BAŞKAN DEMİRTAŞ İLÇEYE BIRAKILAN BAŞI BOŞ KÖPEK SORUNU İÇİN HAYKONFED TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

 

SOSYAL MEDYADA YAYILAN KÖPEK TOPLAMA VİDEOSUNA AÇIKLIK GETİRDİ

HAYVAN BARINAĞI PROJEMİZ HAZIR AMA ALAN VE ÖDENEK YOK

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,”İlçemizde hayvan barınağı projemiz tamam olmasına karşı,yapılacak alan ve yer tahsisi için,nede yapılması noktasında belediyemize bir ödenek aktarım yok. Böyle olunca bizde boşta kalıyoruz” dedi.

Başkan Demirtaş,Son zamanlarda sosyal medyada konuşulan belediyemiz çalışanlarının bir hayvan alma videosu üzerine HAYKONFED Temsilcileriyle bir toplantı yaptı. Belediye Meclis Salon’unda yapılan toplantıya İbrahim Biral (Karadeniz Hayvan Hakları Federasyonu Samsun İl Temsilcisi / Samsun Hayvanları Koruma Derneği Başkanı), Bora Barlas Gürler (Samsun Hayvanları Koruma Derneği Başkan Yardımcısı),Özgür Yarlıgaç (Samsun Hayvanları Koruma Derneği Üyesi),Demet Yarlıgaç (Samsun Hayvanları Koruma Derneği Üyesi),Av. Fatma Suğanlı( Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyon Başkanı ),Av. Tunahan Gök ( Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyon Avukatı ) ,Doğa Koruma ve Milli Parklar,Haydi Jandarma personeli katılım sağladı.

“Konuyu bizzat yakında takip edeceğim”

Buraya hayvanlara eziyeti değil,başı boş yaşam alanlarından uzak hayatta tutunmak için mücadele veren can dostlarının yaşam mücadelesine nasıl bir katkı sağlayabiliriz? Ortak akıl ile bir çözüm üretmek adına bir araya geldik diyerek sözlerine başlayan İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,”Öncelikle belediyemiz çalışanları tarafından hayvan toplarken eziyet yapıyorlar diye sosyal medya atılan videoya bir açıklık getirmek istiyorum. Bu konu üzerine Samsun Valimiz Sn. Doç.Dr.Zülkif Dağlı’yada aynı cevabı verdim. Ben kendimde izledim. Eğer hayvanlarla ilgilenen varsa hayvana eziyet yapılmadığı açık şekilde görürsünüz. Sahipsiz hayvan başka insanlara yaklaşmaz ve kendini tutturmaz. Bana zarar verir mantığıyla. Malesef eğitimli insanlarımız bu işi angarya iş olarak görüyorlar. Bu yapılacak bir iş değil gözüyle bakıyorlar. Eğitimsiz insanlar ise daha kaba bir anlayışla yapıyor. Bu olayda bizim eksikliğimiz üslup iletişim eksikliği. Bunu da çalışan arkadaşlarımızla bir araya gelerek daha itinalı ve üslup tarzına uygun çalışmaları için gerekli uyarılarımızı da yaptık. Bu konuyu da bizzat yakında takip edeceğim” dedi.

“İlçemizi köpek salımı için uygun yer olarak görüyorlar”

2019 yerel seçimlerin sonucu halkımızın teveccühü ile 3.5 yıldır ilçemize hizmet yapma gayretindeyiz. Özellikle sahipsiz sokak hayvanlarını sorunu bizim canımızı sıkan bir mesele olduğunu kaydeden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,”Hayvansever bir belediye başkanı olarak benimde evimde baktığım 2 köpeğim var.Malesef toplumumuzda şöyle bir yanlış uygulama var. Önce hayvanlarını satın alıyorlar, çeşitli sebeplerden ötürü sonra sokağa terk ediyorlar.Bir diğer kısmında ise Samsun Büyükşehir Belediyesi Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, bizim İlkadım ilçe sınırları içerisinde bulunuyor.Bu yer bahane edilerek tüm ilçe belediyeler Kadamut, Gürgendağı, Ata yolu üzerine sahipsiz köpekleri bırakıyor. Buralardan gelen hayvanlar ise ya kırsalda yada şehirde çeteleşmeye varan bir oluşuma giriyorlar. Bizde böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Zaman zaman izinsiz salım yaparken yakaladıklarımız da oluyor. Bu noktada gerekli yasal işlemleri uygulatıyoruz” dedi.

“Boşta kalıyoruz”

Nüfusu 75 bin olan ilçe belediyelerin yasal olarak hayvan barınağı yapılması gerektiğini ön gören yasa çıkarılıyor fakat bunun alt yapısı için ilçe belediyelerine her hangi bir ödenek aktarımı ve hangi şartları karşılaması gerektiğini netliğe kavuşturulmuyor diyerek konuya dikkat çeken Başkan Demirtaş,”Bunun üzerine bir toplantı yapıldı. Sokak hayvanları için Doğu bölgesinde Çarşamba ilçesine, Havza,Vezirköprü,Ladik,Kavak’ı içine alan bir bölgeye, Batı bölgesinde Bafra,Alaçam,Yakakent,19 Mayıs’ı içine alan bir merkez ve ana merkez olarakta ilçemizde bir toplama ve barına merkezi yapma noktasında konuşuldu, ama uygulama noktasında henüz herhangi bir atılım yok.Biz İlkadım Belediyesi hayvan barınağı için proje çalışma yaptık.Alan istedik alan vermediler. Şuan Büyükşehir Belediyemizin kullandığı alanın bir kısmını bize verin biz  kullanalım ilçe olarak yasal sorumluluğumuz var.Ne Orman Bakanlığı bize yer veriyor nede Büyükşehir Belediyemiz bize kullanım için yer tahsis ediyor. Böyle olunca bizde boşta kalıyoruz” dedi.

“Elimizi taşın altına koymaya hazırırız”

Hayvanları sokağa koymaz isek hayvanlar ölür bunu hayvan severler daha iyi bilir diyerek katılımcılara seslenen Başkan Demirtaş,”Eğer bu hayvanları bir yere bağlı tutarsak yaşam kapasiteleri onda birine inecek düzeyde mahkum gibi  olur. Ben bu kararın sağlıklı bir karar olduğunun da kanaatinde değilim. Ama şu bir gerçek ki bı kısım insanlar bu hayvanları seviyor ama kendi bölgesinde olsun istemiyorlar. Belediye olarak onların yaşama tutunmaları için mama kapları bırakıyoruz. Fakat ya tahrip ediliyor, yada kayboluyor. Biz bu işin ortasında kaldık.Bu konuştuklarımızı da dikkate alarak ortak bir çözüm üretme noktasında taşın altına elimizi koymaya hazırız” diye konuştu.

“Can dostları için el ele projesi”

Toplantının sonunda İlkadım ilçesindeki hayvan severlerin de katılım ile “Can Dostları için Hep Birlikte El Ele” adı altında bir çalışma başlatalım diyen İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,”Belediyemizle birlikte besleme,toplama çalışmalarına gerçek anlamda destek olacak hayvanseverlerimizin adını, adresini ve telefon numarasını içinde barındıran bir iletişim havuzunda daha kolay organize olarak daha hızlı istediğimiz hedefe ulaşırız. Hayvan barınağı yerine Veteriner Odası ile görüşüp belirli bir ücret karşılığında özel veteriner hekimlerinde hayvan kısırlaştırılmasına destek vererek belediye ile ortaklaşa bir çalışma ile hayvan üremesinin önüne geçilmesinin sorun çözüme kavuşacağını düşünüyorum “diye konuştu.

Bunları da sevebilirsiniz