BASIN SÖZCÜSÜ KÖKSAL ÖNER: ‘ÇERKES KARDEŞLERİMİZİN ACISINI HER ZAMAN YÜREĞİMİZDE TAŞIYACAĞIZ’

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner,“Tarihin en acı ve sarsıcı olaylarından biri olarak nitelendirilen Çerkes sürgününün üzerinden 160 yıl geçmesine rağmen bu hazin hadiseyi unutmadık,unutmayacağız.” dedi.

Çarlık Rusyası’nın, 21 Mayıs 1864 yılında Çerkes halkının topraklarını işgal edip, Çerkesleri Kafkaslar’dan sürgüne göndermesinin üzerinden tam 160 yıl geçtiğini anımsatan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner,“Rusya’nın Karadeniz sahiline inme politikası sonucu Kuzey Kafkasya’yı ele geçirme amacıyla başlattığı kanlı Kafkas-Rus Çarlığı Savaşı’nda, Çerkes toplulukları, başta Osmanlı Devleti olmak  üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün gönderildi.Rusya tarafından Türk topluluklarına uygulanan ev ve tarlaları yakma yöntemi ile Kafkas halkı göç ve açlığa maruz bırakıldı.” dedi.

‘ÇERKES KARDEŞLERİMİMZ BİR BUÇUK MİLYON ŞEHİT VERDİLER’
Büyük Çerkes Sürgünü ’nün 160’ıncı yılında, Çerkes kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları bir kez daha hatırlıyor, acılarını yürekten kez daha paylaşışlarını dile getiren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner, “Çerkes ve Kafkas halklarının maruz kaldığı bu sürgün ve soykırım tarihin en acımasız ve karanlık sayfalarından birisidir. İçinde bulunduğumuz geniş coğrafyanın tüm halkları gibi özgürlüğüne, bağımsızlığına, inançlarına ve değerlerine bağlı olan Çerkesler, 19’uncu yüzyılda insanlık tarihinin gördüğü en büyük zulümlerden birine maruz kaldılar ve bir buçuk milyon şehit verdiler. Hayatta kalanlar ise, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek suretiyle uzun bir sürgüne mahkûm edildiler. Bu insanlık dışı süreçte Çerkezlerin zulme ve işgale karşı verdikleri kahramanca mücadele asla unutulmayacaktır. Temennim böyle faciaları hiçbir milletin bir daha yaşamamasıdır.” diye konuştu.

‘BEN TÜM ÇERKES KARDEŞLERİMİN ACILARINI PAYLAŞIYORUM’
Tam 160 Yıl önce Çerkes Sürgünü ve Soykırımının yaşandığını vurgulayan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesi ve ayrıca Samsun Polis Okulu Mezunları Emeklileri ve Çalışanları Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (SAMPOMDER) Genel Merkezi Basın Sözcüsü Köksal Öner, “Çerkes Soykırımı ve Sürgünü esnasında şehit olanlara Allah’tan rahmet dilerim, mekânları cennet olsun. Çerkesler insanlık tarihinin gördüğü en büyük zulümlerden birine maruz kaldı ve bir buçuk milyon şehit verdiler. Kadınlar, hamile kadınlar,  yaşlılar, çocuklar hep bu yollarda bu sürgünde hayatını kaybetti. Hayatta kalanlar ise, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek suretiyle uzun bir sürgüne mahkûm edildiler.  Rus Çarlığı döneminde olan bu sürgünü kınıyoruz. Ben tüm Çerkes kardeşlerimin acılarını paylaşıyorum. İnşallah Cenab-ı Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın, bu tür acıları bir daha yaşatmasın.  Temennim böyle faciaları hiçbir milletin bir daha yaşamamasıdır. Bu düşüncelerle Büyük Kafkas Sürgününün 160’inci yılında, sürgün sırasında hayatını kaybeden bütün Çerkes kardeşlerimi rahmetle anıyorum.” ifadesini kullandı.
Köksal ÖNER

 

Bunları da sevebilirsiniz