19 MAYIS 1919, SAMSUN’DA KUTLU DEV ADIM

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek,” 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı yurdun her köşesinde, genciyle yaşlısıyla, büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Bugün aynı zamanda, ulu önderimiz Atatürk’ün doğumunun 141. yılını kutlamanın kıvancını da yaşıyoruz.
Yüce Atatürk’ün doğum günü kabul ettiği 19 Mayıs, lâik, demokratik, çağdaş, aydınlık Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına uzanan sürecin ilk adımıdır.

     Atatürk’ün ulusal egemenliğe dayanan, bağımsız yeni Türk Devleti’ni kurma idealini yaşama geçirmek amacıyla Samsun’a çıkışı, şanlı tarihimizde önemli bir dönüm noktası, aydınlığa uzanan süreçte atılmış kutlu bir dev adımdır.

Milletvekili Zeybek, “Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığında ülkeyi emperyalist işgalden, milleti saraydan/sultandan kurtarmayı amaçlıyordu. Atatürk, büyük eseri Nutuk’ta Samsun’a çıkarken amacının “millet egemenliğine dayanan tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak” olduğunu açıklamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Türk Ulusu’na inancını ve güvenini hiçbir zaman yitirmeyen, Türk insanının bağımsızlık ve özgürlük tutkusunu, yurtseverlik duygusunu çok iyi bilen Yüce Atatürk, yurdun kurtarılmasının, ancak ulusal birliğin sağlanması, işgal hareketlerine karşı hep birlikte mücadele edilmesiyle başarılabileceğine inanıyordu. Atatürk’ün, “Ben, Samsun’a çıktığım gün elimde maddî hiçbir kuvvet yoktu. Yalnız büyük Türk Milletinin asaletinden doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevî bir kuvvet vardı. İşte ben bu ulusal kuvvete, bu Türk Milletine güvenerek işe başladım” sözleri, Atatürk’ün, Türk halkına duyduğu güveni en iyi biçimde ifade etmektedir.

   Milletvekili Zeybek, “Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919 günü başlattığı bağımsızlık savaşı, Türk Ulusu’nu uçurumun kenarından döndürmüştür. Ulusumuzun içinde bulunduğu yokluklara ve yaşadığı sıkıntılara karşın zaferle sonuçlandırdığı Kurtuluş Savaşı, tarihin akışını değiştiren, tutsaklığı kabullenmeyen ulusların her zaman başarıya ulaşacağını kanıtlayan, eşine az rastlanır bir kahramanlık ve özgürlük          destanıdır. “Ya istiklal ya ölüm” diyenlerin, diyebilen halkımızın eşsiz bir kurtuluş mücadelesi destanıdır.

    Milletvekili Zeybek, “Aydınlık Türkiye’yi kimse yolundan döndüremeyecektir. Cumhuriyet’in temel değerlerine ve anayasal ilkelerine inanmayanların, aydınlanmayı ve çağdaşlaşmayı içine sindiremeyenlerin, ülkenin geleceğine ipotek koyanların, lâik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’ne ve kurumlarına yönelik saldırıları başta Atatürk gençliği ve bizleri asla yıldıramayacaktır. Çağdaşlığın ve ilericiliğin savunucusu Türk Gençliği, bu konudaki en büyük güvencemizdir. Yüce Atatürk, “Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yüceltecek ve devam ettirecek sizlersiniz” diyerek, büyük özverilerle kurulan laik, demokratik Cumhuriyet’i Türk Gençliği’ne emanet        etmiştir. Gençlerimiz, ulusumuzun umudu, aydınlık Türkiye’nin güvencesidir. İnanıyoruz ki Atatürk gençliği, aklın ve bilimin rehberliğinde, ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştıracak, Atatürk’ün sarsılmaz ilkelerine, yıkılmaz eserlerine sahip çıkmayı sürdüreceklerdir.

    Milletvekili Zeybek, “Bu duygu ve düşüncelerle başta ulu önderimiz Yüce Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyor, başta gençlerimiz olmak üzere tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.”

Bunları da sevebilirsiniz