YAŞAR’DAN BÜTÇE TEPKİSİ

İYİ Parti Samsun Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Bedri Yaşar, “Bugüne kadar iktidarın ortaya koyduğu hedeflerin hiçbiri tutmadı. Yeni demekle bir şeyler değişmiyor. Sonuç ortada” dedi.

 

Yaşar, iktidarın tutmayan bütçe planlamalarını ve hesaplarını Meclis gündeminde dile getirerek, yazılıp-çizilenlerle yapılanlar arasındaki tutarsızlığı ortaya koydu.

 

Şu ana kadar hükümetin bütçede tutturduğu herhangi bir rakam olmadığına vurgu yapan Yaşar, durum tespitine sayısal verilerle açıklık getirdi.

 

Onuncu Kalkınma Planı’nda 2023 yılı hedefini 2 trilyon dolar olarak açıklayan iktidarın, On Birinci Kalkınma Dönemi’nde bu hedefi revize edilerek 1 trilyon 80 milyara, Yeni Ekonomik Program’da ise 875 milyara düşürdüğünü kaydeden Yaşar, “Her sene performans bütçesinin performansının artması lazım gelirken düşürülmüştür” diyerek şöyle konuştu:

 

“Aynı şekilde 2023 hedefinde kişi başına düşen millî gelir 25 bin dolar derken On Birinci Kalkınma Planı’nda bunu 12.244 dolara, Yeni Ekonomik Programı’nda da 12.500 dolara revize etmişsiniz.

İhracat aynı, 500 milyar dolar 2002’den beri, son Cumhurbaşkanlığı seçimi de dâhil, ihracat hedefiniz 500 milyar dolardı ama On Birinci Kalkınma’da bunu 226’ya, şu anda 184 rakamına düşürdünüz.

İşsizlik aynı şekilde, Onuncu Kalkınma ‘da yüzde 5, On Birinci Kalkınma’da yüzde 10, Yeni Ekonomi Programı’nda da yüzde 10,9, bugünkü açıklanan rakamlar da 11,75.”

 

“3 YILLIK HEDEF 3 GÜNDE TUTMUŞ!”

Yaşar, “Dolar hedefi, Yeni Ekonomi Programı’nda 8,2 TL yani şu an neredeyse 7,9 TL, yani 2023 hedefini daha bugünden tutturmuşuz” diyerek üç yıllık hedefin 3 günde tutturulmasının da düşündürücü ve işin ne kadar ciddiyetsiz yapıldığının ispatı olduğunu belirterek, “Arkadaşlar, bu yaptığınız planlar, programlara uymadığı sürece, konuştuklarımızın hiçbir anlamı yok, sizin ortaya koyduğunuz hedeflerin hiçbir tanesi tutmuyor.” dedi.

 

“YETKİYİ BUGÜNDEN AŞMIŞSINIZ”

2020 yılı için meclisin iktidara 139 milyar yetki verdiğini kaydeden Yaşar, sözlerini şöyle tamamladı:

 

“Verdiğimiz bütçe yetkisinin yüzde 5’i bakanın, yüzde 5’i Sayın Cumhurbaşkanının. Ama siz daha bugünden 239 milyarı geçmişsiniz.

Yaptığınız bütçe planlamalarında ne yolcu sayısı ne hasta sayısı ne de köprülerden geçen araç sayısı tutuyor…

Yani şu yaptığınız projeler için, Allah’ınızı severseniz deyin ki: “Yaptığımız projelerden bir tanesinin de rakamları tuttu.” Biz de sizi şu kürsüden alkışlayalım.”

 

 

Bunları da sevebilirsiniz