‘Girişimci Okul ve İstihdam için İşbirliği Projesi’ Başarı İle Tamamlandı

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası ile Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birlikte yürütmüş olduğumuz “Girişimci Okul ve İstihdam için İşbirliği” projesi başarıyla tamamlanmıştır.

Girişimci okul kapsamında Bafra Ticaret ve Sanayi Odası olarak öncelikle Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerine Liderlik Konulu seminer düzenlenmiştir. Bafra Ticaret v Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı ve Liderlik Eğitmeni  Ayhan  Avcı tarafından verilen eğitimde Liderlik nedir, Lider kimdir, Yöneticilik nedir, Yönetici Kimdir ve Liderlik ile Yöneticilik arasındaki farklar nelerdir?  Gibi konularda bilgi aktarımı gerçekleştirilmiştir. Girişimci Okul projesi öğrenciler kadar öğretmenlerimizin de farklı bakış açıları kazanmaları amaçlanmıştır.

Girişimci Okul ve İstihdam İçin İşbirliği Projemizin önemli bir adımı olan KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi başarı ile tamamlandı. Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Sanayi ve Dış Ticaret Uzmanı ve KOSGEB Girişimcilik Eğitmeni Alişan Dereci tarafından  verilen eğitimde Muhasebe Finansman alanı 12. Sınıf öğrencilerinden mülakatla seçilen 22 öğrenci ve 7 öğretmen katıldı. Toplam 4 gün 32 saat süren eğitim süresince kursiyerlere Girişimcilik özelliklerinin sınanması, İş Fikri Geliştirme ve Yaratıcılık Egzersizleri ile Sorumlu Girişimcilik Kavramı, Tecrübe Paylaşımı, İşletme Kavramı, İşletme Fonksiyonları, İş Planı Kavramı ve Öğeleri(Pazar Araştırması), Pazarlama Planı, Finansal Plan, Yönetim Planı, Üretim Planı, İş Modeli ve İş Planına Yönelik Atölye Çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Eğitimin sonunda katılımcılarımıza KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi katılım sertifikaları teslim edilmiştir.

 “Girişimci Okulu İstihdam Projesi” kapsamında Bafra Ticaret ve Sanayi Odası ve İzgören Akademi Türkiye Uğur Böcekleri Derneğinin ortaklaşa gerçekleştirdiği “Kendi Hayatının Lideri ol” konulu seminerin sunumu Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine İzgören Eğitimcisi Oytun Yumşak tarafından yapıldı.

Girişimci Okul Projesinde öğrencilerin eğitimde değerli olan konulardan birisi de çocuklarımızın okuldan almış olduğu eğitimin yanı sıra iş dünyasıyla ilgili karşılaşabilecekleri engeller ve bu engellerle mücadele etme yollarının püf noktalarının bilinmesidir. Bu kapsamda köklü bir kurum haline gelmiş İzgören akademisinin değerli eğitmenleri ile öğrencilerimize destek sağlanmıştır.

Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Muhasebe Finansman alanı öğrencileri, alan şefi öğretmeni Taner Coşkunsoy, Selim Aksar ve Bafra TSO Genel Sekreter Yardımcısı Ayhan Avcı ile beraber Samsun Üniversitesi ve Samsun OSB’de cerrahi aletler firması ziyaret edildi. 

Yapılan ziyaretler ile öğrencilerin bölgeyi ve üniversiteleri tanımaları, mesleki bilgilerini artırmaları ve girişimcilik özelliklerinin artırılması amaçlandı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak öğrencilere yeni açılan Samsun Üniversitesi hakkında ve gelecek yıl ilk kez öğrenci alacak bölümlerle ilgili bilgiler aktardı. Prof. Dr. Selahattin Kaynak, “Üniversitemiz ulusal ve uluslararası bilim dünyasında hem öğrencilerimizin hem de akademisyenlerimizin etkinliğini ve verimliliklerini arttırarak kendilerini sürekli geliştiren, üreten, ürettikleriyle başta şehrimizde olmak üzere tüm Türkiye’de ve dünyada ses getiren bir üniversite olmayı kendisine hedef olarak belirlemiştir” dedi. 

Samsun Üniversitesi ziyaretinin ardından Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren cerrahi aletler firmasına ziyaret gerçekleştirildi.

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar Proje değerlendirmelerinde ‘‘Girişimciliğin geliştirilmesinin sağlam temellerle kurulacak işletmelerimize katkısının çok önemli ve vazgeçilmez bir unsur olduğuna inanıyorum. Sermaye yapısı son derece sınırlı olan ülkemizde bir girişimcilik kültürü oluşturabilmek için bu tür eğitim ve programların en geç Üniversite yıllarında gençlerimizle buluşturmamız gerekmektedir.

Bu kapsamda Bafra’da ve bölgemizde bir ilk olarak hayata geçirdiğimiz Girişimci Okul ve İstihdam için İşbirliği projemizin başlıca amacı okullardaki girişimcilik potansiyelini ortaya çıkararak, engelleri ortadan kaldırmayı ve girişimcilik kültürünü canlandırmayı hedeflemekteyiz. Öğrencilerin okullarda almış oldukları akademik eğitimin dışında kişisel gelişim ve girişimcilik kültürlerinin artırılması, sosyal iletişim becerilerini geliştirmek, yeni ilgi alanları oluşturulması, Rol model olarak iş dünyasından tanınmış işverenlerle okul ortamında öğrencilerin tanışmalarının sağlanması, öğrencilerimiz KOSGEB Girişimcilik sertifikaları alarak istihdama katkıda bulunmalarını ve Öğretmenlerimizin da liderlik özelliklerini artmasını amaçlamaktayız.

Geleceğimiz olan değerli öğrencilerimizin kişisel gelişimleri ve Girişimcilik özelliklerini arttırmaları ve eğitimin yanı sıra diğer donanımları da edinmeleri önemlidir. Başta Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencilerine, eğitmenlerimize ve projede emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu tür projelerin artarak devam etmesi konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz’’ dedi.

Bunları da sevebilirsiniz