Emniyet Kemerinin Bizleri Koruyan Ücretsiz Sigorta Olduğunu Unutmayalım!

Yasal zorunluluğu ve cezai yaptırımlarına rağmen sürücülerin birçoğu emniyet kemeri kullanmayı alışkanlık haline getirmemekte direniyor. Oysa, pek çok kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan trafik kazalarında çoğunlukla emniyet kemeri kurtarıcı oluyor.

Emniyet kemerinin etkileri hakkında yapılan araştırmalar ilginç sonuçları ortaya koyuyor:

· Üç noktalı emniyet kemerleri, otomobilde seyahat edenlerin ağır yaralanma risklerini % 45 kamyonetlerde de % 60 oranında azalmaktadır.

· Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24.8’i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6.3’tür.

· İleri düzey araştırmalarda arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3’nün ve ön koltukta ölümlerin ise % 6’sını önlediği saptanmıştır. Bütün ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini % 50 oranında azaltmaktadır.

· TRL (İngiltere Ulaşım Araştırma Laboratuarı) analizleri, ön koltuk yolcularının tamamına yakınının emniyet kemeri takmasına karşılık, daha düşük oranda emniyet kemeri kullanan arka koltuk yolcularının yaralanma riskinin 2 kat, fırlatılma riskinin ise 7 kat daha fazla olduğu ortaya koymuştur. Emniyet kemeri takmamış arka koltuk yolcuları en çok kafa, yüz ve boyun zedelenmelerine maruz kalmaktadır. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma nedeni fırlatılmadır.

· Genel bir ifade ile belirtecek olursak emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre % 40 daha azdır.

Emniyet kemerinin kullanılmamasının altında birçok farklı düşünce yatıyor!

Özetleyecek olursak;

· Kısa süreli yolculuklarda emniyet kemeri takmaya gerek yok.

· Ben iyi bir sürücüyüm, kaza yapma ihtimali olanlar düşünsün,

· Kaza esnasında araç emniyet kemerinin kilitlenmesinden korkuyorum.

· Düşük hızda giderken emniyet kemerine gerek yok

gibi yanlış bilgilendirmeler ve inanışlarla emniyet kemeri kullanılmıyor.

Peki, emniyet kemerini kullanmak neden bu kadar önemli ve bize ne faydası var?

· Çarpmanın neden olduğu sarsıntıların azalmasını sağlar.

· Çarpma etkisi vücudumuzdaki tüm noktaya değil de bütün noktalara yayılır. Dolayısıyla vücudumuzdaki tek bir bölgenin şiddetli darbe görmesi engellenmiş olur.

· Emniyet kemeri kullanmayan kişilerin kaza esnasında araçtan fırlamaları sıklıkla yaşanan bir durumdur. Emniyet kemeri, kişilerin araçtan fırlamasına engel olur.

· Göğüs, baş, omurilik gibi vücudun hassas bölgelerinin bir yere çarpmasının önüne geçer.

· Ufak çaplı kazalarda ciddi yaralanmaların önüne geçilmesini sağlar.

TÜİK verilerine göre ülkemiz karayolu ağında 2018 yılında toplam 1 milyon 229 bin 364 adet trafik kazası meydana geldiğini, bu kazaların 1 milyon 42 bin 832 adedi maddi hasarlı, 186 bin 532 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazası olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.

Emniyet kemerinizi takın, hayata bağlı kalın!

Bunları da sevebilirsiniz