FINDIK REKOLTESİ YÜKSEK GÖSTERİLDİ

Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan USTA yeni açıklanan fındık fiyatlarını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün gece, katıldığı canlı yayında TMO’nun fındıklarını açıklamıştı. Buna göre Levant kalite kabuklu fındığın kilosu 26,5 TL, Giresun fındığının kilosu 27 TL olarak belirtilmişti.

BU FİYAT İTALYAN FİRMALARI MEMNUN EDECEK BİR FİYAT OLMUŞTUR

Konu ile alakalı sosyal medya hesaplarından videoyla açıklamalarda bulunan Usta, “Bu fiyat fındık üreticisini memnun eden bir fiyat değildir. Bu fiyat İtalyan firmaları memnun edecek bir fiyat olmuştur. Bugün fındık maliyetleri ortadadır. Geçen yıldan bu yana fındıkta kullanılan ilaç gibi, gübre gibi maddelerde %200’e yakın fiyat artışı varken; toplam fiyatlar da geçen yıla göre en az %30 artmışken; kurdaki artış da %30’un üzerindeyken fındığa %20’lik bir artış vermek, Türk çiftçisinin aklıyla alay etmektir. Yine fındığın kaymağını yabancılar yiyecektir” dedi.

FINDIK REKOLTESİ YÜKSEK GÖSTERİLDİ

Usta, Tarım Bakanlığının rekolte tahminlerine göre fındık üretiminin geçen yıla göre azaldığının görüldüğünü fakat araya ihracatçıların girdiğini, rekolteyle oynandığını ve fındık rekoltesinin yüksek gösterilerek fiyatın düşük tutulmaya çalışıldığını söyledi.

TÜRKİYE HÜR İRADESİYLE BELİRLEYEMEMEKTEDİR

Türkiye’nin, dünya fındık üretiminin %65’ini, dünya ihracatının %70’ini karşıladığını vurgulayan Usta, “Bırakın Dünya fiyatlarının Türkiye’de belirlenmesini, yurtiçi fiyatlarını bile Türkiye, hür iradesiyle belirleyememektedir” diye ekledi.

CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI

“Bu verilen fiyatlar da zaten hiçbir zaman çiftçinin eline geçen fiyatlar olmuyor. Piyasa fiyatı bunun daha da altında kalacaktır. Dolayısıyla fındık üreticisi mağdur olacaktır” diyen Usta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a şöyle çağrıda bulundu: “Biz buradan Cumhurbaşkanına çağrı yapıyoruz: Bu fiyatlar düzeltilmelidir. Açıklanan fiyatlar üreticiyi mağdur eden fiyatlardır. Ayrıca TMO mutlak surette, bütün yıl boyunca alıcı olarak piyasada bulunmak durumundadır. Aksi durumda yurtiçindeki fiyatların bu fiyatların çok altında kalmaktadır.”

Resim önizlemesi

Bunları da sevebilirsiniz