Samsunlular İstanbul’da çok daha güçlü…

Bir söz vardır: “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.” diye. Biz hamasi nutuklar atanları ve boş laflarla zaman geçirenleri, çok gördük. Mesele, sonuç almaktır, hedefe ulaşmaktır. Bir amacı ve hedefi olmayanın sonuç alması mümkün değildir. Mangalda kül bırakmayanların, meydan görününce, ortalıkta olmadıklarına da çok şahit olduk.

“Tarlada izi olmayanın, harmanda sözü olmaz.” Diye, yine çok güzel bir söz vardır. Çalışmadan, emek vermeden yemek yok… 12-15 Mayıs ve 16 Mayıs tarihlerinde, Samsunlular Samkon liderliğinde; İstanbul’da çok önemli etkinliklere imza attılar. Hem tarlada iz bıraktılar ve hem de harmanda söz sahibi olmayı hak ettiler.

İstanbul’a Samsun damgası…

Güç etkidedir. Etkinlik yapmadan güç sahibi olunamaz. Yani; “Lafla peynir ekmek gemisi yürümez.” Samsunlular laf ebeliği yerine iş yaparak güç devşirmeyi amaç edindiler ve de bunda fevkalade bir başarıya imza attılar. Gerek 12-15 mayıs tarihlerinde yapılan Yenikapı’daki, “Büyük Samsun Buluşması” ve gerekse 16 Mayıs’ta;  Şişli Atatürk Evi’nden Beşiktaş’a yürüyerek, 16 Mayıs 1919’un canlandırılması etkinlikleri, her türlü övgünün üzerinde tek kelimeyle muhteşemdi. Samkon’a, başkan H. Kaya Aşcı’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Her günü dolu dolu geçen, Yenikapı -Büyük Samsun Buluşması; bize 1997 yılında Gülhane’de yaptığımız, ilk Büyük Samsun Buluşmasını hatırlattı. Hatıralarımız canlandı. Cumartesi ve Pazar günleri kalabalıklar, adeta alana sığmaz oldu. Alanın her tarafı; kucaklaşan, hasret gideren,  davul-zurna eşliğinde hünerleriyle ilgiyle izlenen hemşerilerle doldu.  Eğlenceleriyle bir panayır, stantlarıyla bir fuar, müzik-eğlencelerle bir festival havasını hep beraber doya doya yaşadık.  Samsunlular, İstanbul Samsunluları, İstanbullular, gençler, yaşlılar, aileler yıllardır böyle bir coşku yaşamamıştık…

Kalpaklarla Samsun’a uğurladık…

Ertesi gün, 16 Mayıs 1919 yılında, M. Kemal Paşa’nın Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere; İstanbul’dan Kurtaran şehir Samsun’a hareket edişinin 103’üncü yıldönümü; Anma ve Canlandırma programı için, Şişli-Atatürk Evi önünde toplandık. Kurtuluş Savaşı’nın simgesi Kalpaklar giyerek, Şişli Atatürk Evi’nden temsili çıkış yaparak, temsili heyetle; Şişli’den Beşiktaş’a kadar yürüdük.  26 yıl önce başlattığımız bu canlandırmayı, bir defa daha yapma onuruna erişmenin büyük hazzını yaşadık.

Öyle onurlu, öyle güzel bir canlandırma oldu ki; anlatılması mümkün değil. Ancak, iyi ki sosyal medya var,  yürüyüşümüz adım adım kullanıcılar tarafında yayına verildi.  Halaskargazi, Rumeli Caddeleri;  Nişantaşı’ndan, Beşiktaş’a;  ana-baba günü gibi bir kalabalıktan geçerek, alkışlar eşliğinde sahile indik. Vapur iskelesinde, yine bir büyük kalabalıkla karşılandık. İstanbul’dan samsun’a; Mustafa Kemal Paşa’yı 103 yıl sonra, temsili olarak bir defa daha uğurladık…

Bunları da sevebilirsiniz