Ahilik Kültürü Haftası Alaçam Cumhuriyet Meydanında Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Alaçam Kaymakamlığı, Alaçam Belediyesi, Şehit Erdal Bolat Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Alaçam Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği ile 19 Eylül 2019 Perşembe günü Saat 10.30’da Program başladı.
Alaçam Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Özyılmaz ahiliği şöyle anlattı; Ahi’nin kelime anlamının cömert, eli açık, yiğit ve ahlaklı kardeşlik olduğunu belirtti “Toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Esnaf ve sanatkarlar olarak bizler Ahilik kültürünün taşıdığı evrensel değerleri yaşayıp, yaygınlaştırarak bizden sonraki nesillere miras bırakmak için özenle ve gayretle çalışmaktayız.” dedi.
İlçe Kaymakamımız Sayın Fikret ZAMAN; “Ahilik kültürü Anadolu’da gelişen Türk Müslüman coğrafyasında filizlenen Dünya’nın en eski sivil toplum örgütlerinden bir tanesi. Ahilik bir meslek grubu bir meslek örgütlenmesidir. Anadolu’nun Müslümanlaşmasında çok önemli bir katkısı olan bir örgüt. Özellikle meslek öğrenmek adına bir araya gelen kişilerin kurduğu bu tür örgütlenme Türk – İslam kültürü ile yoğurulunca çok farklı bir kültür ortaya çıkmıştır. Günümüzde Ahilik kültürünü odalarımız yürütmekte, ancak tarihimizde bu işi üstlenen ve kültürü ile devam ettiren esnaf kardeşlerimiz çok önemli işlevler görmüştür. Günümüzdeki esnaf kardeşlerimizde bu kültür ile bu ahlak ile bu geleneği devam ettireceklerdir. Alaçam bu konuda çok önemli bir ilçe olma özelliğini taşıyor, bu yüzden bu törenin Alaçamda yapılması da çok kıymetli. Ben esnaflarımızın da sorunlarının dinlenerek çözüm üretilmesi adına önemli bir hafta olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Ahilik kültürünün de çocuklarımıza aşılanması anlamında ayrıca önemli olduğunu düşünüyorum. Esnaf kardeşlerimize hayırlı bol bereketli günler diliyorum, Ahilik haftamız kutlu olsun. İnşallah gelecek nesillerimizde geçmişimizde olduğu bu kültüre sahip olarak Dünya’ya örnek olurlar bu duygu ve düşünce ile bu programın yapılmasında emeği geçen başta Alaçam Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat ÖZYILMAZ’a ve yönetimine çok teşekkür ediyorum.”diye konuştu. Yıllarını mesleklerine adayan esnaf kardeşlerimize çeşitli hediyelerin verilmesinin ardından, Program Ahilik pilavı ve Alaçam Kaymakamlığı tarafından hazırlanan aşure, Alaçam Belediyesi tarafından çay ikramıyla son buldu.

Bunları da sevebilirsiniz