ÇADEF’in Gündeminde Çarşamba var

ÇADEF ( Çarşamba Dernekler Federasyonu) Genel Başkanı Hayat Sözen Çarşambaya kurulacak olan Bio Enerji Santrali ile ilgili açıklama yaptı.

Çarşamba Eğercili köyüne kurulmak istenen Bio enerji santrali ile ilgili derneklerimizi ve üyelerimize 1.ci bilgilendirmedir.
Çeşitli şekillerde federasyonumuza neden bir görüş bildirmediğimiz sorulmaktadır. Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucu ilk görüşümüz şu şekildedir.
En temiz enerji kaynağı Güneş, Rüzgâr ve Su. Prensip olarak Bio Kimya enerjisine de karşı değiliz. Ancak yer olarak verimli bir tarım arazisinin seçilmesine şiddetle karşıyız.
İlgili firma 26 Temmuz’da Çevre ve şehircilik bakanlığından ÇED raporu gerekli değildir diye rapor almış. 181 dönüm yer çevirmiş ve bunun 40 dönümüne santral, 141 dönümüne malzeme depolayacak şekilde çalışmalara başlamış. Samsun DSİ burası tarım toprağı değildir diye rapor vermiş. Samsun işletme müdürlüğü burası orman bölgesi değildir diye rapor vermiş. Valilik Tekkeköy, kirazlık gibi küçük ölçekli sanayi kuruluşlarının Abdal ırmağı kıyısına kadarki alana yayılmasını istiyor ve kuruluşa olumlu bakıyor. Eğercili muhtarı kurulacak santrale olumlu bakıyor.
Kurulacak olan biyokütle enerji fabrikası çeltik sapı, fındık kabuğu, çam kökü, ağaç ve ekonomik olarak gözden çıkarılan atıklar kullanacak. Günde 230 ton yakıt yakacak. Tüm filitrelemelere rağmen günde 30 ton kül salacak. Dumanı ayrı. Üretilen elektriğin tümünü devlet satın alacak. Tahminen yılda 28 milyon dolar para kazanacağı hesaplanıyor.
İşin bir diğer yanı kurucu olan firmanın asıl işi 2015 yılına kadar fındık alımı ve ihracı iken bu firmanın büyük bölümünün İtalyanlara satılması ile enerji işine yöneliyor.
Azot ve Bakır fabrikaları Tekkeköy ve Kirazlık’ta tarımı yok etti. Bu santral de bu alanın devamı tarlaların tarımını etkileyecek.
Sonuç olarak; bizler STK olarak doğru yer seçimi ve doğru yakıt kullanan santrallere karşı çıkmıyoruz. Ancak Çarşamba ovası söz konusu olunca tüm hassasiyetimiz artar. Mimarlar odasının ve diğer kuruluşların vereceği raporları kısa sürede inceleyerek Çarşambanın en üst STK’sı olarak bize düşecek her türlü girişimde bulunacağımızı kurucu derneklerimize, üyelerimize ve tüm çarşambalı hemşerilerimize duyururuz.

Bunları da sevebilirsiniz