BUDAMA EĞİTİMİNE YOĞUN İLGİ

Samsun’un Salıpazarı İlçesinde fındık üreticilerine “Fındık Budama, Gübreleme ve İlaçlama Eğitimi” verildi.

Salıpazarı Yerel Eylem Grubu Derneği ve Ziraat Odası işbirliği ve ile düzenlenen “Fındık Budama, Gübreleme ve İlaçlama Eğitimi” Ziraat Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Yusuf Çil’in verdiği eğitimde;

Fındıkta budama; Düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmak, ağacı uzun süre verim çağında tutmak, kuvvetten düşmeye başlamış dalları ya da ocakları yeniden kuvvetlendirerek bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermesini sağlamak amacıyla uygulanır. Bu kısaca şekil verim (ürün) ve gençleştirme budaması şeklinde ifade edilir.

Fındık ocaklar arası mesafe en az 4 metre en fazla 6 metre olmalıdır. Ocaklardaki dal sayıları 5 ile 8 adet arasında olmalıdır.

Fındıkta budama zamanı esas olarak iki zamanda yapılır. Sonbahar-Kış budaması( Ekim ayı ile Kasım ayları arası yapılır.)   İlkbahar – Yaz budaması (Mart ayında başlar yaklaşık 3 ay devam eder)

Fındıkta genel olarak 4 tip budama vardır.   1-Dikim budaması 2-Şekil Budaması 3 –Verim( ürün ) Budaması 4- Gençleştirme Budaması

Fındık’ta budamada dikkat edilecek hususlar; Kalın dalların kesiminde budama testeresi kullanılmalı, kesim toprak seviyesine yakın yapılmalı. Dallar üzerinde yapılacak kesimler tırnak bırakılmayacak ve yarıklar oluşturmayacak şekilde yapılmalı. Ocak içlerine doğru gelişme gösteren -kesimlerinde kullanılan budama aletleri dezenfekte edilmeden başka bir kesime geçilmemelidir. Fındık budama artıklarının budama işlemi bittikten sonra bahçeden uzaklaştırılarak çıkarılmalıdır.

Salıpazarı Yerel Eylem Grubu Proje Müdürü Ertuğrul Öztürk,YEG Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy  ve İlçe Tarım Müdürü Niyazi Özden eğitimin sonunda çiftçilere destek olmak amacıyla budama makası ve bilgilendirme materyalleri hediye edildi.

Bunları da sevebilirsiniz