Balkan Hatıraları

KOSOVA’DA FOTO SAFARİSİ

Türkiye Cumhurbaşkanlığına bağlı Kosova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ile Kosova’daki NATO Barış Gücü (KFOR) kapsamında Kosova’da görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığının, Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde oluşturduğu “Fotoğrafçılık Kulübü” üyesi gençlerin katılımı ile 13-15 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlenen “3. Foto Safari” etkinliğine davet üzerine katıldım.

Benimle birlikte Konya’dan belgesel fotoğraf sanatçısı Ahmet Kuş, Bursa’dan gazeteci Mehmet ÇETİNKAYA, İstanbul’dan iletişimci Mehmet ŞEKER ile yine Ankara’dan Görsel sanatlar ve Tasarım eğitmeni Serap ARSLAN ÖNDER ile amatör fotoğrafçı Endüstri Mühendisi Didem ÖNDER hanımefendiler katıldılar.

13 Ekim 2018, Cuma günü sabah Kosova’nın başkenti Priştine’ye, Sırplara karşı verilen kurtuluş savaşlarının efsane lideri Adem Şaban Yaşari’nin (Jashari) adını verdikleri havaalanına indik.

Programın moderatörü Nafis LOKUIÇA ve organizasyon yüklenicisi Aydoğan SUTALARI’ tarafından karşılandık. Kosova Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet ÜLKER tarafından kabul edildik ve daha öncesinde birbirini tanımayan heyet üyeleriyle tanıştırıldık.

Ziyaretimize, Kosovalı usta fotoğrafçı Nafis LOKVİCA rehberliğinde savaş meydanında ölen ilk ve tek Padişah olan I. Sultan Murat Türbesi’nden ve aynı bahçe içindeki müzeden başladık. Burada Sultan Murat’ın kalbi yatmakta bedeni ise İstanbul’da

Cuma namazını Sultan Murat Türbesi yakınındaki bir camide kıldıktan sonra Prizren’e geçtik. Prizren, 2008 yılında tam anlamıyla bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti’nin başkenti Priştine’den sonraki ikinci büyük şehri. Üçüncü Osmanlı padişahı Sultan Murat Hüdavendigar’ın (Sultan I. Murat) şehit düştüğü yer.

Sanat ve kültür merkezi Prizren’de, çevre düzenlemesi, TİKA tarafından yaptırılan Sinan Paşa Camii, 43 metre uzunluğu ile Balkanlar’ın en yüksek minareli camisi olarak şehrin merkezinde yerini almış…

Şadırvandan su içtik.

Şehir meydanında bir şadırvan var. Şadırvandan su içenlerin şehre tekrar geldiğine/geleceğine inanılmaktadır.  Biz de şadırvandan su içtik.

Akşam, Kosova Türk Kültür Sanat Derneği Doğru Yol Derneğini ziyaret ettik. Dernekte Koro’nu müzik çalışması vardı. Koro, meğer ertesi günü, Türkiye’ye bir festivale katılacakmış ve son provalarını yapıyorlarmış. Biz içeri girince çalışmaya ara verdiler. Agim Fişar’ ve korodaki diğer sanatçılarla tanıştık. Bizler için yöresel türkü söylediler. Agim FİŞAR’ın ve diğer yerel sanatçıların birlikte çıkardıkları cd ve albüm hediye ettiler.

Gelin tanış olalım.

Bizden önce iki defa foto safari yapmışlar. Biz, üçüncü safariye eşlik ettik.

Üçünü safarinin bir özelliği de Priştine, Prizren ve İpek şehirlerindeki faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitülülerinde fotoğrafçılık eğitimi alan değişik etnik ve dini yapıya sahip 150 den fazla gencin katılmasıdır.

Üç farklı şehirdeki Yunus Emre Enstitüsü Fotoğrafçılık Kulübü öğrencilerinin tanışmalarını sağlamak, sevgi ortamını yaratmak, barışın devamını etkin kılmak, meslek kazandırmak üzere bir araya gelmesidir.

Hazreti Ali’nin “Nehcü’l-Belâga” sında geçen çok güzel bir sözü vardır; “İnsanlar bilmedikleri şeylere düşmandırlar” der… Evet, insan, tanımadığına, bilmediğine düşman olur.

Tanıyınca, tanış olunca insan diğerini sever. Seven insan karşısındakine saygı duyar. Sevgi ve saygını olduğu yerde barış ve huzur hâkim olur. Yunus Emre’nin dediği gibi;

“Gelin tanış olalım,

İşi kolay kılalım

Sevelim, sevilelim,

Dünya kimseye kalmaz.”

Yunus Emre’nin dediği gibi bir araya gelmek, tanışmak, tanış olmak, sevmek, sevilmek ve işi kolay kılmak için gençler bir araya geldiler.

 

Priştine, Prizren ve İpek şehirlerinde yaşayan ana dilleri, dinleri ve etnik yapıları farklı olan gençler, 3. Foto Safarisine katılmakla bir araya geldiler, tanıştılar, sonuçta birbirlerini sevdiler, arkadaş oldular…

 

Kosova’da  İki Bafralı

Foto safarisi etkinliği için geldiğim Kosova’da,  Millî şairimiz Mehmet Akif ERSOY’ un baba evi İpek şehrinde ekip arkadaşları ile çekim yaparken, Kosova Üsküp Türkleri ve Dayanışma Dernek Başkanı Recep GÜNDÜZ olduğunu öğrendiğim bir beyefendi ile tanıştık.

Klasik sorularımızdan hemşerim nerelisin? diye söze başladık. Samsunluyum dedim. Ben de Samsunluyum dedi. Ben Bafralıyım dedim. Ben de Bafralıyım dedi. Kimleri tanırsın deyince Bafra Belediye Başkanı (Şimdi Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı) Zihni ŞAHİN’i iyi tanırım. O da beni iyi bilir dedim. Benim de iyi arkadaşımdır dediler ve birlikte Zihni ŞAHİN Beyefendinin kulağını çınlattık.

Gençler anı anıtlaştırıyor…

Fotoğrafçılık Kulübü üyeleri ile fotoğraf çekmek için Rugova Drim Su Şelalesine gittik.

Kosovalı gençler birbirlerinin fotoğraf çekimlerinde yardımcı oldular, birbirlerinin fotoğrafını çektiler, birbirlerine modellik ettiler. Gençler, yaşadıkları bu güzelliklerin fotoğrafını çekerek anıtlaştırma peşindeler. Birbirine gülümseyerek bakıyorlar, fotoğraf makinelerinin, ışık ve mesafe ayarlarına yardımcı oluyorlar. En güzel yeri bulmada işbirliği yapıyorlar. Kardeşçe yan yana yürüyorlar. Kimi dere kenarında, kimi ağaçların altında, kimi taşların üzerinde, kimi şelalenin kıyısında, kimi şelalenin altındaki suların güzelliklerini yakalama peşindeler.

Öğle yemeğinde foto safarinin etkinliğinde katılan ve öğrencilerle birlikte fotoğraf çeken, aynı zamanda fotoğrafçılığa meraklı olan Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Cem Sinan BARIN yaptığı konuşmada; Türkiye’nin bölge için yaptığı faaliyetler ile Fotoğrafçılık Safarisi etkinliğinden beklentilerini ifade ettiler.

Yemek sonrasında Türkiye’den gelen belgesel fotoğraf sanatçısı Ahmet KUŞ, daha önce çektiği fotoğraflarda bir slayt gösterisi yaptı. Fotoğraf çekim tekniklerini çekim inceliklerini anlattı. Verimli bir etkileşim gerçekleşti.

Barış ve kardeşliğe doğru…

Değişik milletlerin gençlerini bir araya getiren 3. Foto Safari Etkinliği, Kosovalı gençlerin bir araya gelmesini sağlamanın yanı sıra, gözlemlediğim kadarıyla birbirlerinin tanıdıktan sonra gayet iyi anlaştılar, arkadaş oldular, birbirlerinin telefonlarını aldılar ve birbirlerini facebook eklediler, birlerine arkadaşlık gönderdiler, gönderilen arkadaşlık isteklerini kabul ettiler.

Kosova Yunus Emre Enstitüsü 3. Foto Safari Etkinliği, Kosovalı gençlerin bir araya gelmesine, meslek edinmelerine, bir birini tanımasına, karşılıklı güven duygusunun gelişmesine, kardeşliğin tesisine, barış ortamının devamına katkı sağladığına ve etkinliğin amacına ulaştığını rahatlıkla söyleyebilirim.

 

Bunları da sevebilirsiniz