Bakan Soylu’ya ‘evdeki yabancı’ soruları…

CHP’li Hancıoğlu: “Hangi ilde, kaç usulsüz kayıt tespit edildi?”

Bazı vatandaşların Edevlet uygulaması üzerinden yaptıkları “aynı hanede ikamet eden kişi sorgulaması”nda, bir yadabirden fazla kişinin bilgileri ve rızaları dışında kendi hanelerine kayıtlı olduğunu tespit etmesi üzerine başlayan tartışmalar Meclis’e de yansıdı. Muhalefetin, bu konuda bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebiyle verdiği önergeler AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilirken, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önergesinde, özellikle son dönemde birçok vatandaşın e-Devlet uygulaması üzerinden yaptıkları “aynı hanede ikamet eden kişi sorgulaması”nda bir yada birden fazla kişinin bilgileri dışında kendi hanelerine kayıtlı olduğunu tespit ederek buna ilişkin şikayetlerin giderek arttığına işaret eden Hancıoğlu “hali hazırda seçim güvenliğine ilişkin endişeler had safhadayken, kişilerin bilgisi olmaksızın hanelerine yabancı kişilerin kaydedilmiş olması bu endişeleri daha da büyütmektedir” dedi.

CHP’li Hancıoğlu, bu değerlendirmelerin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

Edevlet üzerinden aynı hanede ikamet eden kişi belgesi sorgulama ve doğrulama hizmetinin uygulamaya girdiği10 Mayıs 2021 tarihinden, önergenin cevaplandığı tarihe kadar geçen süre zarfında aylar itibariyle, rıza ve bilgileri dışında bir yada birden fazla kişinin kendi hanelerine kayıtlı olduğu şikayetiyle kaç adet kayıt silme/düzeltme başvurusu yapılmıştır?
Rıza ve bilgileri dışında bir yada birden fazla kişinin kendi hanelerine kayıtlı olduğu yönünde yapılan şikayet ve başvuruların illere göre sayısal dağılımı nedir?
Rıza ve bilgileri dışında bir yada birden fazla kişinin kendi hanelerine kayıtlı olduğu şikayetiyle yapılan kayıt silme/düzeltme başvurularına konu edilen şahısların uyruklara göre dağılımı ne şekildedir?
Rıza ve bilgileri dışında bir yada birden fazla kişinin kendi hanelerine kayıtlı olduğu şikayetiyle yapılan kayıt silme/düzeltme başvurularına konu olan hanelerden kaçı metruk(terk edilmiş) ve kullanım dışı yapılardır?

HERKES E-DEVLET UYGULAMASINDAN BU SORGULAMAYI YAPMALI

CHP’li Hancıoğlu ayrıca, herkesin zaman kaybetmeden ve belirli aralıklarla e-devlet uygulaması üzerinden Aynı hanede ikamet eden kişi belgesi sorgulama yapmalarının ve üzerlerine kayıtlı olan adreslerde tanımadıkları kimselerinkayıtlı olup olmadığını kontrol etmelerinin son derece önemli olduğu uyarısını yaptı.

Bunları da sevebilirsiniz