BAŞKAN DEMİRTAŞ CANLI YAYINDA 4.5 YILINI ANLATTI

PANDEMİYE RAĞMEN İNSAN ODAKLI PROJELERİN KENTTİN DEĞER ARTIŞINA OLAN YANSIMALARINA DİKKAT ÇEKTİ

KAMU KAYNAĞINI NE KENDİM YERİM NEDE KİMSEYE YEDİRTTİRİRİM

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, İnternet platformu üzerinden Bizim Samsun Tv ekranlarında canlı yayınlanan “Nail Bayraktaroğlu ile Gündem” programında, yaklaşık geçen 4.5 yıllık süreçte yapılan hizmetleri, yatırımları anlattı. Başkan Demirtaş,2 yıllık pandemi dönemine rağmen İlkadım’ın geleceği için odağı insan olan projelerin kentte yaşanan değer artışına ve bunun kente yansımalarına dikkat çekti.

“Savaşında bir ahlaki kuralı olması lazım”

Moderatörlüğünü Gazeteci Nail Bayraktaroğlun’un yaptığı programa canlı yayın konuğu olan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, “Açılış konuşmasında İsrail devletinin Filistin halkına yönelik uygulamamış olduğu soykırım derecesindeki katliamları şiddetle kınıyorum. Tüm dünyanın gözü önünde çok uluslu devletlerin yapmış olduğu işler ortada. İnsan Müslüman oldu mu hiçbir değeri olmuyor maalesef. Gazze’den gelen görüntüler çok ürkütücü. Savaşında bir ahlaki kuralı olması lazım. Filistinli kardeşlerimize yönelik yapılan bu anlayış savaş değil bir katliamdır. Hem Türk dünyası hem Müslüman dünyası hem de bütün insanlık buna sessiz kalmayacaktır. Filistin’de, Gazze’de katil İsrail’in saldırılarında şehadete eren tüm kardeşlerimize Yüce Allah’tan rahmet; yaralılara acil şifalar diliyorum. Kudüs, Müslümanlarındır ve öyle kalacaktır” dedi.

“2009-2014 yıllarında İlkadım’da farkındalık yaratık”

Nail Bayraktaroğlu’nun 2009-2014 yıllarında İlkadım’da Belediye Başkanıydınız, halkın teveccühü ile 2019 yerel seçimlerinde yine aynı ilçeye belediye başkanı oldunuz. Nasıl bir belediye bıraktınız nasıl bir belediye ile karşılaştınız sorusuna cevap veren Başkan Demirtaş,” Bir önceki dönem belediye başkanlığımda alt ve üst yapı çalışmalarında tarihi bir rekor kırdık. Halk Ekmek, Askıda Ekmek, Hilal Kart, Yeraltı Konteyner Sistemi, Cenaze Hizmetleri, Mahalle İftarları gibi şehirde farkındalık yaratacak birçok çalışmaya o yıllarda ilçemiz halkına sunduk. Bu yapılanların üstüne geçen 5 yıl sonrası çok büyük şeylerin konduğu söylenemez” dedi.

“260 Milyon TL’lik borçla devir aldık”

2014 yılında Mali yönden iyi bir belediyeyi devir teslim töreni ile kendi ellerimle Erdoğan Tok’a bıraktım diyen Başkan Demirtaş, “Başkanlık dönemim bitince 95 Milyon TL borcuna karşılık 85 Milyon TL Kamu alacağı (Vergi, Sigortadan) müteşekkil geri kalan 10 Milyon TL ise piyasa alacağı olan bırakılan bir belediyeyi 260 Milyon TL borçla teslim aldık. Maddi disiplini sağlamak adına öncelikle 95 adet kesilen, toplamda 22 Milyonluk çeklerin yanı sıra çekilen kredileri yeni faiz oranlarıyla yenileyerek ödeme taksitlerimiz aşağıya çektik. Bu maddi tabloyu düzeltelim derken birde pandemi döneminde zorlu bir süreç yaşadık. Her şeye rağmen bu 3 yılda maddi yönden belediyemizin kurumsal kimliğini, ödeme itibarını zedelememek için cansipare çalışarak bunu da başardık” dedi.

 “Borcun karşılığını sorulmalı”

Benim kulağıma geliyor bazı ortamlarda başkanım bu dönem bi şey yapamadınız? söylemlerine bir önceki dönem belediye Başkanı olan Erdoğan Tok ile mukayese edilerek cevap vermek istiyorum diyen Başkan Demirtaş,” Bir önceki dönemde 40 Milyon TL İller Bankasında kredi alınarak yapılan şu anki belediye hizmet binasının 15 Milyon TL nakit kısmını ödedim. Geri kalan kredi taksitlerinin tamam mı benim dönemimde ödenmeye devam ediyor. Tabloya bakarsanız bina yapılmış oldu ama ödeme yükü bize kalmış oldu. Bir diğer yapmış olduğu Derebahçe Sosyal Tesisleri ve mevcut hizmet binasının arsasını 2009 yılında bağış yoluyla ben almıştım. Unkapanı Kültür Merkezi kaba inşaatı bitmiş ama yapan müteahhitte parası ödenmemiş çek verilmiş. O günkü şartlarda elimizde para yok yapamıyoruz. Bina devasa bir yapıda kaba inşaatı halinde kötü görüntüsüyle hep gözümüzün önünde. Belediye meclisimizden onaylı aldığımız 22 Milyon TL kredi ile dış cephe giydirme ve camlarını taktırarak kötü görüntüyü ortadan kaldırdık. Bakanlığımıza 104 Milyon TL karşılığında bu yeri devir ettik. Paranın 30 Milyon TL’sini vergi sigorta borcumuza 70 Milyon TL’sini ise arsa karşılığı ile tamamlayacağız. İlçemize Gençlik Merkezi yaptım diyor onu da Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Vatandaşlarımız borçlanma konusunda şuna dikkat etmeli. Belediyelerin borcu olur mu ? olur. Önemli olan bu borçlanmanın karşılığında ne var sorusunu sorması lazım. Biz hem borç ödüyor hem de milyonluk yatırımları şehrimize kazandırıyoruz. Bugün için belediyenin bilanço rakamları ise alacakları tümünün alındığını ve borçları tamamının ödendiğini farz edelim 700 Milyonluk net varlığımız ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

“Her bir projenin bir hikayesi var”

Sosyal Belediyecilik anlayışıyla hedefi insan olan şehrimize ve ilçemize değer katacak projelerden de bahseden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,” Türkiye de tek olan Ataocağı (Büyükler Kreşi) başta olmak üzere Kale Kafe, Mahalle Kreş ve Kültür Evi, Atık Toplama Merkezi (Atom Otobüsü) projelerimiz halkımıza hizmet veriyor. Şefkat Evi ve Hasta Refakatçi Evi projeleri ise yapımı yüzde 95’i tamamlanmış halde. Geleceğe dönük İnsan odaklı projelerimiz hepsinin bir yaşanmışlık hikayesi var olduğunu söyledi.

“İki türlü hizmeti vatandaşımıza sunacağız”

Yapımı tamamlanarak hizmet veren ve devam eden projeler hakkında bilgiler veren Başkan Demirtaş, ilk olarak Hasta Refakatçi Evi projesini anlattı. Kendimde hastane ortamlarında insanların yatacak yeri olmadığı için banklarda ve hastane köşelerinde sabahladığına şahit olan birisiyim. Lokasyon olarak Kamu Hastanelere yakın olan 35 Milyon TL’ye mal olacak Hasta Refakatçi Evi projemiz uygulama yönüyle Türkiye’de tek bir başka projemiz. Burada iki türlü hizmeti halkımızın kullanımına sunacağız. Birincisi ayaktan hizmet. Yani hasta yakını olan hastaneden refakatçi olan herkes buradan günlük ihtiyaçlarını kapsayacak hizmetleri alabilecek. Bir diğer hizmet de uzaktan gelmiş şehrimizde kalacak yeri olmayanlara bila bedelle hizmet sağlayacağız. 30 süit odası olan yapımızda hasta yakını maddi imkanı da olmadığı beyan edip burada kalmak isterse eğer dar gelirli olma şartı önüne çıkıyor. Öyle herkesi kafasına göre yatırmayacağız. İlerleyen zamanlarda bu hizmetlerin tamamen ücretsiz olması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

 “Şehit Ömer Halis Demir ismi ile yaşatacağız”

Sabah namazlarına Büyük Cami’ye gidiyorum. Cami’nin avlusunda üstü başı perişan bir halde yatan insanları gördüğümde vicdanen bu durumdan rahatsız olduğunu kaydeden Başkan Demirtaş,”Feleğin çemberinden geçmiş yaşama arzusunu yitirmiş insanlarımıza devletin şefkat elini uzatmak istedim. Adını ise Ömer Halis Demir Şefkat Evi (Kimsesizler Evi) koydum. Onca isim var niye bu ismi koyduk derseniz,15 Temmuz’da bu ülkenin kaderini değiştiren şehidimizin ismi bu insanların kaderini değiştirme arzusuna örnek olacak hem de sokakta yaşayan insanlar için bir burası bir yaşam noktası olacak. Şefkat Evi (Kimsesizle Evi)’de psikolojik, ekonomik veya sosyal durumundan dolayı belirli bir ikamet yeri olmayan soğuk kış aylarında sokakta veya terk edilmiş mekânlarda yaşayan vatandaşlara barınma, beslenme, sağlık ve ayni yardımlar ile hayata tutunmalarını sağlayacağız. Ayrıca burada misafir olan vatandaşlarımızın ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesine destek olmak adına uzman doktorlar tarafından psikolojik destek vereceğiz. Kimsesiz vatandaşlarımız buradan hiçbir ücret vermeden yatacak, yemek ihtiyaçlarını karşılayacak, aynı zamanda dışarıda gezmelerine olanak sağlanacak.Kaybolma ve takip edilmesi noktasında üzerlerinde bulunacak GPS takip sistemi ile bulundukları yerden alınarak tekrar sosyal yaşam alanlarına götüreceğiz. Gayemiz ilçemizdeki kimsesiz sahipsiz vatandaşlarımıza yardımcı olmak” dedi.

“Ataocağı Türkiye’de tek”

Yaşlılarımız bizim her şeyimiz. Onlardan bize miras kalan her şeyi hem korumak hem de yaşatmak için mücadele ettiğini de kaydeden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,” Onlara sahip çıkmak bizim gelenek ve göreneklerimizde var. Bunu da en iyi şekilde Ata ocağı (Büyükler Kreşi) ile yapacağımıza inanıyorum. Projemiz yeşil dokusu ve ferah ortamıyla her türlü imkanın sağlandığı modern bir donanıma sahip bir yapı oldu. Burada sabah evlerinde aldığımız, akşamda tekrardan evlerine bıraktığımız eli öpülesi büyüklerimizin olağanüstü durumlarda sağlıklarını ve güvenliklerini kontrol altında tutacağımız sağlık hizmeti başta olmak üzere gerekli olan her şey tepeden tırnağa kadar düşündük. Ata ocağına gelen yaşlılarımıza özel düzenlenen farklı etkinliklerle günün streslerini kendi akranlarıyla ile birlikte üzerlerinde atarak geri kalan ömürlerini huzur içerisinde aile bağlarından kopmadan geçirmelerini istiyoruz. Kısacası burası onlar için huzurun huzur bulacağı yer olacak” dedi.

“Geleceğimiz düşünüyor ona göre çalışıyoruz”

Geleceğimizi çocuklarımıza emanet edeceğimizi bilinciyle Mahalle Kreş ve Kültür Evi projesini önemsediği kaydeden Başkan Demirtaş,” 4-6 yaş grubu çocuklarımızın eğitimi çok önemli. Çocuklarımız kişiliğini bu yaş aralığında kazanıyor. Ne verirsek büyüdüğünde de aynı oluyor. Değişeceğini zannediyoruz ama değişmiyor. Dolayısıyla bu yaş grubunda çocuklarımızın iyi eğitim almasını sağlarsak onları doğru şekilde yetiştirirsek geleceğimizi de güvence altını alacağımızı düşünüyorum. Çocuklarımız buralarda huzur ve güven içerisinde eğitim aldıkça bizler de mutlu oluyoruz.2022 yılında Çatalarmut, Zeytinlik, İlyasköy mahallelerinde hizmete devam eden kreşlerimize Kadıköy, Karasamsun, Cedit, Saitbey, Ataköy’le birlikte sayımız 8’e ulaştı. Yeni eğitim öğretim yılı başlamadan yeni kreşlerimiz de ilçemize kazandırmış olacağız” dedi.

 “Geri dönüşümde farkındalık oluşturduk”

Geri dönüşüm için ayrıştırdığı atığı nakit para çeviren “Getir Atığını Al Harçlığını Projesi” kapsamında Atık Toplama Merkezi (Atom Otobüsü) hakkında bilgiler de veren Başkan Demirtaş,” Önceden atıkları evlerden gidip alıyorduk. Şimdi ise Atom otobüsümüz aynı gün içeresinde ilçemize kurulan semt pazarlarında ve farklı noktalarda hizmet veriyor. Vatandaşlar da atıklarını otobüsümüze getirdikleri Plastik, kağıt, metal, yağ gibi her türlü ayrıştırılabilir hangi atık malzemesini getirmişse ona göre parasını alıp, gidiyor. Arzumuz; atıkların ayrı ayrı ambalajlarda getirilmesi. Bu uygulamamızda biriktirdiği atığı karışık getirirse fiks fiyat, cinslerine göre ayırıp getirişe ona göre vatandaşın kazancı daha fazla oluyor. Bu konuda olan ilgiyi ve farkındalığı ilçemizde arttırmak için vatandaşlarımızın topladığı  5 kilo atık başına 1 adet hediye kuponu veriyoruz. Bu kuponlar sayesinde her hafta çekilişi kazanan 50 kişiye 500 TL’lik alışveriş kartı takdim ediyoruz” dedi.

“Kamu kaynağını kimseye yedirtmem”

Ulusal bir anket firmasının yayınladığı ankette en güvenilir ilçe başkanları sıralamasında 9’uncu sırada yer aldınız sorusuna İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş’a yönelten Moderatör Gazeteci Nail Bayraktaroğlu’na cevap veren Başkan Demirtaş,” Akılımız erdiğinden bu yaşa kadar doğru işler yapma gayretinde olduk. Siz böyle olabilirsiniz de toplum bunu böyle algılar mı? algılamaz mı? meselesi önemli benim için. Bu firmanın yaptığı araştırma sonucunu benim gayretlerimi teyit etmesi açısında gurur verici buldum. Toplumunda bunu böyle görmesi çok sevindirici. Ben müfettiş kökenli bir adamım. Bu yaşıma kadar isteyerek boğazımdan haram lokma geçmedi. Hem memuriyette hem de belediye başkanlığımda. Kişi benim paramı istesin verebilirim. Ama kamu kaynağını ne kendim yerim nede yedirttiririm. Buna asla müsaade etmem” ifadelerini kullandı.

Bunları da sevebilirsiniz