Çağımızın hastalığı; Anksiyete

Anksiyete, türkçe ismiyle kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Tehlikeli durumlarda savunma mekanizmamızı oluşturan kaygı hissinin günlük yaşantıda sık sık karşımıza çıkması ve yaşantıyı olumsuz yönde etkilemesine Anksiyete(kaygı bozukluğu) adı verilir.
Belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
-Gündelik yaşantıda kaygılı, kuruntulu, gergin, tanımlanamayacak şekilde huzursuz hissetmek. -Hızlı nefes alışverişi.
-Uykusuzluk, uykuya dalmakta problem.
-Odaklanmada güçlük.
-Yorgunluk, halsizlik.
-Belirgin bir sebep olmaksızın hissedilen korku, endişe.
Yaygın anksiyete bozukluğu genetik etmenler ve çevresel etmenler gibi sebeblerle ortaya çıkabilir. Stresli bir hayat yaşantısı bu rahatsızlığın büyük bir etmenidir.
Boşanma, işten ayrılma, sevilen birinin vefatı, travma gibi sebepler tetikleyici görevi görebilir ve sonrasında anksiyete ortaya çıkabilir.
Peki eğer kaygı bozukluğuna sahipseniz ne yapabilirsiniz?
Yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmeli, kafein ve fast food türevlerinden uzaklaşmalısınız. Sakinleştirici bitki çayları bu yolda size iyi bir arkadaş olacaktır.
Yaşantınızda stresten uzak durmalısınız. Bunun için 3 maymunu oynayın. Olumsuz meseleleri duymamak, olumsuz meseleleri görmemek, olumsuz meseleleri konuşmamak.
Nefes egzersizleri yapın. Kaygılı hissettiğiniz anlarda yapacağınız bu nefes çalışmaları sakinleşmenize büyük fayda sağlayacak. Burundan 4 saniyede derin bir nefes al, 7 saniye boyunca tut ve 8 saniyede geri ver. En az 4-5 tekrar yap. Burundan derin bir diyafram nefesi al, elini karnına koy ve şiştiğini hisset sonra yavaşça aldığın nefesi ağızdan geri ver.

Egzersiz yapmak. Çeşitli kas gruplarınızı spor yaparak çalıştırmak hem fiziksel hem zihinsel sağlığınızı pozitif yönde etkileyecek ve anksiyetenize iyi gelecektir.
Unutmayın ki dermansız değilsiniz. Bunca zaman zihninize ağır gelen stresin açığa çıkma yoludur anksiyete. Kendinizi sevin ve kendinize iyi gelin, stresle başa çıkmaya çalışmak yerine stresi hayatınıza kabul etmeyin. Anksiyete sizin yenemeyeceğiniz bir hastalık değil…

 

Meliha Aysun Kozal

Bunları da sevebilirsiniz