UZAY ÜSSÜ SAMSUN DA KURULACAK

  CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TBMM’de 2023 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2023 bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Millet ittifakının iktidarında; Bilim ve teknolojiye gereken önem verilecek. Uzay üssüde Samsun ilimizde kurulacaktır.

Milletvekili Zeybek; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının KOSGEB aracılığı ile KOBİ’lere sağlanan desteklerin yetersiz olduğunu, dünyanın gelişmiş ülkelerinin KOBİ’lere sağladığı desteklerle ülkemizdeki destekler kıyaslandığında arada büyük farkın olduğu görülecektir. Türkiye’de KOSGEB’e sağlanan desteğin 425 milyon dolar olduğu ve KOSGEB bünyesinde 1941 kişi çalıştığı görülürken, Japonya’da 18 milyar dolar destekle 950 kişinin çalıştığı, Güney Kore’de 14 milyar dolar destekle 1300 kişinin çalıştığı görülmektedir. Japonya Türkiye’nin sağladığı desteklerde 42 kat fazla destek sağlarken, Güney Kore’de bu oran 33 kat daha fazladır. Türkiye’de 2000 yılında KOBİ’lere ayrılan destekler 2022 yılından yüzde olarak daha fazlaydı.

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Esnaf, sanatkâr, üretenler, çiftçiler, KOBİ’ler namuslu bir şekilde borçlarını ödeyebilmek için; banka, banka dolaşıyor, borcunu çevirmek için para arıyor.

 Sarayın lafta politika faizi %9 olmasına rağmen; serbest piyasa faizi %28 civarında uygulanıyor, %9 faizli parayı kim kullanıyor? Yandaşın faizi %9 halkın zorunlu kullandığı paranın faizi %20’nin üzerinde.

KOBİ’LERİ BATIRITORSUNUZ!

  CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Ortadoğu’nun Vasıfsız iş gücü ile kalkınmanın sağlanacağını düşünen zihniyet, nitelikli iş gücümüzün kaybına neden olmaktadır.

  Stratejik sektörlerimizde araştırmacı, mühendis, teknisyen, uzman çalıştırılmaması nedeniyle; beyin göçünün yaşanmasının nedeni, sizin yanlış politikalarınızın sonucunda milli güvenlik sorunu haline gelmiştir.

  Kalkınma ajansları hizmet amacından uzaklaştırılarak AKP’li Belediyelerin yatırım desteği aldığı yerler haline dönüştürülmüştür.

TKDK’nın görevi Avrupa IPARD programı fonlarının kullandırılmasıdır. Fonlar, Avrupa Birliğinden yüzde 75olarak geldiği halde siz, Türkiye’de ortalama yüzde %50, yüzde 55 IPARD destekleri sağlıyorsunuz. Yüzde 25’lik desteği nerelerde harcıyorsunuz?

AR-GE çalışmalarında desteklerin yeterli olmadığı, AR-GE destekleri dünyada yüzde 2’nin üzerinde olduğu halde, Türkiye’de yüzde birlerde olması yanlıştır. AR-GE, İnovasyonlara verilen destekleri bu bütçede daha fazlasını verelim.

Üretenleri batırdınız! KOBİ’lerin banklara olan borçları 2 trilyona yaklaştı (Ekim ayı sonu itibarı 1 trilyon 848 milyar TL). Kim yarattı bu durumu? İŞKUR aracılığı ile geçici istihdam destekleri çözüm değildir. KOBİ’lerin, sanayicinin, üreticinin yatırım yapması, işsizlerin iş bulabilmesi, ülkemizin geleceği için çok önemlidir.

   CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek,” Bu bütçe KOBİ’lerin, sanayicinin, esnafın, sanatkarın, işçinin, memurun, emeklinin, öğrencinin bütçesi değildir. Bu bütçe oligarşik yapının, işbirlikçilerinin bütçesidir. Emperyalizmle iş birliği halindeki ülke politikasını yapanların bütçesidir. “Lafla peynir gemisi yürümez” yapamadığınız işleri yapmış gibi gösterme alışkanlığından vazgeçiniz. Hayal aleminde yaşamayı bırakın ülke gerçekleri ile yüzleşin. Dedi.”

 

Bunları da sevebilirsiniz