YAŞAM SANATÇISI

Yaşam sanatı nedir? Nasıl yaşam sanatçısı olunur? Yaşamın her anı sanat haline gelir mi?

Yaşam ile ilgili soruların cevaplarını Dünya Değişim Akademisi’ndeki Değişim Uzmanlarına sorduk.

” Yaşamı bir sanat haline getiren insan ölümü de bir sanat haline getirir. Yaşam bir sanattır. fakat yalnızca yaşam sanatçısı olmuş bir insan yaşamı bir sanat olarak yaşar.

Yaşamı bir sanat olarak yaşayan insan ne kadar yaşarsa yaşasın sıkılmaz çünkü yaşamı tekâmülden ibarettir. Fakat insan sıradan bir yaşam yaşadığında, aynı basit daireyi tekrarlar ve ölmek ister ama ölemez çünkü ölmekten korkar.

Yaşamı bir sanat haline getirmek için yaşamın odağı tekâmül olmalıdır. O zaman yaşamın her anı bir sanat eseri olur. İnsan bir yaşam sanatçısı gibi hem yaşar hem de ölür. Yaşam ile ölüm birliktedir ve ayrılmazdır.

Yaşam bir sanat haline geldiğinde ölüm de bir sanat olur. Yaşamı bir sanat olarak yaşayan insan her an yenilenir. Geçmişe öl ki, şimdiye doğabilesin. o zaman gelecek tarifsiz olur. Bu durumda geçmiş, şimdiki ana müdehale edemez.

Arkada bırakılmış olan an, olduğu yerde kalmalıdır ve geleceğe taşınmamalıdır. Geçmiş, anılara dönüşmekte ve hafızada yaşamaktadır. Hafızadaki geçmişi anımsamalarla beslenme. Onu besinsiz bıraktığında hafızadaki geçmiş ölür. O zaman psikolojik saplantılar da ortadan kalkar.

Yaşam ile ölüm hakkındaki her şeyi unut. Kötü anıları bırak ama iyi anılara da tutunma. Şimdiye, sürekli geçmişin gözleriyle bakmak, psikolojik bir saplantıdan başka bir şey değişdir.

Eğer şimdiki yaşama geçmişin gözleriyle bırakılırsa, varolmayan şeyler görülür. O zaman gerçek yaşam yerine geçmişin gölgeleri ve hayalleri ortaya çıkar. Şimdiyi doyasıya yaşamak için geçmişin hayalleri bırakılmalıdır. ”

Değişim Uzmanı

Şirvan Yücel

Bunları da sevebilirsiniz