Hayati Sözen ile İstanbul Samsunluları Tarihi Misyonu Yaşatıyor

Hayati Sözen, Çadef (Çarşamba Dernekler Federasyonu) kurucu genel başkanı olarak görevine devam ederken,  İstanbul’da Samsun ile ilgili çeşitli STK ve etkinliklerde de yer almış ve almaya devam etmektedir. Hayati Sözen, İstanbul’da üniversite tahsilini bitirerek Samsun’a dönmüş ancak daha sonra tekrar İstanbul’a gelip yerleşmiştir.
Evliya Çelebi, Seyahatnamesinin 11. Bölümünde belirttiğine göre;  Fatih Sultan Mehmet,  fetihten sonra ilk yerleşimcileri Samsun-Çarşamba’dan getirip yerleştirerek, İstanbul’un ilk Türk-İslam yerleşimi Fatih-Çarşamba’yı kurmuştur. Yani, bugünkü İstanbul kültürünün özünde, Samsun-Çarşamba kültürü bulunmaktadır.  Zaman içerisinde, Çarşamba’nın yanı sıra Samsun’un diğer bölgelerinden ve Anadolu’nun çeşitli yörelerinden göçler gelmiş,  oluşan kültür çekirdeği yenilenerek devam etmiştir.
Hayati Sözen işte böylesine kültür derinliği bulunan, Samsun-Çarşamba ile İstanbul-Fatih, Çarşamba’yı birleştirmiştir. Gerek misyon ve gerekse bu misyonu temsil etme noktasında, Hayati Sözen Başkanımızın vizyonu, yeterliliğin ötesinde bir değer taşımaktadır. Hayati Sözen Başkanımız hem Çarşambalılara  ve hem de bütün Samsun’a ve de İstanbul’a çok daha güzel hizmetler yapmıştır/yapacaktır.
Hayati  Sözen ve Çadef…
Hayati Söze, 1958 Samsun-Çarşamba Saraçlı Köyü doğumludur. Liseyi Samsun’da okuduktan sonra İstanbul’da Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdi. Üniversiteden sonra Samsun’da uzun yıllar;  yabancı dil kursu işletmeciliği, sürücü kursu işletmeciliği yaptıktan sonra,  1991 yılında İstanbul’a yerleşti.
Halen,  eğitim sektöründe özel okul, dershane ve sürücü kursları içinde barındıran bir şirkette yönetici olarak iş hayatına devam etmektedir.
Hayati Sözen geçmişi şöyle özetliyor; “ İş hayatının yanında sosyal etkinliklerde, sivil toplum kuruluşlarında çalıştım. Türkiye’deki ilk sürücü kursları derneği kurucu yönetim kurulu üyeliği, 5 yıl Beyoğlu ilçesinde bir siyasi partiden ilçe başkanlığı yaptım. 1997 yılında İstanbul’daki Samsunluların ilk örgütlenmelerinden Remzi Kozal’ın önderliğinde, İstanbul Samsunluları ve Dernekleri Birliği’nde ve İstanbul SAMSEV ‘de çalışmalara katıldım. Samsunluların İstanbul’da güçlü bir lobi oluşturması yönünde SADEF ve SAMKON’da yönetim kurulu üyeliği yaptım.”
Hayati Sözen, 2014 yılında Türkiye’deki Çarşambalılar Dernekleri ile irtibata geçerek Çarşamba Dernekler Federasyonu (ÇADEF) İ kurdu. Şu anda SAMKON yönetim kurulu üyeliği, BİRKONFED İş Dünyası Konfederasyonunda genel sekreterlik ve ÇADEF genel başkanlığı görevlerini yürütmektedir. Binlerce Çarşambalının yaşadığı İstanbul’da, Çarşamba Dernekler Federasyonu kurulduktan sonra, Türkiye genelinde üye dernek sayışımız 19’a çıkmıştır.
Çocuklar Üşümesin…
2015 yılından bu yana,  ÇADEF çatısı altında sosyal sorumluluk projelerine önem verilmiştir.  Bir marka haline gelen “Çocuklar Üşümesin” kampanyası,  bu yıl 7.kez düzenlenmiş, Çarşamba,  Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde kaymakamlıklar aracılığı ile toplam 6 bin civarında çocuğa bot ve mont dağıtılmıştır.
2019’da Urfa Siverek’te bir köy ilkokulu’nun tüm öğrencilerine bot ve mont gönderilerek güzel bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Iğdır’da bir köy ilköğretim okulu son sınıf öğrencilerinin tümüne lise hazırlık test kitapları hediye  edilmiştir. Ayvacık ve Salıpazarı’nda birer anaokulunun onarımına katkıda bulunulmuştur. Çarşamba Jandarma Komutanının önerisi ile cezaevinde anneleri ile kalan çocuklara yönelik mama, bez ve giyecek yardımı içerikli  “minik duvarları yıkalım” adı altında bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirilmiş ve ulusal basında haber olmuştur.
Samsunspor otobüsünün kazasının 30.cu yılında İstanbul’da ilk anma programı düzenlemiştir.
Çarşamba Dernekler Federasyonu halen üye derneklerin aracılığı ile hem Çarşamba’da hem İstanbul’da,
 Samsun ilimizin ve Çarşamba ilçemizin tanıtımı yönünde piknik ve toplantılar düzenlemektedir. Federasyon Çarşamba’daki etkinliklerde, merkezi Samsun’da bulunan ve en eski ilçe derneği olan Çarşambalılar Derneği’nin aracılığı ve desteği ile mütevazi bir şekilde,  genel sosyal etkinlik projeleri gerçekleştirmeye devam etmektedir.

Bunları da sevebilirsiniz