Çetinkaya Köprüsü 82 Yıl Sonra İlk Kez Kapsamlı Bir Restorasyondan Geçiyor

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç’ın üzerinde hassasiyetle durduğu Bafra’nın sembollerinden olan Çetinkaya Köprüsünde gerçekleşen restorasyon, çalışmaları hızla devam ediyor.

Karayolları Samsun 7. Bölge Müdürlüğü nezaretinde, Çetinkaya Köprüsü’nün restorasyonunu Başkan Kılıç yakinen takip ederek yetkililerden bilgi alıyor.

 

“82 YIL SONRA…”

 

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, “Çetinkaya Köprümüzün Bafra’mız için önemini ve değeri tartışılmaz. 1937 Yılında hizmete açılan ve Cumhuriyet tarihinin ilk eserlerinden birisi olması açısından da önem taşıyan Çetinkaya Köprüsü, bölgesel düzenlemeler haricinde bu kadar kapsamlı olarak ilk kez restore ediliyor. 7. Bölge Müdürü Sayın Murat Gönenli ve ekibine, çalışmaları yürüten ekibe ve emeği olan herkese bir kez da teşekkür ediyorum” Dedi.

2018 Eylül ayında başlanan restore çalışmaları hakkında teknik bilgiler veren Şantiye Şefi İnşaat Mühendisi Adnan Vural ise şunları söyledi.

“Bizim süremiz 2021 de bitiyor, ama bu yılsonu itibariyle herhangi bir sorun çıkmazsa bitirmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl Mayıs ayında yer teslimimiz yapıldı, tabi prosedürlerin tamamlanmasıyla birlikte 2018 Eylül ayında başlatıldı. Ankara Karayolları Genel Müdürlüğü ihalesi kontrollüğünde hem Karayolları Genel Müdürlüğünden ekipler hem de Karayolları 7.Bölge Müdürlüğünden ekipler var.

İki kurumunda denetiminde iş devam ediyor. İlk etapta Geçen yıl alt tarafta köprünün ayaklarında 7-8 metrelik oyulmalar vardı, biz ayakların olduğu yerde komple tankimat dediğimiz büyük kayaları doldurarak köprünün ayaklarındaki güçlendirmeleri yaptık.

Sonraki etapta güçlendirmeleri bitirdikten sonra ayaklarda palplanj dediğimiz demir koruma malzemeleri var tamiratları ve koruması yapıldı.

 

“İTÜ DANIŞMANLIĞINDASTATİK PROJE”

 

Bul yıl da esas köprünün güçlendirme aşamasına başlanıldı, güçlendirmesi için öncelikle İstanbul Teknik Üniversitesinin danışmanlığında statik proje yaptık. Projenin neticesinde kullanacağımız malzemelerin cinsi, miktarı nerede ne malzeme kullanılacağı tespit edildi. Sonucunda da bütün dünyada betonarme elemanlarının güçlendirmesinde kullanılan Yurt dışından temin ettiğimiz modern bir karbonfiber dediğimiz malzeme var. O malzeme ile köprünün hangi elemanları ne kadar malzeme istiyorsa gereken güçlendirmeleri yapıyoruz.

Güçlendirmelerin sonrasında özel bir tamir harcı ile sıvasını yapıyoruz, en son aşamasında da boyasını ve aydınlatmasını yapıp işimizi bitireceğiz.

 

“AYNI GÖRÜNÜMDE OLACAK.”

 

Betonarme köprü olduğu için kullandığımız malzemelerde çimento içerikli ve yüksek dayanıklı malzemeler ve görünüş olarak aslına uygunluğu ilk günkü görünüm neyse bittikten sonra da aynı görünümde olacak.

Kullandığımız modern malzemeler 80 yıl önce zaten yoktu yeni malzemelerle şimdi köprü projemizde titreşim ölçümleri yaptık. Bu ölçümlerimizde büyük, küçük araçları ve insanları hem yoğun hem de az geçirerek titreşim ölçümlerimizi yaparak malzeme miktarının ne kadar gerektiği tespit edildi.

Hesaplamalarımıza göre trafiğe kapalı olması gerekiyor, 80 yıllık yorgun bir köprü üzerinden yoğun araç yükünün geçmesi köprüde sallımlar meydana geliyor kaldırması çok kolay değil ama yayaların küçük motosikletlerin geçmesinde hiçbir sakınca yok.

Tabi kurumların görüşü de bu yönde kararı yine Karayolları Genel Müdürlüğü verecek. Köprünün restorasyon edilmesinin amacı tarihi bir köprü olduğu için aynı şekilde korumak.

Orijinal projesi bizde mevcut Köprüde ilk etapta sökme işlemimizde projeyle uymayan bazı kademeler bulduk ve bir dönem arasında ufak çaplı onarımlar gördüğünü tespit ettik. Fakat çok yönlü olarak bir restorasyondan geçmemiş” Dedi.

 

Bunları da sevebilirsiniz