Genç’ten Samsun’u 50 yıl ileriye götürecek proje

Samsun’un geleceğini şekillendirecek projeleri “Yakın Gelecekte Samsun” kitabında toplayan Canik Belediye Başkanı Osman Genç’in hazırladığı ve şehrin yeni merkezi olacak olan Şehr-i Samsun projesi dikkat çekiyor. Başkan Genç, Şehr-i Samsun’un, kanalı, 100 dönümlük meydanı ile Samsun’u 50 yıl ileriye götürecek bir proje olduğunu söyledi.

 

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Samsun’un geleceği için hazırladığı projeleri geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşmıştı. Ulaşımdan ticarete, şehircilikten çevreye, eğitimden kültüre, kadından çocuğa kadar her alanda projelerin yer aldığı “Yakın Gelecekte Samsun” kitabında en çok dikkat çeken projelerden biri de Şehr-i Samsun. Toplam bin 150 dönüm alan üzerinde planlanan Şehr-i Samsun projesi, kanalı, 100 dönümlük meydanı, ticaret ofisleri, yönetim binaları, kültür ve kongre merkezleri, müzeleri ile öne çıkıyor.

 

100 DÖNÜMLÜK MEYDAN VE KANAL

Şehr-i Samsun’un çok geniş kapsamlı bir proje olduğunu dile getiren Genç, “Samsun bir Selçuklu şehridir ve atalarımızın kurduğu şehirlerde, önce meydan, sonra ibadethane ve yönetim binaları kurulur, şehir meydanın etrafında büyür ve gelişirdi. İşte tarihten aldığımız ilham ve güçle, geçmişin izlerini taşıyan bir mimaride, geleceğe kucak açan bir şehir planladık. 100 dönümlük meydanın etrafında kuracağımız Şehr-i Samsun’da, 80 metre genişliğindeki ve gondollarla gezilerin yapılabileceği kanalla denizin eşsiz havası şehrin derinliklerinde hissedilebilecek” dedi.

 

SAMSUN’UN YENİ MERKEZİ OLACAK

Dev projenin detaylarını anlatan Başkan Genç, “Tıpkı geçmişteki gibi Anadolu illerinin ticaret ofislerinin ve finans merkezlerinin planlandığı, finans merkezlerinin yer alacağı Şehr-i Samsun’un 21. yüzyılın simgesi olacak 330 metrelik kulesinde şehir ve deniz ayağınızın altında olacak. Büyükşehir Belediyesi hizmet binasını bünyesinde barındıracak olan Şehr-i Samsun, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi, bilim müzesi, 3 bin 500 kişilik tiyatro ve kongre salonu, 2 bin 500 kişilik sergi salonu, 10 bin kişilik camisi, kafe ve alışveriş merkezleri ile Samsun’un yeni merkezi olacak” diye konuştu.

 

3 TİP PROJE HAZIRLANDI

Şehirlerin ortak akılla birlikte yönetilmesi gerektiğini belirten Başkan Genç, şunları söyledi: “Biz bu projeyi şehrimizin geleceği için hazırladık. Bu Samsun için çok önemli bir projedir. Tabiki uygulamadan önce tüm kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz ve halkımızla birlikte tartışıldıktan sonra son şekli verilecektir. Şehr-i Samsun için üç tip şehir modellemesi hazırladık. Biz şehrimizin birlikte yönetimle geleceğe taşınacağına inanıyoruz. Eğer gelecekte görmek istediğimiz, hayal ettiğimiz Samsun’un merkezini şimdiden planlamazsak, ilçelere de bir şey yapmamız veya geliştirmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 

Bunları da sevebilirsiniz