ERHAN USTA: EKONOMİNİN BİLANÇOSU AĞIR

Samsun Milletvekili Erhan Usta, ekonominin 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin ağır bilançosunu, hükümetin kendi rakamlarıyla gözler önüne serdi. Sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla, son 2 senede ekonomi yönetiminin hedef ve gerçekleşme performansını ortaya koyan Usta, şunlara değindi.

ENFLASYON HAFİFE ALINDI, KIRILGANLIKLAR GÖZARDI EDİLDİ

Son iki yılda, uyarılarımıza rağmen, enflasyonun hafife alınmasının, Merkez Bankasına baskı nedeniyle faizlere zamanında müdahale edilmemesinin, artan kırılganlıklara karşı önlem alınmayarak ekonominin kur saldırılarına karşı savunmasız bırakılmasının maliyeti nedir? İşte cevabı:
KÖTÜ EKONOMİ YÖNETİMİNİN MALİYETİ

Ağır bilançoyu Hükümetin kendi belgeleri üzerinden hesaplıyoruz. Bundan iki yıl önce, OVP(2018-2020)’de konulan hedefler ile geçtiğimiz ay yayınlanan YEP(2020-2022)’deki 2018 ve 2019 değerleri arasındaki kümülatif fark kötü yönetimin maliyetidir.

6 AYLIK MİLLİ GELİR BUHAR OLDU

2018 ve 2019 yıllarında hedeflenenden 373 Milyar $ daha düşük milli gelir elde ettik! Bunun anlamı şudur: Son 2 senede 6 aylık milli gelirimiz buhar oldu!

AÇIK BÜYÜDÜ, MİLLETİN SIRTINDAKİ VERGİ YÜKÜ ARTACAK

Kamu maliyesinde son iki senede hedeflenenden 190.3 Milyar TL daha fazla açık verdik! Bunun anlamı, önümüzdeki dönemde daha fazla faiz ödemesi ve milletin sırtındaki vergi yükünün daha da artması demek.

%22,3 DAHA AZ YATIRIM

İki sene sonunda hedeflenenden %22.3 az yatırım yapıldı! Bu da, daha az üretim, daha fazla işsizlik demek.

2 MİLYON DAHA AZ İSTİHDAM

İki sene sonunda hedeflenenden 2 milyon daha az istihdam sağlandı! Bırakın istihdam artışını, istihdam kaybımız oldu!

EN İYİMSER ŞEKLİYLE 1.2 MİLYON DAHA FAZLA İŞSİZ

İki sene sonunda işsizlik oranımız hedeften 3 puan saptı! Yani 1.2 milyon daha fazla işsizimiz oldu! Kaldı ki bu, 2019 yılı için yapılan %12.9’luk işsizlik tahmini dayanıyor. İşsizliğin yılın ilk 7 ayında (ort.) %13.8, temmuzda %14.3 olduğu düşünüldüğünde, bu bile tutmayacak!

%21,3 DAHA FAZLA ENFLASYON

İki sene sonunda hedeflenenden %21.3 daha fazla enflasyon gerçekleşti. Ancak malumunuz, hemen hemen herkes hissedilen enflasyonun yayınlanandan daha fazla olduğu görüşünde!

YAN ETKİLERİ DÜŞÜNÜLMEDEN GEÇİCİ ÖNLEMLERLE BU İŞ OLMAZ

Görüldüğü gibi bilanço gayet ağır! Öyle görünüyor ki, ekonomi yönetiminin tek tesellisi, paramızın değer kaybetmesi ve duran ekonomi nedeniyle kapanan cari açık… Yola, kalıcı çözümler üreterek değil, yan etkileri düşünülmeden getirilen geçici önlemlerle devam ediliyor! Üzücü!

Bunları da sevebilirsiniz