Samsun Ziraat Odaları Fındık Üreticisinin Sesi Oldu

Samsun Ziraat Odası ve 17 ilçenin Ziraat Odası Başkanı adına basın açıklamasında bulunan  Samsun Ziraat Odaları Başkanı Hasan Tütüncü, ‘Geçtiğimiz yıl  fındık fiyatları için TMO geç devreye girdi. Bu yıl böyle olmasın en geç temmuz ayı sonunda fiyat açıklansın. Çiftçimiz ve üreticimiz mağdur olmasın’ dedi.

Samsun Ziraat Odası ve 17 ilçenin ziraat odası başkanları bir araya gelerek basına açıklaması düzenledi. Samsun‘un İlkadım ilçesinde bulunan Ihlamur Kafe’de düzenlenen açıklamaya ziraat mühendisleri, muhtarlar ve meclis üyeleri de katıldı. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Tütüncü yaptığı açıklamada, “Samsun’da 1 milyon 145 bin dekar alanda ortalama 76 bin ton fındık üretilmektedir. Bu kadar önemli bir ürünümüz olan fındıkta, sorunlarımız bir türlü bitmiyor. Son yıllarda hastalık ve zararlılar da fındık üretimimizi gittikçe zorlaştırıyor” dedi.

REKOLTE YÜZDE 20 DÜŞECEK

Amerikan beyaz kelebeği, kahverengi ve yeşil kokarca, fındık kurdu, turunçgil uzun antenli böceği ve külleme hastalıklarının fındığa büyük zarar verdiğini ifade eden Başkan Tütüncü, “Sahada yaptığımız tespitlere göre, hastalık ve zararlılar yüzünden rekoltede yüzde 20 civarında düşüş olacak. TÜİK, bu yıl için fındık rekoltesinin 715 bin ton olacağı yönünde tahminde bulunmuştur. Böyle bir rekoltenin olmasına imkân vermiyoruz. Çiftçimiz, artan girdi fiyatları altında ezilmiş durumdadır. Gübre, ilaç gibi girdilerin fiyatları yükseldi. Kısaca, hastalık ve zararlılar nedeniyle üreticimizin zararı büyüktür. Maliyetlerimiz de artmıştır” diye konuştu.

GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTEMEZ

Serbest piyasa düzeninin fındıkta işlemediğini belirten Tütüncü, “Serbest piyasa adı altında çalışan tekelci yapı, piyasa üzerinde her türlü baskı ve oyunu oynamakta, fındık fiyatları üzerinde spekülasyon yapmaktadır. Üreticimiz, alıcılar karşısında ekonomik açıdan örgütlü değillerdir. Ürünü piyasadaki talebe göre piyasaya sunamamaktadır. Lisanslı depolar yetersizdir. İşleyen bir ürün ihtisas borsası sistemi yoktur. Üretici borç yükü altında ezilmekte, bir an önce elindeki fındığı ederinden değil de piyasada oluşan fındık fiyatına razı olarak satarak borcundan kurtulma yolunu izlemektedir. Bu nedenle üreticinin korunmasının yolu, kesinlikle TMO ya da bir başka müdahale kurumunun piyasada daimi olarak bulunmasından geçer. Görünen köy kılavuz istemez. Piyasadaki tekelci yaklaşımın kırılmasının, piyasadaki istikrarın sağlanmasının başka yolu yoktur” ifadelerini kullandı.

FINDIK FİYATLARI ŞU AN 18-19 LİRA

2018 yılında TMO’nun geç devreye girdiğini ifade eden Tütüncü, “TMO’yu tüm baskıya rağmen fındık fiyatlarını önceden belirleyemedik. Daha sonra Cumhurbaşkanımızın devreye girmesiyle fındık fiyatları kasım ayında belirlendi. Ama bu zamanda çiftçinin elinde fındık kalmamıştı, yüzde 80’ini elinden çıkarmıştı. Birinci kalite 15 lira, ikinci kalite 14,50 kuruş fiyattan alındı. Şu anda ise borsada 18-19 lira civarında işlem görüyor. Biz de bu sene böyle olmamasını istiyoruz. TMO sezondan önce, toplantı yaparak fındık alımına açılmalıdır. Çiftçimiz ve üreticimiz mağdur olmasın. Tüccarın eline kalmasın. Eğer tüccarın eline kalırsa, fiyatları aşağıya çekiyor. Bundan sonra TMO fiyat açıklasa da çiftçiye bir faydası olmuyor” dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZ SAHİP ÇIKSIN

Son olarak konuşan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ise, “Karadeniz Bölgesinin işçisi diyor ki; Biz doğduğumuz yerde doymak istiyoruz. Cumhurbaşkanımıza Karadenizli nasıl sahip çıktıysa, fındık üreticisine sahip çıkma sırası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da. Geçen seneki gibi kendilerini yanıltmasınlar. Fındık fiyatının en geç bu ayın sonunda açıklaması gerekir” ifadelerinde bulundu.

 

Bunları da sevebilirsiniz