Nitelikli dış ticaret elemanı yetiştirilecek

 

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında imzalanan, “Samsun’da Uygulamalı İhracat Elemanı Yetiştirme Eğitimi” protokolü ile nitelikli dış ticaret elemanı yetiştirilecek.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (OKA) 2022 Yılı Katma Değerli Üretim ve İhracatın Geliştirilmesi Teknik Destek Programı kapsamında, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Eğitim Vakfı ile OKA arasında, “Samsun’da Uygulamalı İhracat Elemanı Yetiştirme Eğitimi” protokolü imzalandı. Samsun firmalarının ihtiyaç duydukları dış ticaret elemanı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla uygulanacak projenin protokolüne imzayı Samsun TSO Eğitim Vakfı adına Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğluve OKA adına da Genel Sekreter İbrahim Ethem Şahin attı.

Sorunlardan biri nitelikli insan gücü

Samsun TSO Meclis Başkanı Haluk Akyüz ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin de bulunduğu imza töreninde konuşan Salih Zeki Murzioğlu, protokol kapsamında 30 gence 8 gün uygulamalı dış ticaret eğitimi verileceğini söyledi. Daha öncede de benzer başarılı projeler yürüttüklerini belirten Başkan Murzioğlu, “Bilindiği gibi, 2021 yılında Samsun ilinden yaklaşık olarak 1,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. İlimiz 2021 yılı ihracat rakamı, 2020 yılına göre yüzde 71,19 oranında önemli artış gösterdi. Bununla birlikte katmadeğerli üretim yaptığı halde nitelikli dış ticaret elemanı bulamamaktan yakınan çok sayıda işletme olduğu aşikar” diye ifade etti.

Kazan kazan durumu

Konuşmasında Samsun’un dış ticaret potansiyelinin oldukça yüksek olduğuna vurgu yapan Murzioğlu, “Dış ticareti artırmanın önemli unsurlarından biri de dış ticareti bilen nitelikli elemandır. İmzaladığımız proje ile gençlerimizeyönelik sekiz günlük uygulamalı dış ticaret eğitimi verilecek. Bu kişilerin istihdam edilmesinin aynı zamanda gençleri bölgemizdeki işgücü piyasasının eksikliğini görmeleri ve bu alanda uzmanlaşmaya başlamaları için teşvik etmesini bekliyoruz. Aynı zamanda işgücü piyasasının bu hareketinin firmalarımızın şikayet ettiği dış ticaret konularındaki vasıfsız personel sorununun çözümüne de katkı vermesini öngörüyoruz. Bu faaliyetin beklenen sonuçları, bölgemizin firmaları ve gençleri için bir kazan-kazan durumudur. Firmalarımız katmadeğerli ürünlerini ihraç edecek yeni pazar bulma konusunda nitelikli insan kaynağına sahip olacak, uluslararasılaşma süreçleri hızlanacaktır. Gençlerin vasıf kazandıkları ihracat konusunda istihdam piyasasına daha kolay dahil olacaklardır. Böylelikle iki taraflı bir fayda sağlanacaktır. Sağlanan iki taraflı fayda da bölgemizinkalkınmasına olumlu yönde yansıyacaktır” diye konuştu.

Verilen çabaların tamamlayıcısı olacak

OKA Genel Sekreteri Şahin de yaptığı konuşmada, ajansın sonuç elde etmek üzere odaklandığı temel konunun katmadeğerli üretim ve ihracat olduğunu ifade ederek, “2020 yılından bu yana Samsun başta olmak üzere, bölgemizde ihracat kapasitesinin geliştirilmesi için firmalarımıza birebir teknik destek ve yönetim danışmanlığı faaliyetleri yürütüyoruz. Bugün imzasını attığımız bu projenin, verdiğimiz çabalarımızın tamamlayıcısı olacağına inanıyorum. Projenin; firmalarda ihtiyaç duyulan nitelikli, çalışmaya istekli işgücünün sektördeki işletmelerle buluşturulması noktasında çok ciddi faydaları olacaktır” diye konuştu.

Bunları da sevebilirsiniz