İstanbul Samsunluları ve 16-19 Mayıs…

16 Mayıs 1919, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a gitmek üzere İstanbul’dan yola çıktığı gündür. Mustafa Kemal Paşa, 16 Mayıs 1919 günü öğleden sonra Şişli’deki evinden çıkmış, önce Beşiktaş Akaretler’e gelerek; Annesi ve Kız kardeşi ile görüşmüş, sonrada Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Vapur İskelesi bölgesinden bir botla; saat 16.00 sıralarında, Üsküdar Kızkulesi açıklarında, hız keserek bekleyen Bandırma Vapuruna binmiştir.
19 Mayıs 1919’un yıl dönümü her yıl devlet tarafından kutlanırken, 16 Mayıs 1919 unutulmuştu. İstanbul Samsunluları olarak, ilk defa 16 Mayıs 1997 tarihinde İstanbul’dan çıkış “Kurtuluşa atılan ilk adım” programlarını başlattık. Önce, Samsunlular Birliği; devamında, İstanbul Samsunluları ve Dernekleri Birliği ve nihayet 2004 yılında kuruluşunu yaptığımız, Sadef-Samsun Dernekler Federasyonu adına 16 Mayıs programları son derece görkemli bir şekilde yapılmaya devam etti. Ancak, 2005 yılında benim görevi bırakmam sonrasında İstanbul’da coşkuyla kutladığımız, Türkiye genelinde fevkalade ses getiren bu program unutuldu.
12-15 Mayıs İstanbul’da “Büyük Samsun Buluşması
Konfederasyonumuz, 12-15 Mayıs tarihlerinde İstanbul-Yenikapı’da “Büyük Samsun Buluşması” düzenliyor. 1997 yılında ilk defa İstanbul genelini kapsayan ve adına “Büyük Samsun Buluşması” dediğimiz etkinliği Gülhane’de yapmıştık. Bu aynı zamanda İstanbul’da yapılan ilk genel hemşeri buluşması idi ve daha sonra diğer illerin hemşerileri tarafından da örnek alınmıştı. Hemşerilerimiz, İstanbul’da birlik beraberlik içerisinde, yıllarca unutamadıkları coşkulu bir buluşma yaşamışlardı.
Gülhane’de başlattığımız “Büyük Samsun Buluşmaları” daha sonra Feshane’de devam etti. Şimdilerde ise, Yenikapı’da yapılmaya devam ediyor. Bu yıl 26. Yıl olacak, yani çeyrek yüzyılı geçtik. Allah; nice nice “Büyük Samsun Buluşmalarını” İstanbul Samsunluları olarak, İstanbul’da yapmayı nasip etsin, inşallah. Bu noktada herkesin birlik ve beraberlik içerisinde destek olması çok önemlidir.
Birlik ve beraberliğimizle hem örnek olmalıyız, hem de gücümüzü en yüksek perdeden ortaya koymalıyız. Bu çerçevede bütün dernekler, federasyonlar seferber olmalıdır. Öyle bir buluşma yapmalıyız ki, her yerden ses gelmelidir. Önce dernekler, federasyonlar; buraya katılımlarıyla güç verecek, sonra da hepsi, her fert buradan güç alacaktır. Başarı hepimizindir. Başarısızlık ta hepimizindir. Başarısızlığın değil bir bölüşeni, mümessili dahi olmak kimse istemez; ama, başarının mümessili değil, sıradan bir bölüşeni dahi olmak çok güzeldir. Samsunlular başarmalıdır…
16 Mayıs etkinliği de mutlaka yapılmalıdır…
Konfederasyonumuz şimdiden çalışmalara başlamış, özellikle Samsun’da protokol görüşmeleri yoğun bir şekilde devam ettiriliyor. Aynı protokol görüşmelerinin İstanbul’da, il ve ilçe bazında yaygın bir şekilde yapılması çok önemlidir. Aynı zamanda, bu lobi çalışmalarının çok önemli bir ayağıdır. İstanbul Samsunluları olarak, İstanbul’da etkimizi ortaya koymanın çok çok önemli olduğu ortadadır. İstanbul’da bir netice alamamışsak, bir varlık gösterememişsek; çalışmalarımızın, varlığımızın hiçbir kıymeti yoktur.
Konfederasyonumuz, büyük buluşma çalışmaları içerisinde yoğunluk yaşıyor. 16 Mayıs programı için bir çalışma henüz yok. Bu çalışmayı federasyonlarımızdan, ya da derneklerimizden birisi yapabilir. Mutlaka yapılmalıdır. İstanbul genelinde onu aşkın federasyon olmasına rağmen birçok derneğimizin sahipsiz kaldığını görüyoruz. Unutmayalım; güç derneklerdir. İstanbul’daki bütün derneklerimizin iletişim bilgileri alınmalı ve mutlaka yakın ilgi gösterilmeli, irtibata geçilmelidir. Aksi halde; ilgi gösterilmeyen, irtibata geçilmeyen, unutulan dernekler de etkinliklere gelmeyi unutuyor, ihmal ediyor ve istenen netice alınamıyor. Hiçbir zaman unutmayalım; gücün odağı derneklerdir, derneklerdedir. Federasyon, konfederasyon koordinatördür. Derneklerden kopuk, derneklerin temsil edilmediği bir koordinatör olmaz, olamaz…

Bunları da sevebilirsiniz