DÜNYASAL AŞK

 

 

Aşk nenelleşince sahiplenme kaçınılmaz olur.

Dünyasal aşkı derinlemesine inceledik. Dünya Değişim Akademisi’ndeki Değişim Uzmanlarına sorduk.

”Dünyasal aşk genelde bedensel düzeyde yaşanır ve ihtiyaçların giderilmesine yönelik tezahür eder. Bu tür aşkta, insan cinsel arzularını aşk ile karıştırır, genelde aşka cinsel ihtiyaçların giderilmesi düzeyinde bakılır.

Diğer yandan, aşk bireysel bir olgudur, ancak bireysel düzeyde sağlıklı bir şekilde yaşanmayınca bireyselden toplumsala taşınabilir. Bu durum dünyasal düzeyde aşk toplumu etkileyen en önemli unsurlardan biri olur çünkü iyice nesnelleşebilir. Birey ülkesine, milletine, dinine, siyasi partiye, şirketine, spor takımına vb. şeylere de aşık olabilir. Böylece sosyolojik yapıya göre dünyasal aşk her türlü nesnel olguya ve çeşide indirgenebilir. Bu tür aşıklar çoğu zaman çatışmalara ve şiddete neden olur. Öte yandan aşk nesnelleşince, sahiplenme kaçınılmaz olur.

Dünyasal aşk bireysel açıdan beş türe ayrılır. Platonik aşk esnasında bireyler birbirlerini derin bir saygıyla sever ve cinsel eylemlerde bulunmazlar. Cinsellik devreye girmediği için platonik aşk ömür boyu sürer, çünkü aşkı mahveden şey cinselliktir. Romantik aşk sırasında bireyler birbirlerine derin sevgi ve tutkuyla bağlı olurlar. Duygular yoğun şekilde devrededir. Erotik aşk ise seks odaklı olur. Aşıklar sadece seks için bir araya gelir ve cinsel tatmin aşk olgusunun amacı olur. Köleleştirici aşk ölümle sonuçlanabilir. Bu tür aşk uzun sürmez, çünkü aşkı yaşatan şey bireysel özgürlüktür. Özgürlük yoksa aşkta olmaz. Ticari aşk sırasında ise birey karşısındaki kişinin aşkını manipüle etmekte ve cinselliği kendi maddi çıkarları doğrultusunda kullanmaktadır. Bu, aşık olan kişinin aşkını paraya çevirmek demektir. Kendisine aşık olan insanın parasıyla yaşamaktır.”

Değişim Uzmanı

Şirvan Yücel

Bunları da sevebilirsiniz