Lozan’ın 100. yıl dönümü Lozan Parkı’nda kutlandı

Lozan Antlaşması’nın 100 yıl dönümü Atakum’da adının verildiği parkta, muhteşem bir organizasyonla kutlandı. Programda konuşan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Cumhuriyet’i bize emanet edildiği şekilde korumak görevimiz.” dedi.

Atakum Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şubesi iş birliğinde Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü Lozan Parkı’nda düzenlenen özel bir programla kutlandı. Programa CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, ADD Samsun Şubesi Başkanı Birol Yelekin, Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.‘100. Yılında Bağımsızlığın Temeli Lozan Antlaşması’ başlığı ile düzenlenen programa ünlü Tarihçi Doç Dr. Mehmet Emin Elmacı, Lozan Antlaşması’nın önemi hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Tiyatro Sanatçısı ve Yönetmen Yaşar Gündem, sahnelediği Kuvayi Milliye Destanı adlı tiyatro oyunu ile seyircilere Kurtuluş Savaşı’ndan kesitler sundu. Seyircilere duygu dolu anlar yaşatan Usta Sanatçı Gündem, ayakta alkışlandı.

 

“TARİHİ SORUMLULUĞUMUZ”

Programın açılış konuşmasını yapan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Lozan Antlaşması’nın tarihi önemine değinerek şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyetimizin iki kurucusu ve Lozan’ın mimarlarının huzurunda bugün Lozan’ın 100. yılını kutluyoruz. Cumhuriyet’in kurucuları bize bu ülkeyi emanet ettiler. Onların emanet ettiklerini; bize emanet ettikleri şekilde korumak en büyük görevimiz. Özellikle de kadınların ve gençlerin görevi. Atakum Belediye Başkanı ve Cumhuriyetçi biri olarak bu tarihsel görevi hatırlatma sorumluluğu hissediyorum. Bu duygularla Lozan’ın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını kutluyorum. Hiç kimse merak etmesin, içeriden ve dışarıdan kim hesap yapıyorsa yapsın; Cumhuriyetimiz yüzlerce yıl yaşayacak. ”

 

“LOZAN, DİPLOMATİK PASAPORTUMUZ”

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, antlaşmanın diplomasi alanında son derece önemli bir başarı olduğuna dikkat çekerek “Lozan Antlaşması’nın iki turunun da her bir gününü İsmet Paşa’nın kaleminden ve ağzından sayfa sayfa birkaç kez okumuş biriyim. En sonunda ‘velinimetim efendim’ diyerek Atatürk’e hitabında, gözlerimin dolduğunu hatırlıyorum. Cumhuriyet’e ait her türlü iz, bizler için gerçekten velinimettir. Lozan Antlaşması ile konuşma yapılırken ‘Cumhuriyet’in tapusudur’ diye cümleye girilir. Lozan, Türkiye’nin hem tapusu hem de diplomatik pasaportumuzdur. Bütün dünyada tanınan ve saygın bir ülke olarak anılıyorsak; bunun Lozan’la çok ciddi ilişkisi vardır.” diye konuştu.

 

FİLENİN SULTANLARINA TEBRİK

ADD Samsun Şube Başkanı Birol Yelekin Lozan Antlaşması’nın 100 .yılını Lozan Parkı’nda kutlamanın gururunu yaşadığını belirterek Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’ye teşekkür etti. Atatürk Anıtlarına yönelik saldırıları kınayan Başkan Yelekin,Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımının kazandığı zafere de değinerek şöyle konuştu: “Lozan konuşmacılarımızın dediği gibi Türkiye’nin tapu senedir, kapitülasyonların kalkmasıdır. Lozan, Türkiye’nin bağımsızlığıdır. Bu akşam da Lozan adına yakışır bir yerde etkinlik yapıyoruz. Bildiğiniz gibi iki yıl önce Samsun Onur Anıtı’na bir saldırı yapıldı. İki gün önce de Akçabat Atatürk Anıtı’na benzer bir saldırı yapıldı. Buradan bu saldırıyı yapanları ve destekçilerini nefretle kınıyorum. Türkiye’de son günlerde gerçekten

çok olumsuz olaylar olurken, çok güzel şeyler de oluyor. Filenin Sultanları kadını sosyal hayattan dışlamak isteyenlere büyük bir tokat vurdu. Filenin Sultanlarını kutluyorum.”

“HERKESİN SONUNA KADAR SAVUNMASI GEREKİR”

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Emin Elmacı, programda Lozan Antlaşması’nın Ulusal Kurtuluş Mücadelesi sonrası önemli bir diplomatik zafer olduğuna dikkat çekerek, “Sevr Antlaşması olsaydı emin olun, şu anda yoktuk. Bir yerlere sürülmüştük. O nedenle Lozan Antlaşması bizim kalıcılığımızı sağlayan ve bu coğrafyanın bize ait olduğunu herkese kabul ettirdiğimiz antlaşmadır. Lozan’ın ne kadar önemli olduğunu dünya kabul etmiştir. Siz evinizin tapusunu tartışmaya açarsanız Yunan Başbakanının dediği gibi ‘Sevr’i tartışabiliriz’ cümlesini duyabilirsiniz. Herkesin Lozan Antlaşması’nı sonuna kadar savunması gerekir. Lozan Antlaşması’nı tartışmaya açanları da yine Lozan Antlaşması koruyor. Montrö de olduğu gibi. Bu antlaşmalar çok önemli anlaşmalardır ve bizim temel noktalarımızdır.” ifadelerini kullandı.

Bunları da sevebilirsiniz