BAFRA’DA TÜTÜN ÇALIŞTAYI YAPILDI

Bafra Şevket Aşçı Turizm Fakültesi Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2`nci Uluslararası Tütün Çalıştayı’nın bugün oturumu yapıldı.

Saygı duruşu ile başlayan programda bir konuşma yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner “Tütün Türkiye`de önemli bir gelişme kaydetti. Bafra`da üretim raporlarına baktığımızda 22 bin tona kadar ulaşmış bulunuyoruz. Bafra`da tarım için gece gündüz mücadele eden değerli Valimize, Kaymakamımıza, milletvekillerimize ve başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Bugün Samsun`da Çarşamba ve Bafra ovalarımızda tarımı daha ileriki seviyelere taşımak için çaba sarf ediyorlar. Bu çalıştay da üreticilerimizden de bir çoğunluk olmasını bekliyordum. 3 bin 700 üreticimizden en az 2 bin üreticimizi burada bekliyordum” dedi.

Tosuner`in ardından konuşan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatif Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun “Milli ve yerli varlığımız Türk oryantal tütünü hala Dünya birincisidir. Türk tütününe sahip çıkmamız lazım. Bugüne kadar nasıl koşturduysak bugünden sonrada aynı şekilde koşturmaya devam edeceğiz. 48 ülkeye 53 bin ton tütünü 383 milyon dolara ihraç etmiş bir ülkeyiz. Ülkemizde yaklaşık 70 bin tütün üreticisi bulunmaktadır. Bu sayıyı korumalı ve çoğaltmalıyız. Ben hep diyorum ki bu tütün zehirse de kendi tütünümle ölmekten gurur duyarım” dedi.

Çalıştaya katılan Dünya Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Portekizli Antonio Abrunhosa`da konuyla ilgili geniş çaplı açıklamalarda bulundu.

Abrunhosa`nın ardından açıklamalarda bulunan Samsun Valisi Osman Kaymak,” Öncelikle şunu belirteyim bu etkinliği Bafra`da yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Samsun`da yaklaşık 150 yıldır tütün üretilmekte olup, Türkiye`nin üçüncü sigara fabrikası 1987 yılında Samsun`da kurulmuştur. Ve uzun yıllar tütün üretimi üzerine geliştirilen politikalar devlet tarafından desteklenmiştir. Ancak zamanla stok sorunu ve üretim fazlası sorunlarından dolayı bu destekleme politikası durmuştur. Bafra ovasında bu yıl itibari ile 3 bin 700 üreticimizin tütün ekimine başlaması mutluluk vericidir. Tütün çalıştayı da ülkemize ithal edilen tütün azalması ihracatın artması konuları da konuşulacaktır. Tütün çalıştayı Samsun ve Bafra için önemsiyoruz. Samsun`da geçmişte nasıl önemli bir geçim kaynağı olmuşsa bundan sonrada çalışmalarımız bu yönde olacaktır”diye konuştu

Bunları da sevebilirsiniz