Ladik ve Samsun la ilgili bir Siyasi Değerlandirme

Samsun ve Ladik Kamuoyuna

Sizin şer gördüklerinizde hayır , hayır gördüklerinizde şer vardır lakin siz bilemessiniz.(bakara 216) diyor ayet. İnşallah bizim şer gördüklerimizde de hayırlara vesile olur.
Gündemimiz yabancı değil. Malum 31 Mart seçimlerini atlattık. Seçimler öncesi yaşadığımız günlerin aslında büyük bir ustalıkla hazırlandığını , nasıl cambazlıklar döndüğünü görmekteyiz. Sırf malum santrali kurmak için her türlü etik ve etik olmayan her yolu göze almış bir grup var karşımızda.
Planları Büyükşehir Adayı olan Mustafa Demir’in adaylığının açıklanması ile devam etti. Bu planın işlemesi için Samsun genelinde hiç gereği yokken ittifak kapsamına giren iller arasına dahil edildi. Bu ittifak mücadelesi sonucunda halkın benimsediği adaylar yerine belli grupların , belli vekillerin aday gösterme yarışını ve mücadelesini izledik. Bölgemiz iktidar vekillerinden Fuat Köktaş Trabzon kökenli adayları destekledi. Çiğdem Karaslan kendi desteklediği adaylar ile yerel yönetimleri dizayn etmek istedi. Bu mücadeleye birde 2014 yılının hıncını almak isteyen Yusuf Ziya Yılmaz bey müdahaleleri ile yön vermek istedi. Bu gruplar belli yerlerde amaçlarına ulaştı. Samsun’u pay ettiler aralarında. Sonuç olarak milletin seçimini , milletin iradesi millete bırakmadılar. Bu mücadelenin asıl nedenini seçimlerden sonra taşların yerlerine oturması ile daha net görmekteyiz. Yanlışları görenlerin ağızlarına bir parmak bal çalarak susturdular. Bu Samsun geneli tespitimiz bizi öncelikli olarak Ladik ilgilendiriyor
Çarşamba ilçesine kurulmak istenen santral var biliyorsunuz. Bu proje kapsamında sıfır atık projesinde pilot bölge seçilen Ladik. Belediye başkanımız ve ekibi sevinçten adeta uçuyor. Bu projenin Ladik’imize ne şekilde faydalı olacağını bilen yok ki bizlerde merak etmekteyiz. Burada bir yanlışlık, bir hata daha doğrusu bir Ali Cengiz oyunu var. Ladik böyle bir proje için pilot bölge olma özelliklerine sahip değil.

Ladik’in tarımsal kalkınma , süt ve besi hayvancılığı ile turizm projelerinde pilot bölge olmaya ihtiyacı var. Ladik’in birilerinin amaçların ulaşması için kullanılan sahte göstermelik projelere değil Ladik’li hemşerilerimize maddi manevi kazanımlar oluşturacak gerçek projelere ihtiyacı var.
Bu sahte projeleri Ladik halkına büyütülerek sunulmasının en büyük amacı yıllardır hep söz vermelerine rağmen Ladik’e yapılmayan yatırımların eksikliğini unutturmak , geçmiş yönetimin bıraktığı izahı zor borç yükünü gizlemek ve Ladik unutulan bir memleket değil algısını yaratmak.
Biz Ladik’in kötü yönetildiğini borca batık hale getirildiğini biliyoruz. Günü , vakti geldiğinde bunun hesabını soracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.
Peki neden Ladik sıfır atık projesinde pilot bölge olamaz diyoruz. Çünkü Ladik Nüfus bakımından ilimizin en az nüfusa sahip ilçelerinden biri. Sanayi ve tarımsal işletmelerin sayısı ve çeşitliliği kısıtlı. Ayrıca ilçemizin nüfusu 16.700 kişidir. Bu nüfusunun büyük çoğunluğu yaşlı vatandaşlarımızdan oluşmakta.
Öyle ki bu insanlar kış aylarında gurbette yaşayan çocuklarının yanlarına gitmekte zaten az olan Nüfus daha da azalmaktadır. Kış aylarında Ladik nüfusu sekiz bine kadar düşmektedir. Birde bu nüfusun yarıya yakını köylerde yaşamaktadır.
Nüfus az , birde mevsimsel dalgalanması çok ayrıca ekonomik alt yapısı yetersiz ilçemizin böyle ciddi bir proje için gerekli ve doğru veri işlevini sağlayamaz. Sıfır atık projesinde Ladik’te elde edilen olumlu veya olumsuz gözlemleri genel olarak kabul edip karar alınamaz.
Gelelim işin asıl yönüne. Taşlar yerine oturmaya başladı dedik ya. Ladik yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı biçilmez kaftan durumuna geldi.

En az parasal yatırım ve amaçlarına ulaşmak için manipülasyon imkanları ile iştahları kabarttı. Buradan alacakları daha doğrusu istekleri doğrultusunda hazırlayacakları veriler ile Çarşamba’ya yapılmak istene Biyokütle Enerji Santralinin temeli atmak.
Bu santralin yapımı için işin detayını işin özünü bilmeden yada bildikleri halde bilmemeleri işlerine geldiği için oy veren Ladik’li meclis üyelerini kınıyorum Çünkü Yatırımcı kim. Bu işte yatırımcıya destek verenler kimler. Milleti tehdit eden kim. Bu santralin kurulması ile maddi çıkarları olacak kişi yada kişiler kim. Bunları araştırmadan , öğrenmeden kabul oyu verdikleri için kınıyoruz meclis üyelerimizi.
Neden bu santral Çarşamba’ya kurulmak isteniyor. Santralin soğutma ve arıtma sistemleri için su kaynaklarına yakınlığının önemli olduğunu bu yüzden Çarşamba Ovasına kurulması gerektiğini söyleyenler var. Bu görüşün temelinde haklı etkenler var gibi gösterilmek istense de işin özü öyle değil. İşin özü rant ve daha çok kazanma hırsı. Yatırımcıyı korumak daha doğrusu daha az maliyet ile daha çok kazanmasını sağlamak. Tabi bu işe yol verenlerinde daha çok nemalanmasını sağlamak.
Bu santralde günlük 630 ton atık yakılacak. Bu miktarda bir atık dönüşümünü Samsun genelinde sağlamak imkansız. Bırakın Samsun genelini bölgemizin tamamından sağlayamayız. Ülkemizdeki atık geri dönüşümlerini geçtik çıkan yasa ile Avrupa’dan atık ithal etme izni ile Avrupa ülkelerinin kendi santrallerinde bile yakmadıkları çöpleri alıp Çarşamba’da yakacağız. Bu çöpler deniz yolu ile yük gemileri ise Samsun’a gelecek. Şimdi santral neden denize yakın yere kurulmak istendiğini daha net anlıyoruz. Gemilerle gelen çöpler en az maliyet ile santrale taşınacak. Çarşamba ovası kirlenmiş , tarım verimliği ve ürün sağlığı yok olmuş kimin umurunda. İnsan sağlığı mı o zaten ülkemizdeki en önemsiz etkenlerden biri. Bir ova adım adım gün gün yok olmuş kimin umurunda. Yetkililer rant peşine düşmüş kimin umurunda.

Benim ve Samsunu seven herkesin umurunda. Bu kirli oyun için işte Ladik pilot seçildi. Ladik Çarşamba ovasının kiralık katili durumuna getirildi. Ladik birilerinin zenginlerine zenginlik katması için kurban seçildi. İşin en acı tarafı ise Sayın Cumhurbaşkanımız yanlış bilgilendirme ile yanıltılması. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli beyin bu dönen olaylardan haberdar edilmemesi. Bahsettiğim gibi bu planlar için Erhan Usta vekilimiz ve MHP il başkanı Taner Tekin beyefendiler kumpas ile oyun dışına itildiler. Beka sorunu makyajı seçimlerden sonra silindiğinde beka diyenlerin gerçek yüzlerinin rant ve para hırsı ile olduğunu gördük.
Neden Ladik’in beka söylemi ile ittifak ile iktidar partisine verildiğini gördük. Bu plan için Ladik çok önceden belirlendi. Burada halkın kendi adaylarını belirlemesi ve halkın kendi adaylarından birini başkanları olarak seçmesi olamazdı , olmadı da. Çünkü gerçek Ladik’li gerçekten Ladik’i seven hiçbir başkan bu işte Ladik’in maşa olmasını kabul etmezdi.
Buradan Samsun’lu vekillere ve bu işlere göz yuman Belediye Başkanlarına sesleniyorum. 4 yıl sonra halkın karşısına nasıl çıkacaksınız. Çarşamba ovası yok olur iken Samsun için nelerden bahsedeceksiniz. Ladik bu oyunda piyon olur iken bu projenin sloganı gibi Ladik sıfır atık yerine , sıfır fayda sağladığında halka ne diyeceksiniz. Beka söyleminin yerini Ladik ve Samsun özelinde ne alacak ne ile bu ayıbı örteceksiniz.
Şunu da belirtmek isterim. Bölgemize ve ülkemize faydalı olacak her türlü projeyi sonuna kadar destekleriz. Tek şartımız var milletin ve devletin yararının gözetilmesi. Ülkemizdeki enerji yatırımlarını da destekliyorum. Ekonomik büyüme ve enerjide dışa bağımlılığı azaltacak projelere ihtiyacımız var. Belli bir zümreyi zengin edecek , belli zümreye imtiyazlar kazandıracak Çarşamba santrali projesi gibi hatalı planlanan yatırımlara karşıttır görüşümüz. Bu projenin konumuna ve neden ısrarla Çarşamba denilmesine karşıyız. Yoksa devletimize ve milletimize fayda sağlayacak her türlü yatırıma koşulsuz destek verdiğimi ve vereceğimizi bilmenizi isterim.

Şunu herkes bilmeli ve hiçbir zaman aklından çıkarmamalıdır ki bu necip millet kendisine yapılan iyiliği de kötülüğü de unutmaz. Not eder gününü bekler vakti geldiğinde hesabını sorar. Bu söylediklerimi sakın tehdit unsuru görmeyin. Bu halk geçmişte olduğu gibi gelecekte de hesabını sandıkta soracaktır. Çünkü sandık yaptıklarımızın muhasebesidir aslında.
Atalarımızın dediği gibi ; Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı da unutmaz.

Saygılarımla,
İbrahim ÜNSAL
Ladik Sevdalısı

 

Bunları da sevebilirsiniz