Bafra’da “Mübadelenin 97. Yılı” Programı

Bafra Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği, mübadelenin 97. yılında bir araya geldi.
Bafra Mü­ba­de­le ve Bal­kan Türk Kül­tü­rü Araş­tır­ma­la­rı Der­ne­ği; üye­le­riy­le kay­naş­mak ama­cıy­la Al­pars­lan Tür­keş Parkı Ka­fe­ter­ya­sın­da dü­zen­le­di­ği kah­val­tı prog­ra­mın­da bir araya geldi.

Kah­val­tı prog­ra­mın­da ko­nu­şan; Der­nek Baş­ka­nı Tun­cay Cey­lan; “Mü­ba­dil dost­la­rı­mı­zın kay­naş­ma­sı ve kül­tü­rü­mü­zü ya­şat­mak amacı ile Mü­ba­de­le­nin 97. Yılı anı­sı­na dü­zen­le­miş ol­du­ğu­muz ge­le­nek­sel kah­val­tı prog­ra­mı­mı­za ka­tı­la­rak biz­le­ri onur­lan­dır­dı­ğı­nız için he­pi­ni­ze te­şek­kür edi­yo­ruz.” dedi.

Baş­kan Cey­lan; “Ön­ce­lik­le gerek Su­ri­ye gerek ise diğer böl­ge­ler­de şehit olan kah­ra­man Meh­met­çik­le­ri­mi­ze Allah`tan rah­met di­li­yor Ga­zi­le­ri­mi­zi min­net­le anı­yo­ruz. Türk fut­bo­lu­nun ve Sam­suns­por’un en acı gün­le­rin­den bi­ri­si ola­rak ta­ri­he geçen, 20 Ocak 1989 ta­ri­hin­de ya­şa­nan ka­za­da ha­ya­tı­nı kay­be­den­le­re Allah’tan Rah­met di­li­yo­ruz” şek­lin­de ko­nuş­tu.

Bafra Mü­ba­de­le ve Bal­kan Türk Kül­tü­rü Araş­tır­ma­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Cey­lan; “24 Ocak Cuma günü ak­şa­mı Mer­kez üssü Ela­zığ’ın Siv­ri­ce il­çe­si olan ve çevre İl ve il­çe­ler­de de his­se­di­len 6.8 şid­de­tin­de­ki dep­rem­de Ha­ya­tı­nı kay­be­den­le­re Allah’tan Rah­met, ya­kın­la­rı­na baş­sağ­lı­ğı, ya­ra­lı­la­ra acil şi­fa­lar di­li­yo­ruz. Rab­bim tüm fe­la­ket­ler­den mil­le­ti­mi­zi ve Ül­ke­mi­zi ko­ru­sun” diye ko­nuş­tu.

‘Kül­tür; Bir mil­le­tin maddi ve ma­ne­vi de­ğer­le­ri’ ol­du­ğu­nu be­lir­ten Baş­kan Cey­lan; “Bir mil­le­tin inanç­la­rı, örf ve adet­le­ri, ya­şa­ma bi­çi­mi, an­la­yış ve dav­ra­nış­la­rı­nın top­la­mı o mil­le­tin kül­tü­rü­dür. Bal­kan­lar dün­ya­nın en büyük me­de­ni­yet­le­ri­nin ke­siş­ti­ği, di­na­mik çok kat­man­lı böl­ge­dir. Ec­da­dı­mız Bal­kan­lar­da 1371-1912 yıl­la­rı ara­sın­da 541 yıl hüküm sür­dü­ğü asır­da gü­nü­mü­ze önem­li bir kül­tü­rel miras bı­rak­mış­tır. Bu miras aynı za­man­da tüm hak­la­rın ve ulus­la­rın da ortak mi­ra­sı­dır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

Der­nek Baş­ka­nı Tun­cay Cey­lan; “Tür­ki­ye ve Yu­na­nis­tan Mü­ba­de­le­si, hep bir­lik­te ba­kı­lıp ders çı­ka­rıl­ma­sı ge­re­ken ve bu­ra­dan dün­ya­ya mesaj ve­ril­me­si ge­re­ken ta­ri­hi bir olay. O sü­reç­te ha­ya­tı­nı kay­be­den ve o acıyı, sı­kın­tı­yı ya­şa­yan, hem Tür­ki­ye’den Yu­na­nis­tan’a göç eden Rum mü­ba­dil­ler hem de Yu­na­nis­tan ve diğer böl­ge­ler­den Tür­ki­ye’ye göç eden tüm soy­daş­la­rı­mı­za, Allah’tan rah­met di­li­yo­rum. Mü­ba­de­le­nin 97. Yılı anı­sı­na 15 Tem­muz de­mok­ra­si mey­da­nın­da çe­lenk sunma ve anma tö­re­ni­mi­ze tüm mi­sa­fir­le­ri­mi­zin ka­tıl­ma­la­rı­nı önem­le rica ede­riz. Söz­le­ri­mi bi­ti­rir­ken ba­şa­rı­lı ça­lış­ma­la­rı­mız­dan do­la­yı, bil­has­sa yö­ne­tim ku­ru­lu ve üye­le­ri­mi­ze siz­le­rin hu­zu­run­da te­şek­kür edi­yo­rum. Ge­lecek bütün or­ga­ni­zas­yon­lar­da be­ra­ber olmak ar­zu­suy­la Say­gı­lar su­na­rım” di­ye­rek söz­le­ri­ni ta­mam­la­dı.

Bafra Mü­ba­de­le ve Bal­kan Türk Kül­tü­rü Araş­tır­ma­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Cey­lan’ın ko­nuş­ma­sı­nın ar­dın­dan Bafra Be­le­di­ye Baş­ka­nı Hamit Kılıç ve Ka­ra­de­niz Ru­me­li Der­nek­le­ri Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Ke­ma­let­tin Al­tu­soy birer se­lam­la­ma ko­nuş­ma­sı yap­tı­lar.

Ela­zığ ve Ma­lat­ya’da mey­da­na gelen 6.8 şid­de­tin­de­ki dep­rem­de ha­ya­tı­nı kay­be­den­le­re Ce­nab-ı Allah’tan rah­met, ya­ra­la­nan­la­ra da acil şi­fa­lar di­le­ye­rek ko­nuş­ma­sı­na baş­la­yan AK Parti Sam­sun Mil­let­ve­ki­li Av. Orhan Kır­ca­lı, “Bafra Mü­ba­de­le ve Bal­kan Türk Kül­tü­rü Araş­tır­ma­la­rı Der­ne­ği­mi­zin Mü­ba­de­le­nin 97. Yılı anı­sı­na dü­zen­le­miş ol­du­ğu ge­le­nek­sel kah­val­tı prog­ra­mı­na, üs­te­lik pazar günü ol­ma­sı­na rağ­men yoğun bir kat­lım gös­ter­miş ol­ma­nız­dan do­la­yı siz­le­ri teb­rik edi­yo­rum. Bu tür prog­ram­lar her zaman ya­pı­la­bi­lir, fakat bu prog­ram­la­rı güzel yağan siz­le­rin iş­ti­rak ede­rek ka­tı­lım gös­ter­me­si­dir. Bugün bu­ra­da bir­lik ve be­ra­ber­li­ği­mi­zin bir ör­ne­ği­ni ser­gi­li­yo­ruz. Bu sa­lon­da gös­ter­miş ol­du­ğu­muz bir­lik ve be­ra­ber­lik, tüm dün­ya­da gös­ter­miş ol­du­ğu­muz bir­lik ve be­ra­ber­li­ğin bir ör­ne­ği­dir. Onun için biz her zaman söy­lü­yo­ruz ya ‘tek mil­le­ti, tek bay­rak, tek vatan, tek dev­let’. Evet de­ğer­li ar­ka­daş­lar tek mil­le­tiz. Mü­ba­di­liy­le, çer­ke­ziy­le, la­zıy­la gür­cüy­le, kür­düy­le, bi tek mil­le­tiz” dedi.

Kah­val­tı prog­ra­mı­na AK Parti Sam­sun Mil­let­ve­ki­li Av.​Orhan Kır­ca­lı, Bafra Be­le­di­ye Baş­ka­nı Hamit Kılıç, Ka­ra­de­niz Ru­me­li Der­nek­le­ri Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Ke­ma­let­tin Al­tu­soy, Bafra İlçe Em­ni­yet Amiri Murat Önen, MHP Bafra İlçe Baş­ka­nı Bar­ba­ros Turna, Ya­ka­kent Yel­ken Ku­lü­bü Der­ne­ği Baş­ka­nı Mus­ta­fa Kahya, Sam­sun Mü­ba­dil Der­ne­ği Yö­ne­ti­mi, sen­di­ka baş­kan­la­rı, Daire amir­le­ri, sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı tem­sil­ci­le­ri ve der­nek üye­le­ri ile va­tan­daş­lar ka­tıl­dı.

Ön­ce­den plan­la­nan prog­ram­la­rı ne­de­niy­le Kah­val­tı prog­ra­mı­na iş­ti­rak ede­me­yen; Ala­çam Be­le­di­ye Baş­ka­nı İlyas Acar ve 19 Mayıs Be­le­di­ye Baş­ka­nı Osman To­pa­loğ­lu birer çe­lenk gön­der­di.

Bunları da sevebilirsiniz