DR.EMEKLİ KURMAY ALBAY İBRAHİM YILDIRIM:‘BÖLGEYİ YENİDEN BİÇİMLENDİRMEK İSTEMEKTEDİR’

Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “ABD Büyük Ortadoğu Planından asla vazgeçmez ABD, Büyük Ortadoğu Projesi ile İngiltere’nin Birinci Dünya Savaşından sonra şekillendirdiği Ortadoğu’yu, Amerikan halkının yaşam kaygılarının yok edilmesi ve sahip oldukları refah düzeyinin sürdürülmesi maksadıyla yaşam sahası olarak gördüğü bölgeyi yeniden biçimlendirmek istemektedir.” dedi.

Büyük Ortadoğu,  21’inci yüzyılın ilk on yılında ikinci Bush yönetimi tarafından Müslüman dünyasına ait çeşitli ülkeleri, özellikle İran, Türkiye,
Afganistan ve Pakistan’ı ifade etmek için icat edilen siyasi bir terimin olduğunu hatırlatan Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “Bu tanıma göre Orta Doğu ülkeleri Suriye, Irak, Katar, Kıbrıs, Ürdün, İsrail, Lübnan, İran, Filistin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Bahreyn, Yemen, Mısır, Afganistan, Pakistan, Tu nus, Cezayir, Libya, Sudan, Fas’tır.ABD, nin görünürdeki maksadı bölgedeki otoriter rejimleri değiştirerek demokratikleştirme ,bölgeye huzur ve güven ortamı getirmek şeklinde olmakla birlikte bu tamamen aldatmacadan ibarettir. ABD için Ortadoğu da en önemli husus İsrail’in güveliğidir. Daha sonrada bölgedeki Enerji kaynakları gelmektedir. Bu iki husus için projeye göre bölgedeki devletler yeniden yapılandırılacak ve yeni devletler kurulacaktır.” dedi.

‘RUSYA NIN UKRAYNA SAVAŞI NEDENİYLE DESTEĞİ ZAYIFLAMIŞ DURUMDADIR’
Peki şimdiye kadar bu proje doğrultusunda neler olduğunu hatırlatan Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “11 Eylül, Irak da kitle imha silahları ve Kuveyt in işgali bahane edilerek Irak işgal edilmiştir. Irak fiilen üçe bölünmüş Kuveyt işgalden kurtarılmıştır. Fakat Kuveyt diye bir devlet vampıdır yokumdur belli değildir. Kuveyt zengin Petrol kaynakları ile ABD tarafından işgal edilmiştir. Tüm kaynakları da ABD tarafından kullanılmaktadır. Yemen Kuzey güney diye ikiye bölünmüş iç savaş devam etmektedir. Suriye de ABD El Kaide terör örgütünü kullanarak şu anda ülkeyi Irakda olduğu gibi üçe bölmüş durumdadır. ABD nin İsrail’in güveliği için bölgede Akdeniz’e çıkışı olan bir Kukla Kürt devleti kurma girişimi Türkiye’nin yaptığı harekatlarla şimdilik kısmen engellenmiş görünmektedir. ABD politikalarına karşı bölgede kısmen en büyük Müttefikimiz olan Rusya nın Ukrayna savaşı nedeniyle desteği zayıflamış durumdadır. Libya’da şimdilik Türkiye’nin eli güçlenmiş huzur güven ortamının sağlanmasına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Gazze de İran güdümlü İsraile yapılan saldırı sonucunda başlayan İsrail saldırılarında bugüne kadar yaşlı ,çocuk , kadın 40 binin üzerinde insanın ölümüne neden olmuş ve devam etmektedir. ABD Türkiye başta olmak üzere bazı ülkelerde, stratejik ortak yaklaşımıyla etkinlik göstermektedir.”diye konuştu.

‘ORTADOĞU YAKLAŞIMLARINDA BERABERLİK GÖSTERMEKTEN ÇOK UZAKTIR’
Stratejik ortak terimide diğerleri gibi ABD nin bir aldatmacasından ibaret olduğu işaret eden Dr. Emekli Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, “Stratejik ortak olabilmenin iki temel şartı vardır, bunlar; ulusal hedeflerde beraberlik ve ulusal çıkarlarda beraberlik!.. Maalesef  Türkiye  ve ABD nin Irak , Suriye ,Kafkaslar, Ukrayna  değerlendirmeleri , bölgede faaliyet gösteren yasa dışı terör örgütlerine bakışı , Ortadoğu yaklaşımlarında beraberlik göstermekten çok uzaktır. Büyük Ortadoğu birliği içinde , ulus devlet olma özelliğini yitirmiş ve toprak bütünlüğü parçalanmış devletlerin kimliksiz kişiliksiz hale getirilmiş toplumları , varlıklarını sürdürmede ABD İngiltere ve AB nin koruma ve gözetimine ihtiyaç duyacaktır. Sonuç olarak  Türkiye ‘ nin burada izleyeceği yol; Ulus devlet bütünlüğünün korunması temel şart olmak kaydıyla, AB ” ye girmek hedefine bağlı olduğunu belirtmek olmalıdır. Türkiye’nin çağdaş uygarlık seviyesini aşma hedefi; Jeopolitik olarak Büyük Ortadoğu Projesi içinde olmakla birlikte  tamamen ülkemizin hak ve menfaatlerine aykırı olan bu proje yine bölge ülkelerinin işbirliği ile gerçekleşmeyecek bir proje olarak kalacaktır. ABD’ nin bu politikasına karşı yapılması gereken en önemli husus bölge ülkeleri ile koordineli olarak toprak bütünlüğünün korunması için ortak tedbirler almak.Bölge dışı ülkeleri bölgeden çıkarmak. Terör örgütlerine karşı ortak mücadele etmek olmalıdır.”şeklinde konuştu.
Köksal ÖNER

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir