Dünya Kültür Başkenti İstanbul’da Samsun Günleri…

 

İstanbul Samsunlularının ev sahipliğinde gerçekleşecek olan, İstanbul Yenikapı’daki 26.yıl “Büyük Samsun Buluşması” etkinliği için son hazırlıklar yapılıyor. Samkon-Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu Yönetimi, adeta seferberlik ilan etmişçesine gece gündüz çalışıyor. Samsun, Ankara, İstanbul’a yakın illerdeki kurumlar, kuruluşlar, stk’lar bir bir ziyaret edilip davetler yapıldı. Son olarak İstanbul’daki protokol, kuruluşlar, stk’lar davet ediliyor.  Samkonyönetiminin, hiç kimseyi ötekileştirmeden herkesi kucaklayan yaklaşımı, takdire şayan bir davranış olarak öne çıkıyor.

Bu buluşma, Dünya Kültür Başkenti İstanbul’da; Samsun’un, dünyada 2 milyona dayanan nüfusuyla, Türkiye’deki 7.büyük hemşeri gurubu olarak; İstanbul’a damgasını vuracağı, çok çokönemli bir buluşma olacaktır. Samsunlu olup da, bu etkinlikte yerini almamak, çok büyük eksiklik olur. Hele hele, Samsun adına yola çıkanların; bu etkinlikte bulunmamaları düşünülemez, affedilemez, hoş görülemez… Zaten İstanbul’da; Samsunlu olup da, böyle bir yere gelmeyecek birisinin olduğu, akıldan dahi geçirilmez.

12-15 Mayıs’ta Yenikapı’dayız…

12-15 Mayıs tarihlerinde; Samkon tarafından, dolu dolu bir program hazırlanmış. Samsun; 17 ilçesi ile bir bütün olarak yer alacak ve kültürel özellikleriyle tanıtılacaktır. Yerel tatlar, turistik yerlerin tanıtımı, Samsun’un değerleri, sanatçılarımız, folklor gösterileri vb. birçok etkinlik ardı sıra devam edecektir. Bu, Samsun Kültür şenliğine yalnızca Samsunlular değil, bütün İstanbul davetlidir. Bir anlamda; geleneksel panayır düşüncesi içerisinde,geçmişteki Samsun Fuar anlayışını da yansıtan bir buluşmayı yaşayacak ve yaşatacağız.

Samsun’un güzellikleri İstanbul’a taşıyan, böyle bir ortamda bulunmak; her bir Samsunlu için onurdur. O onuru yaşamak ve bütün İstanbul ile paylaşmak için, mutlaka ve mutlaka hep birlikte ailecek, komşularımızla beraber orada olacağız. 12-15 tarihlerinde birçok etkinlik var, ama; benim en fazla ilgimi çeken, Samsunlu güreşçilerin; davul zurna eşliğinde gösteri güreşleri yapmaları ve cazgırın bangır bangır sözlerini sıralaması olacaktır.

Eskiden Samsun’un birçok bölgesinde panayırlar yapılırdı; daha sonra yıllarca Samsun Fuarı bölge ekonomisine katkılar sağladı. Şimdi, bir anlamda; Samsun Panayırı da, Samsun Fuarı da İstanbul-Yenikapı’da olacaktır. Duyan duymayana haber versin; bilen bilmeyene söylesin, hep beraber orada buluşalım…

16 Mayıs saat 16.00’da Şişli’deyiz…

16 Mayıs 1919’un 103.yıldönümünde; 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü ise, 12-15 Mayıs’ın bir finali niteliğinde, tarihi bir canlandırmaya imza atacağız. Şişli’deki Atatürk evi önünde 16 Mayıs Saat 16.00’da toplanıyoruz. 55 adet, Kurtuluş savaşımızın sembolü kalpak hazırlandı. Mustafa Kemal Paşa’nın; 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a çıkmak üzere evinden çıkışı, Beşiktaş’a inişi ve Bandırma Vapuruna hareket edişi canlandırılacaktır. 26 yıl önce başlattığımız bu canlandırmayı, bu sene çok daha canlı ve görkemli bir şekilde gerçekleştireceğiz.

Bayrağımız ve 55 kalpaklı temsili heyet; ardı sıra kasketliler, gençlerimiz, konfederasyonumuz, federasyonlarımız, derneklerimiz, Samsunlular ve bütün İstanbul’un yer alacağı katılımla büyük bir kalabalığı ağırlayacağız. Böyle bir tarihi günü yaşamak ve orada bulunmak kim istemez ki… Birliğimizin ve güçlü yapımızın ne denli etkili olduğunu ortaya koyacağız. Şimdi birlik zamanı, destek zamanı, çaba sarf etme zamanıdır. Haydi görev başına…

Bunları da sevebilirsiniz