Bal Arıları Kovadan Kaçtı

Samsun’un Bafra İlçesinde Oğul veren kovandan kaçan arılar şehir merkezinde bulunan kendi kovalarından kaçarak Mega Car otoparkın çatı altında mesken tuttu, onları gören çalışanlar, esnaf ve müşteri ne yapacağını şaşırdı.

Bafra ilçesinde oğul veren ve kovandan kaçan arılar şehir merkezinde bulunan otoparkın çatısını mesken tuttu. Çalışanların, esnafın ve vatandaşların hareketli anlar yaşanmasına sebep olurken, arıların kümeleştiği yere yaklaşamayan esnafın ve vatandaşın imdadına amatör arıcı Adem Çakır yetişti.

Bafra ilçesi Cumhuriyet mahallesinde Hacıbekir sokakta oğul veren bir kovandan kaçtığı belirlenen arı kolonisi, sabah saatlerinde 10: 30 civarlarında otoparkın çalışanları ve vatandaşlar tarafından fark edildi. Arabalarını park etmeye gelen müşterilerin arılardan rahatsız olup korkup kaçması üzerine durumu fark eden Otopark çalışanları amatör arıcı Adem Çakır’dan yardım istediler. Arı kolonisinin kümelendiği noktaya gelen Çakır, Çatının altını mesken tutan arılar arasında bulunan arı oğulu kendi arıcılık yönetimiyle arı kovanına koyarak arıların etrafa yayılmasını ve kaçmasını bu şekilde önlemiş oldu.

İş yerinden getirmiş olduğu kovana petek yerleştirdikten sonra arıları kovana bırakan Çakır, dışarıdaki arıların içeriye girmesi için de arıcıların kullandığı yöntem olan dumanlama yöntemi kullandı. Çakır, bu işi yaparken, vatandaşların meraklı bakışları ve soruları arasında arıları kovana topladı. Bu olayların normal olduğunu dile getiren Çelik, “Her yıl bu aylarda arılar kovanlarında oğul olur. Otopark sorumlu su işletme sahibi Fatih Okur ise iş yerimizde böyle bir olaya şahit olduk ve ilk defa yaşanmış olduk. Normal de hobi olarak arıcılık yaptığı dile getiren Çakır, otoparkta çalışan arkadaşlar bir iş yerlerinde Arı kolonisi olduğunu söyleyince hemen işi bildiğim için hemen gerekeni yaparak oğul arıyı yakaladım. 1 kovanın içine koyarak, diğer arı kovanlarımın yanına götüreceğim” dedi.

Çakır, Oğul çıkarma İlkbaharda hızlı şekilde çoğalan arılar kovana sığmayınca kovandan ayrılır. Bal kaynaklarının çok olduğu mevsimde sıkça yaşanan bu olaya ‘oğul çıkarma” denir.

Bu arılar çok kıymetli ve verimlidir, çünkü hemen bal yapmaya elverişlidir. 1- 2 saat süren çalışmanın ardından Çakır, Oğul arılarını kovana koymayı başardı.

 

Bunları da sevebilirsiniz