Bafra Koyunu ve Bafra Koyunun Özellikleri

Sakız koyunu ile karayaka koyunu melezleme çalışmasıyla, Gökhöyük Tarım İşletmesinde Bafra koyunu elde edilmiştir.

Genetik olarak % 75 sakız koyunu, % 25 karayaka koyunu melezlemesinden elde edilmiştir. Yerli koyun ırkları kullanılarak elde edilen Bafra koyunu, ülkemiz iklim ve çevre koşullarına uygun, adaptasyonu yüksek bir koyun olarak bilinmektedir.

Koyun yetiştiriciliği yapanlar tarafından tercih edilen Bafra koyunu ülkemizin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir. Bakım ve beslenmesine dikkat edildiği zaman 2 yılda 3 kez doğum yapabilme özelliğine sahip Bafra koyunu ikiz ve üçüz doğum oranı yüksektir. Bir batında koyun başına doğan kuzu sayısı oranı 2.2 dir. 8 ayda bir doğum yaptığı düşünülürse kısa sürede sürü büyümesi için, ideal bir koyun ırkıdır.

Bafra Koyun Özellikleri: Bafra koyunu vücudu beyaz yapağı ile kaplı olup, sakız koyununda görülen ağırlıklı olarak göz etrafı, baş ve ayaklarda siyah lekeler görülür. Karın altı ve ayaklar yapağısızdır. Koyunlar boynuzsuz olup, koçlarda boynuz bulunur.

Bafra koyunu kuyruğu ince uzun olup, dip kısımlarında hafif yağlanma görülür. Canlı ağılık koyunlarda 60 kg koçlarda ise 70 kg ortalamasında olmaktadır. İkiz doğum oranı yüksektir. Bir batında koyun başı kuzu doğum 2.2 ortalamasında olmaktadır.

Ortalama kuzu doğum ağırlığı 4 kg civarındadır. Koyun süt verimi bir laktasyonda 130 litre ortalamasında olmaktadır. Bafra koyunu laktasyon süresi 170 – 180 gün ortalamasındadır. Ergin koyunlarda yıllık yapağı verimi 2 kg. ortalamasındadır. Et randımanı % 48 – 50 ortalamasında olmaktadır. Koyun yetiştiricileri tarafından tercih edilmesine sebep olarak, yukarda belirtilen koyun özellikleri etkin olmaktadır. Sakız koyunu yetiştirilemeyen bölgelerde bu koyun tercih edilmelidir.

Ağırlıklı olarak sakız koyunu özelliklerini taşıyan Bafra koyunu verim olarak sakız koyununa yakın melez bir koyundur. Satılık Bafra koyunu arayanlar ve Bafra koyun fiyatları için orta Karadeniz bölgesinde yoğun yetiştirildiği bilindiğinden bu civarda aramaları uygun olacaktır.

Daha çok Amasya, Samsun, Çorum, Tokat illeri ve ilçelerinde yetiştirilmektedir. Bafra koyunu ülkemiz iklim ve çevre şartlarına uyumu ve adaptasyonu iyi olduğu bilinmektedir. Bu özelliğinden tercih edilmektedir. Bundan başka en önemli özselliği döl veriminin yüksek olmasıdır. İyi bakım beslenme ile yıllık sürü büyümesi % 250 nin üzerinde olmaktadır.

Bunları da sevebilirsiniz