SAVAŞ ÇANLARI ÇALIYOR

Dünya zor günlerden geçiyor. Türkiye’nin çevresinde savaş çanları çalıyor.

Ukrayna, kendini Rusya’ya karşı güvence altına alabilmek için NATO’ya girme çalışmalarına başlamışken, Amerika öncülüğündeki bazı AB devletleri de NATO’nun doğuya doğru, Rusya’ya doğru genişlemesini istemektedir.

Amerika, Rusya’yı Ural Dağları ötesinde ve denize kıyısı olmayan bir kara devleti olmasını istemektedir. Amerika, uzak doğu okyanuslarında olduğu gibi, Karadeniz’inde kendi oyun alanı olmasını istemektedir. Rusların en büyük korkusu kuşatılmaktır. Rusya; Amerika, AB Bloku, NATO ülkeleri tarafından kuşatılmaktan korkmaktadır.

Hür ve egemen Ukrayna, istemesi halinde NATO’ya üye olma hakkına sahiptir. Ukrayna isterse ve tüm NATO ülkeleri de bunu kabul eder ise Ukrayna NATO’ya üye olabilir. Bir devlet hayır derse, yani veto ederse NATO’ya girmesi mümkün olmaz.

Dünyadaki iki süper güç kendi aralarında rekabet etmekte, güçlenme, etki alanını genişletme çabası içindedir. Amerika ile Rusya’nın etki alanını genişletme rekabetiederken arada ezilen, savaşı kendi topraklarında kabul edecek olan Ukrayna en çok zararı görecek ülkedir.

Savaş, yalnız Ukrayna’yı olumsuz etkilemez, dünya piyasalarını, petrolü, enerji fiyatlarını, emtiya fiyatlarını da yükseltecektir. Dünya borsaları alt üst edecektir. Komşu devletlere de olumsuzluk yansıyacaktır. Ukrayna’dan komşu ülkelere göç, sığınmacı akını olacaktır.

Savaşın Türkiye’ye olumsuz etkileri

Ukrayna tahıl ambarıdır. Tarıma elverişli düz, geniş ve verimli topraklara sahiptir. Türkiye’ye buğdayın önemli bir kısmını Ukrayna’dan satın almaktadır. İklim değişikliği, kuraklık başta olmak üzere buğday üretimi dünyada azalmaktadır. Ukrayna’da savaş olursa o bölgedeki topraklar savaş yüzünden buğday ekilemezse Türkiye’yi de olumsuz etkileyecektir. Türkiye’deki ekmek fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır.

Yalnız ekmek mi?  Elbette değil. Savunma sanayini ve enerji fiyatlarını da olumsuz etkileyecektir. Türkiye’de başta petrol, doğalgaz, elektrik fiyatları yükselecektir.

Savaş, Türk turizmini de olumsuz etkileyecektir. Savaş yüzünden Türkiye’ye Ukrayna’dan ve Rusya’dan turistgelemeyecektir.

Türkiye’nin gurur duyduğu savunma sanayimizin önemli bir parçası olan savaş uçağı motorunun Ukrayna’dan temini zorlaşacak belki de mümkün olmayacaktır. Savaş Türkiye’nin savunma sanayini de olumsuz etkileyecektir. Enerji koridoru ve doğalgaz hatları zarar görebilecektir.

Donbas ve Luhansk bölgelerinin önemi

Ülkesinin doğu bölgesinde olan Donbas ve Luhanskkömür başta olmak üzere zengin demir çelik vb. madenlerin bulunduğu, teknolojik ve sanayii merkezidir. Önceleri bu bölgede yaşayan %25 Rus nüfusu olduğunu iddia ederek bu bölgelerde yaşayan Rusların tehdit altındaki güvenliği için Ukrayna’ya girme hakkını kendinde görüyordu.

Bölgede yaşayan Rus halkı bahane asıl amaç:Ukrayna’nın NATO’ya girişine engel olmaktır. Donbas ve Luhansk bölgelerindeki yer altı zenginliklerine sahip olmaktır. En önemlisi adı geçen iki bölgenin Ukrayna’nın sanayi ve teknoloji merkezini olmasıdır. Savaş uçaklarının, savaş uçakları motorlarının üretildiği şehirlerdir. Ayrıca Rusya’nın uzay çalışmalarında uzay araçlarının parçalarının yapıldığı bir şehirlerdir. Bu gibi kritik öneme sahip olan bölgeleri Ukrayna’nın elinden almak istemesidir.

İşgal kılıfını ördüler

Ruslar; Donbas ve Luhansk özerk bölgelerini bağımsız devlet olarak tanıdırlar. Rus meclisinden bu yönde karar geçirdiler. Putin de imzaladı. Sonra bağımsız ülke olarak tanıdıkları ülkelerden (!) Ukrayna kuvvetlerine karşı bizi koruyun diye davet gelir. Ruslar da bu davet üzerine Ukraynatoprakları olan yeni devletçiklere askerlerini sokarlar. Böyle olunca Rusya Ukrayna topraklarını işgal etmemiş olacaktır. Donbas ve Luhansk ülkelerinin (!) daveti üzerine gireceği için işgalci olarak görünmeyecektir. Rus askerleri barış gücü olarak, barışı sağlamak üzere kurtarıcı olarak görülecektir.

Yazının yazıldığı saatlerde henüz Rus askerlerinin Ukrayna topraklarına yeni devletçiklerinin (!) topraklarına girdiğine dair görüntü ve haber gelmedi. Savaş öncesinde ve savaş sürecinde yalan haberler, medya savaşları ve algı operasyonları göreceğiz…

Ruslar, yıllar önce Afganistan’a da aynı oyun ile girdiler. Afganistan’ın Rus yanlısı cumhurbaşkanı Babrak Karmalın daveti üzerine Ruslar (Sovyetler Birliği) 27 Aralık 1979’da Afganistan’ı işgal ettiler. Bahane aynı, tezgâh aynı…

Tarih tekerrürdür derler, ders alınmaz ise bu söz doğrudur.

Rusya NATO Ukrayna’ya girerse NATO/Amerika füzeleri 5 dakikada Moskova’yı vurabilir,  Ukrayna’nın NATO’ya girmesi Rusya’nın güvenliği için tehlike oluşturur. Rusya’nın güvenliğini için Ukrayna’yı NATO’ya almayın görüşündedir. Amerika’dan ve NATO’dan bu konuda yeterince güvence alamadığını ifade etmektedir.

Rusya daha önce Ukrayna toprakları içinde Kırım Tatar Türklerinin yaşadığı bölge olan Kırımı ilhak etmiştir. Rusya yakın tarihte Gürcistan’a da girmiştir. Gürcistan’daki batı yanlısı iktidarı devirmiş yerine Rusya yanlısı birini getirmiştir.

Putin, Rusya’yı toprak olarak genişletmek istemektedir. Putin, eski Rus Çarlığı imparatorluk günlerine özlem duymaktadır.

Elin oğlu kendi çocuğunu savaşa sürmez

Amerika ve AB bloku ne kadar anlaşma yapsalar da, ne kadar söz verseler de, ne kadar stratejik ortağız dese de inanma oğul…

Başta Amerika olmak üzere Batı ülkelerine olan güvenimiz rekor sevide azaldı. Bu ülkeler, güvenirliliğini kaybettiler. Dostuz, stratejik ortağız dedikleri haldedüşmanımız olan terör örgütünü desteklediler. Parasını verdiğimiz halde bize satın aldığımız F35 uçaklarını vermediler. Savunma sanayimiz için gerekli olan araç gereçleri parçaları bize vermediler..

Hey gidi günler hey! Çocukluk ve gençlik yıllarında Amerika’yı ve NATO ülkelerini nede çok sever ne nede çok güvenirdik. Artık güven bunalımı yaşıyoruz…

Amerika ve AB bloku savaş alanına kendi çocuklarını sürmezler. Kendi çocuklarının kanlarının akmasını istemezler. Askerlerinin tabut içinde ülkelerine gelmesine tahammül etmezler. Savaş yardımı için bir miktar miğfer, postal, battaniye vb. gönderirler. Savaş için cephane ve silah gönderseler bile bu silahları savaş alanında kendileri kullanmazlar. Ukrayna’nın sırtını batıya yasladığı görülmektedir. Bir zamanlar bizde çok sever ve biz de çok güvenirdik ancak defalarca bizim güvenimizi sarstılar. Artık güven bunalımı yaşıyoruz…

Türkiye barıştan yanadır.

Türkiye savaş istemez. Amerika ve AB devletleri istemese de Türkiye Cumhurbaşkanı arabuluculukçalışmalarını sürdürmesinde fayda var. Türkiye için Ukrayna ve Rusya önemlidir. Ruslarla Nükleer Enerji konusunda işbirliği yapıyoruz. Türk öğrenciler, Türk mühendisler Nükleer Santral kurulması ve yönetilmesi konusunda Rusya’da eğitim görmektedir. Ruslar, Amerika’nın vermediği Patriotlar yerine, Ruslar S 400’lerini vererek Türkiye’nin hava savunmasına yardımcı olmuştur. Ukrayna ile birlikte savaş uçağı yapmada işbirliğimiz var… Her iki ülkede vazgeçilmezdir.

Nükleer savaşa da dönebilecek ve belki de üçüncü dünya savaşanının başlamasına neden olabilecek kadar mesele ciddidir.

Savaşsız bir dünya istiyor gönlüm. Barış içinde, güvenli bir ortamda yaşamak ne güzel. Tanrıdan; Türk milletini, vatanını savaştan ve afetlerden korumasını diliyorum. Tüm dünyadaki insanların savaşlardan uzak yaşamasını istiyorum.

         Namık Kemal YILDIZ

Bunları da sevebilirsiniz