M. Kemal Paşa ile İstanbul’dan Samsun’a…

16 Mayıs 1919’un yıldönümünde M. Kemal Paşa (Atatürk) ile İstanbul’dan Samsun’a hareket ediyoruz. Yurdu kurtarmak için İstanbul’dan hareket eden M. Kemal Paşa 19 Mayıs 1919 günü sabahı Samsun’a çıkmıştı. Mustafa Karagöz adında eski bir deniz subayı olan sandalcının yardımıyla, açıkta demirleyen Bandırma Vapuru’ndan Samsun Tütün İskelesi’ne ulaşmışlardı.

1997 yılından bu yana İstanbul Samsunluları olarak, 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan yola çıkışı canlandırmaktayız. Bu yıl da yine canlandıracak, o tarihi anı yaşayacak ve yaşatacağız. Temsili canlandırma, anma ve kutlama adına bir dizi program hazırlandı. Coşkuyla anma, kutlama programını yapacak ve gelecek kuşaklara anlamlı mesajlar vereceğiz…

16 Mayıs 1919’dan 2023 yılına…
1914 – 1918 Birinci Cihan Savaşı kaybedilmiş, Mondros Mütarekesi imzalanmış, Osmanlı Devleti parçalanmış, 07.11.1918 tarihinde Yıldırım Orduları lağvedilmiş ve Mustafa Kemal Paşa İstanbul’a gelmişti. İşgal kuvvetleri donanmasının Haydarpaşa açıklarından İstanbul’a girdiğini gören Mustafa Kemal Paşa, son derece üzülmüş ve etkilenmişti. Mustafa Kemal Paşa şahit olduğu bu manzara karşısında, “Geldikleri gibi giderler.” ünlü sözünü söylemişti.
Mustafa Kemal Paşa, 16 Mayıs 1919 günü, Sirkeci’den 18 kişilik 9. Ordu Karargah erkanı ile hareket edip Üsküdar Kızkulesi açıklarında yol keserek bekleyen Bandırma Vapuru’na; Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Vapur İskelesi bölgesinden, Askeri Yollama Komutanı Sadullah beyin temin ettiği bir botla yanaşarak akşam üzeri bindiler. Bandırma Vapuru Kurtuluşa, Kurtaran Şehir Samsun’a doğru hareket etti…

Anma ve kutlama programı
Saat: 16.00 – Temsili grubun Şişli Atatürk Müzesi yanında toplanması. (Çıkış öncesi müzik ve kısa konuşmalar.)
Saat: 17.00 – Şişli Atatürk Müzesi’nden Türk Bayrakları ile çıkış. (Yaya olarak; Halaskargazi, Rumeli caddelerini takiben Maçka ve Akaretler’den Beşiktaş’a ulaşılacaktır.)
Akaretler’de Zübeyde Hanımefendi ve kızları Makbule hanımın oturduğu ev ziyaret edilecek ve temsili uğurlama..
Saat: 18.30 – Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Vapur İskelesi yanında anma, kutlamalar ve uğurlama. (Müzik, folklor gösterileri ve konuşmalar.)

 

izlemek için : https://www.youtube.com/watch?v=vqW-MID1RxA

Bunları da sevebilirsiniz