BAŞKAN KILIÇ, TARİHİN AYAK İZLERİNE ŞAHİTLİK ETTİ

Bafra’da 1974 yılından bu yana İkiztepe Höyüğü’nde sürdürülen kazı çalışmalarını Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç yerinde inceledi.

Türkiye’nin en çok buluntu çıkarılan höyüğü olma özelliğini taşıyan ve 6 bin yıllık tarihe ışık tutan İkiztepe Ören Yeri’nde yürütülen çalışmalar hakkında kazı başkanlığını yürüten Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt’tan bilgi alan Başkan Kılıç, “Bafra’da 15 bine yakın buluntu çıkarılması açısından köklü tarihimize ışık tutan çalışmalara şahitlik etmek, geçmişe dokunmak gerçekten çok güzel bir duygu. Burası Bafra’mız ve bölgemiz için çok önemli bir nokta. Bizler de geçmişimizi korumak için burada yapılan çalışmaları her zaman destekliyor, yapılması gerekenler noktasında üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz” dedi.

Türkiye’nin en uzun kazılarından biri olması açısından dikkatleri üzerine toplayan İkiztepe Höyüğü’nde 1944’ten bu yana 700’den fazla mezar alanı bulunduğunu ve son yapılan çalışmalarda 4 yeni mezar yerinin daha gün yüzüne çıktığını öğrenen Başkan Kılıç, “Burada gerçekten bambaşka bir atmosfer var. Burada çıkarılan ve bulunan her yeni eşya, mezar yeri ve diğer buluntular yakın geçmişimizi bizlere gösteriyor. Mezar yerlerindeki kişilerin gömülme biçimleri bizlere o zamanların yaşantılarını, gelenek ve göreneklerini, eşya ile gömülmüşse de inançlarını öğrenmemize katkı sağlıyor. Burada çalışmalar yıllardır titizlikle ve büyük emeklerle devam ediyor. Bizler de yürütülen bu çalışmalara her zaman desteğimizi veriyoruz. 2021 yılından bu yana titizlikle çalışan ve birçok buluntunun ortaya çıkmasına katkı sağlayan kazı başkanımız Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt’a ve ekibine tarihimize ışık tuttukları için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bafra’nın kültürel mirası olma özelliğine sahip İkiztepe Ören Yeri, 1944 yılında Samsun yakınındaki Dündar Tepe’de kazı yapan arkeologlar tarafından keşfedilmiştir. Orta Karadeniz Bölgesinde, Samsun’un 55 km ve Bafra’nın 7 km kuzeydoğusunda olup, bugünkü İkiztepe Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık 20 m. yükseklikte ve Bafra Ovası’nın batısını sınırlayan alçak tepelerden en kuzeydekinin uzantısı üzerinde kurulmuştur. Jeolojik verilere göre, İkiztepe Ören Yeri, Bafra Ovası oluşmadan önce, bir zamanlar Kızılırmak nehrinin Karadeniz’e dökülmüş olduğu noktada yer almaktadır.

Bunları da sevebilirsiniz