Samsun Teknofest’e hazırlanıyor…

 

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da yaz tatilimizi geçirmek üzere, memleketim Samsun’un yolunu tuttuk.  İstanbul’dan çıktığımız yol güzerkahı fevkalade güzel ve standartları yüksek bir yol. Eski tarihlerdeki yolculuk sıkıntılarını yaşamadık.  Birazda, dışarıdan bakan bir gözle Samsun’a bakmak istiyorum. Havza İlçesi’nden Samsun’a giriyoruz. Daha önce dere içinden zoraki sağlanan yol geçişi, tünellerle mükemmelleştirilmiş ve trafik son derece rahatlamış.  Havza, Kavak ilçeleri ve köyler;  geçiş güzergahı gayet güzel,düzenlemeler, peyzaj her şey yapılmış.

Samsun’da, 30 Ağustos-4 Eylül 2022 tarihlerinde düzenlenecek “Teknofest Karadeniz” ile ilgili hazırlıkların,artan bir yoğunlukla devam ettiğini gözlemliyoruz. Başta; Valilik, SBB., ilçe belediyeleri, üniversitelerimiz, bütün kurum ve kuruluşlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Özelde,Teknofest’in ev sahibi olan; Samsun Üniversitemiz ve Rektörümüz değerli hocam Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın, mükemmel bir Teknofest organizasyonu için, kesintisiz çalıştığını gözlemliyoruz.

Mesleğinin aşığı, işinin ehli…                                                Samsun’da, çevre köyleri ve şehir merkezini, turistik yerleri geziyoruz.  Hem inceliyor ve hem de değişimleri  izliyoruz. Köy yollarının, ücra köşelere kadar asfalt yapıldığını görüyor ve son derece mutlu oluyoruz. Köylerdeki gezimizden güzel intibalarla ve son derece memnun ayrılıyoruz. Köylere yeni yapılan binaları görüyor ve Samsun’a tersine göçün başladığına şahit oluyoruz.

Samsun şehir merkezi’ne iniyoruz; güneş gibi parlayan öbek öbek kadife çiçekleri ile karşılaşıyoruz. Şehrin her tarafında fevkalade düzenli ve bakımlı bir doku içerisindeki çiçeklerden gözlerimizi alamıyoruz. Bu nadide peyzaj çalışmalarının mimarı; Samsun Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanı; mesleğinin aşığı, işinin ehli Ekrem Şahin beye kucak dolusu teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Teknofest önemli bir fırsattır…                                                Gözümüze çarpan ve yapılan çalışmaların ivmesi ile kısa sürede yapılacaklarını düşündüğümüz bazı işler de oldu. Samsun Müzemiz, yenisi yapılacağından kapatılmış. Kaldırımlar buzulmuş; bordürler kırılmış- oynamış, otlar çıkmış, molozlar birikmiş, vb. acil bir elden geçirilmeye ihtiyaç var.  Başta Tütün İskelesi ve ana güzerkahlarda  yaya yürüyüş alanlarındaki zemin kaplamalar yer yer oynamış, kırılmış; bir şekilde bakım onarımlarının yapılması gerekiyor. Amisos Tepesi’ne çıkıyoruz; restoran, kafe çok güzel; ancak, tepe çevresini dolaşan ahşap yürüme yollarının ve mezar yerlerinin bakıma ihtiyacı var.

Teknofest çok önemli bir fırsattır. Fırsat yanında, önemli sorumlulukları da beraberinde taşımaktadır. Evet, Teknofest belki bir turizm festivali değildir; ama, Samsun’a gelenler mutlaka turistik yerleri de gezeceklerdir. Samsun her açıdan bu fırsatı çok iyi değerlendirmelidir. Dolayısıyla her yer, her şey Samsun için önemlidir. Gelenlerin belli başlı gezebilecekleri yerler: – Amazon Köyü ve Amisos Tepesi. – Samsun Arkeoloji, Etnografya, Kent ve Bandırma Vapur Müzeleri. – Samsun Büyük Camii ve Saathane Meydanı. –  Samsun Atatürk Anıtı ve Parkı. – Atakum Sahili. – Geyikkoşan Sahili. – Akalan Şelaleleri. –Şahinkaya Kanyonu. – Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti. – Kabaceviz Şelaleleri. – Ladik Gölü ve Yaylası. – Tekkeköy Mağaraları.               – Samsun Canik Gürgenyatak Doğal Seyir Terasları. –  Samsun Vezirköprü Kunduz Ormanları…

Bunları da sevebilirsiniz