Dünya Samsunluları, Samsun’da buluşuyor…

Dünyanın dört bir tarafına yayılmış olan Samsunlular, her yıl olduğu gibi; bu yıl da tatillerini geçirmek üzere, akın akın Samsun’a; memleketlerine geliyorlar.  Eylül ayı ortalarına kadar sürecek tatil dönemi, aynı zamanda; sılada bir buluşma, hasret giderme, kucaklaşma oluyor.  Ağustos ayı, genel olarak hasat ayı bitimi ile geri dönüşler başlıyor.

Köyler, kasabalar, ilçeler ve Samsun şehir merkezi dolup taşacak; her yer cıvıl cıvıl şenlenecek.  Hasret giderilecek. Tarlalarda çalışana, eken biçene yardım edilecek. Yetişen ürünler hasat edilecek, ürünler toplanacak. Yetişen doğal ürünlerden pay alınacak, nasibi olanlar nasiplenecek. Büyükler, mezarlar ziyaret edilecek. Hatıralar canlandırılacak, sayısız güzellikler yaşanacak… Bu arada, yerel yönetimler gurbetten gelenleri de düşünerek, önemli buluşmalara, etkinliklere imza atabilirler…

Samsun Fuarı ve eski panayırlar…

Eski yıllarda, Temmuz ayı fuar ayı idi. Samsun Fuarı, yalnızca Samsunluların ziyaret ettiği bir yer değil, bütün Karadeniz bölgesinin bir buluşma yeri idi. Köyden kentten, zengin fakir, genç yaşlı herkes Samsun Fuar’ını ziyaret ederdi. Eğlenceleri bir başka, lunaparkı bir başka güzeldi. Ziyaret edilir, bir yıl boyunca yaşanılanlar anlatılırdı. Firmalar tanıtım yapar, sanatçılar konserler verirdi. Hele o duvarda tırmanan motosikletler, bir efsane idi.

Daha eski yıllarda, Samsun çevresi ile birlikte bir panayır şehriydi. Hasat sonrasında panayırlar başlardı.  Hem eğlence, hem ticaret ikisi bir arada yürürdü. Hatta, 1360’lı yıllarda Yeşilırmak kenarında;  bir çarşamba günü kurulan panayırdan sonra, burası yerleşim yeri olmuş ve bugünkü Çarşamba ilçemiz doğmuştur. Tekkeköy Panayırı, Asarcık Panayırı, Gebi Panayırı gibi her bölgede yapılırdı. Panayırların olmazsa olmazı; güreşler, at yarışları, boğa güç gösterileri, çadır tiyatroları vb. etkinlikler olurdu.

Samsun’da gezilecek yerler…

Bu yıl, Kurban Bayramı, yaz tatilinin içerisinde yer alıyor. Yani, gelenler aynı zamanda, Kurban Bayramını da Samsun’da geçirecek; birçoğu kurbanını da memleketinde kesecektir. Nasip olursa ben de Samsun’da olacağım. Samsun- Canik, Gürgenyatak (Köyü) Mahallesi’nde ağaç evden bütün Samsun’u seyredecek ve dostlarımı  ağırlayacağım. Gürgenyatak, Samsun Üniversitemizin Merkez Yerleşkesi’nin bulunduğu yer.  Her yer doğal teras ve muhteşem bir manzara ile karşı karşıyasınız.

Dostlarım soruyorlar, Samsun’a gelenler nereleri gezsinler…  Samsun’un mutlaka gezilmesi gereken harikalarını sıralayalım: – Amazon Köyü ve Amisos Tepesi. – Samsun Arkeoloji, Etnografya, Kent ve Bandırma Vapur Müzeleri. – Samsun Büyük Camii ve Saathane Meydanı. –  Samsun Atatürk Anıtı ve Parkı. – Atakum Sahili. – Geyikkoşan Sahili. – Akalan Şelaleleri. –Şahinkaya Kanyonu. – Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti. – Kabaceviz Şelaleleri. – Ladik Gölü ve Yaylası. – Tekkeköy Mağaraları.               – Samsun Canik Gürgenyatak Doğal Seyir Terasları. –  Samsun Vezirköprü Kunduz Ormanları…

 

Bunları da sevebilirsiniz