160 YILDIR DİNMEYEN ACI: SAMSUN’DA YAŞAYAN ÇERKES VATANDAŞLARI ATALARINI ANDI

Samsun’da 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın 160’ıncı yıldönümü nedeniyle anma etkinlikleri Tütün İskelesinde düzenlendi. Samsun Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Ayrancı, “Biz Samsun Çerkes Derneği olarak büyük bir aileyiz.”dedi.  

Sürgünde hayatını kaybeden ve Çerkeslerin adlarına hazırlanan temsili mezar taşları da anma töreninde sergilendi. Programa ayrıca Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, Çerkeş İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ruhan Üney, Samsun Çerkes Derneği eski Başkalarından Erdal Yavuz, Eyüp Baloğlu, Rahşan Erdoğan Yılmaz Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner ve Çerkes  vatandaşları’da katıldı.

‘HUKUK ÇERÇEVESİNDE TİPİK SOYKIRIM SUÇLARI İŞLENMİŞTİR’
Programda konuşan Samsun Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Ayrancı, “Çerkesler ve diğer Kuzey Kafkasya halkları binlerce yıldır yaşadıkları vatanlarını savunmuş ve diğer halkların vatanlarını işgal etmek peşinde olmamıştır. Orantısız güçlere karşı tamamen kuşatılmış vatanımızı 1763-1864 arasında 101 yıl savunan atalarımız, 21 Mayıs 1864 tarihinde son savaşı da kaybettiler. Savaş sürecinde sivillere yönelik toplu öldürme, ekinlerin ve köylerin yok edilmesi suretiyle yaşam imkanlarının ortadan kaldırılması gibi uluslararası hukuk çerçevesinde tipik soykırım suçları işlenmiştir. Savaştan sonra ise Çerkezlerin kalan nüfusunun tamamına yakını Osmanlı coğrafyasına sürgüne tabi tutulmuştur. Hem bu etnik temizlik ve hem de soykırım ayrı ayrı insanlığa karşı suç niteliğindedir. Çerkesler dağınık iskan edilmiş olmalarına rağmen 160 yıldır yaşadıkları ülkelere her bakımdan nüfuslarına oranla çok üst düzeyde katkı vermektedir. Bugün baktığımızda dünya; demokratik değerlerden, barış ve huzur ortamından uzaklaşarak yeni bir kaos ortamına doğru sürüklenmektedir.”diye konuştu.

‘İNSANİ, BARIŞÇIL DEĞERLER İLE SÖNDÜRMEYE ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR’
Çevremizde büyük insani krizler, savaşlar, yeni soykırımlar yaşanmakta olduklarını vurgulayan Samsun Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Ayrancı, “ Çok dikkatli olmamız ve dayanışma içinde hareket etmemiz gerekiyor. Tüm ülkeleri ve anavatanımızı büyüyen bu yangından korumamız; bir yandan da küresel yangını demokratik, insani, barışçıl değerler ile söndürmeye çalışmamız gerekiyor. Sürdürülebilir bir barış karşılıklı saygıya dayalı, farklılıkları zenginlik olarak gören demokratik çoğulcu bir anlayışın toplumda ve dünyada hakim olması ile mümkün olacaktır. Bu doğrultuda yetkililer başta olmak üzere hepimize önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Savaşta ve sürgünde kaybettiklerimizi, bugüne kadar kültür, kimlik ve adalet mücadelemize emek verenlerden vefat edenleri saygı ve rahmetle anıyoruz. Demokratik taleplerimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz. ”şeklinde konuştu.

SÜRGÜNDE VEFAT EDENLER İÇİN DUALAR EDİLDİ ÇERKES AĞITLARINDAN OKUDU
Samsun Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Ayrancı’nın konuşmasının ardından Dua merasimine geçildi. Sürgünde vefat eden Çerkes vatandaşları için rahmet duaları edildi. Dua merasiminin ardından Samsun Çerkes Derneği Eski Başkanı Rahşan Erdoğan Yılmaz, geleneksel Çerkes ağıtlarından okudu. Ağıt okunurken duygu dolu anlar yaşandı. Ağıtların okunmasının ardından Çerkes sürgünü hakkında davetlilere tarihi bilgi aktarımı yapıldı. Daha sonra Tütün İskelesinde toplanan Çerkesler, Karadeniz’in karasuların üzerine kırmızı karanfiller bırakıldı.
Köksal ÖNER

 

Bunları da sevebilirsiniz