Samsun’da iki adet devlet üniversitesi bulunuyor. Birincisi 19 Mayıs Üniversitesi, diğeri Samsun Üniversitesi… Şehrin batısında yer alan, 19 Mayıs Üniversitesi Samsun’un ilk üniversitesidir. Samsun Üniversitesi ise, Samsun Merkez, Canik-Gürgenyatak’ta kurulmuş olan, bir özel üniversitenin dönüştürülmesi ile oluşmuştur. Samsun Üniversitesi, Samsun’un merkezinde yer almasıyla da ayrıca bir önem taşımaktadır. Samsun Üniversitesi’nin mevcut konumu itibari ile daha da geliştirilip büyütülerek; hem Samsun Şehir merkezini kucaklamasıve hem de şehrin doğu kısmında kalan fakülte, yüksek okul vb ile entegre edilerek ele alınması, önem arz etmektedir.
Üniversiteler, bulundukları bölgelere gelişmişlik katan çok önemli unsurlardır. Üniversiteleri, yalnızca bünyesindeki öğrencilere eğitim veren ve akşam olunca kapısına kilit vurulan mekanlar olarak görmemek gerekir. Aksine 24 saat yaşayan ve bulundukları şehirlere, beldelere çok önemli değerler katan kurumlar olarak görmek gerekir. Üniversiteleri kurmaktan öte, yaşatmak ve her şeyden önce sahip çıkmak, çok önemlidir. Her şeyi devletten de beklememek lazımdır. Bazı hizmetler merkezi yönetimden beklenirken, yerel yönetimlerin ve vatandaşların da desteği gerekmektedir. Üniversite yalnızca eğitim binalarından oluşmuyor. Sağlıklı ve kesintisiz bir ulaşım işin başında geliyor. Öğrencilerin, öğretim elemanlarının barındırılması, sosyal ihtiyaçlar vb. birçok aktiviteyi de planlamak, en azından ulaşılabilir kılmak gerekmektedir.
Yönetimler üzerine düşeni yapmalıdır….
Son zamanlarda bazı çevreler Samsun Üniversitesini 19 Mayıs İlçesi Balcalı bölgesine taşımaktan söz etmektedirler ki; son derece yanlış ve Samsun’un merkezini ve doğu kesimini tamamen dışlayacak bir adım olarak görmekteyiz. Aksine Samsun Üniversitesi geliştirilmeli ve eksikleri en kısa sürede tamamlanmalıdır. Samsun Üniversitesi; Canik-Gürgenyatak ‘ta bulunan merkez kampüsünün, acilen yola ihtiyacı bulunmaktadır. Canik -Sahil yolundan üniversiteye ulaşımı sağlayan Pyd.Er Erdoğan Dündar Bulvarı ve devamı acilen gidişli-gelişli olarak tamamlanmalıdır. Diğer taraftan; bitişik komşu olan Tekkeköy İlçesi’nden, Sahil yolunun Kirazlık Köprüsü bölümünde ayrılan Yavuz Selim Caddesi, Karayemiş Sokak ve devamla Üniversiteye ulaşan yol düzenlenip sağlıklı bir ulaşıma açılması, ulaşımı daha bir kolaylaştıracaktır. Bu yol aynı zamanda Tekkeköy’de kurulması düşünülen otomobil fabrikası ile üniversite arasında organik bir bağlantı da sağlayacaktır.
Samsun Bilim ve Teknoloji Üniversitesi…
Diğer taraftan; Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü, bugün için gelişmiş ve ağırlık kazanmıştır.
Özellikle, hava alanı ile havacılık, teknik donanımı ile teknolojik gelişmelere son derece açıktır. Rektörlük merkezi, şehrin doğusunda Canik-Gürgenyatak’da olan bir Samsun Üniversitesi’nin; bu denli gelişmiş, ağırlık kazanmış bir kampüsü olsa olsa yeni bir üniversite merkezi olmalıdır. Fiziki olarak, bu kadar uzak olan bir yapıda zorlama ile işi çevirmeye çalışmanın bir anlamı yok.
Bu yeni üniversite, yapılan çalışmalara uygun olarak; Samsun Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
(SATÜ) adıyla yoluna devam etmelidir. Diğer yapılanmalar ise, Canik-Gürgenyatak merkezli olarak Samsun Üniversite adıyla ağırlıklı olarak şehrin merkezi ve doğusunu kapsayacak şekilde çalışmalarını devam ettirmelidir. Hem kapsayıcılık ve verimlilik açısından ve hem de şehrin kalkınmasına, gelişmesine daha geniş anlamda fayda sağlanması açısından; bu yapılanmalar oldukça önemlidir.