İLKADIM’DA İNCİR TADINDA BİR FESTİVAL RENKLİ GÖRÜNTÜLERLE SON BULDU

YEŞİLTEPE İNCİR ŞÖLENİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

BAŞKAN DEMİRTAŞ İNCİR HER YERDE VAR AMA KARADENİZİN İNCİRİ LEZZETİYLE BAMBAŞKA

İlkadım Belediyesi yerel üreticiyi desteklemek ve yöresel ürünleri geniş kitlelere tanıtmak hedefiyle bu yıl ilk kez yeşiltepe mahallesinin eşsiz doğa manzarası eşliğinde gerçekleşen “Yeşiltepe İncir Şöleni” renkli anlara sahne oldu. Yöre halkının açtığı stantlarda üretici ve tüketici aracısız buluşma imkânı buldu.İlkadm Belediye Başkanı Necattin Demirtaş’ın eşi ile katılım sağladığı şölen alanına Belediye Meclis Üyeleri vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

“Geleneksel hale getireceğiz”

İlkadım Belediyesi Halk Dansları’nın oyunlarıyla renklenen şölende açılış konuşmasını Yeşiltepe Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Osman Engin yaptı. Engin konuşmasında; Öncelikle şölenimize katılım sağlayan herkese hoş geldiniz demek istiyorum. Biz köyümüzde her şeyi üretiyoruz ama incir lezzeti ve tadıyla markalaşacak. Bu ilkini yapmış olduğumuz şölenimizi geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz. Bizlere destek ve katkılarını esirgemeyen Belediye Başkanımız Necattin Demirtaş’a derneğim ve şahsım adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“1500 adet incir fidanı toprakla buluştu”

İncir özellikle bizim kültürümüzde önemli yer tutan bir meyve olduğunu hatırlatan İlkadım Tarım Orman İlçe Müdürü Fevzi Çalışıcı,” Her evin bahçesinde yada kapalı meyve bahçesi şeklinde yapılan alanlarda görülen incir Yeşiltepe Mahallemizde yoğun olarak yapılmaktır. Canik İlkadım ve Tekkeköy de tarımı yapılan bir üründür. Eylül ayı itibariyle hasattı başlamayan benimde sevdiğim bir meyve olma hasebiyle burada olmaktan mutluluk duydum. Türkiye’nin don olayı olmayan özellikle Ege Bölgesinde başlıca ihracat ürünü olan incir yüzde 26’si ülkemizde gerçekleşmekte. Şehrimizde 150 dekar kapama bahçe 1639 ton üretimi mevcuttur. İlkadım ilçemizde 105 ton üretimi olan satış noktasında sıkıntısı olmayan bir ürün olan incir fidanını 2020-2021 yılı dahil olmak üzere 980 adet fidanı çiftçilerimize ulaştırdık.Bu sene 1500 adet incir fidanı Samsun genelinde tüm ilçelerimize dağıtımını yaptık. Bunun 600 adeti ilçemizdeki üreticilere vererek toprağa dikimi sağlandı.Öncelikle incirin tanıtımı için yapılan bu şölende emeği geçen başta Belediye Başkanımıza ve üreticilerimize ve katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

“Buradaki çalışmalarımız bismillah dedik başladık”

İncirin bizim bölgeye has bir olgu olduğunu kaydeden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,” İncir her yerde var ama bu kara incir Karadenizde de var. Bizim incirimizin bir eksiği var oda pazarlarda tezgahlarda fazla kalma özelliği yok.Bu konuda bilimsel bir  çalışmanın yapılması gerektiğini düşünüyorum. Buda daha fazla ticari anlamda gelir olarak ülkemize geri döneceğini düşünüyorum. Değerli hemşehrilerim ve Yeşiltepe sakinleri 3.5 senedir bir mücadelenin içersindeyiz.1.5 yılımız kaldı ama zorlu bir süreci geride bıraktık. Bura için çalışmalarımıza bismillah dedik başlıyoruz. Sizin istediğiniz şekilde buralarda hizmet yapacağız. Projelerimizde Ataocağı yapımına başlandı, Hasta ve Refakatçi Evi, Kimsesizler için Şefkat Evi temellerini atıyoruz. Belediyemizin kaynaklarını topladıkça hizmete dönüştürüyoruz. Can siparahane bir şekilde mücadele ediyoruz. Sadece burası değil İlkadım’ın tüm mahalleleri bizim için vazgeçilmezimiz. İlk başlattığımız bu şölenin çıtasını yükselterek vatandaşlarımızı da bu işin içine katarak geleneksel hale getireceğiz. Bu şölenimize katkı veren herkese sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Jürinin zorlandığı En iyi incir yetiştiricisi’ ve ‘İncirli lezzetler’ yarışmalarında değerlendirme sonucunda dereceye girenler ödüllendirildi. Şölen çeşitli etkinlikler ve çekilen halaylarla son buldu.

Bunları da sevebilirsiniz