Güçlü iktidar, güçlü muhalefet…

 

Seçim tarihi yaklaşsa da, henüz siyaset sokaklara taşmış değil. Daha ziyade, ekranlarda ve sosyal medya mecralarında bir hareketlenme görüyoruz.  Zaman içerisinde, sokakların da siyasi çalışmalarla şenleneceğini söyleyebiliriz.  Her geçen gün adım adım seçime doğru gidiyoruz. Demokrasinin en güzel yanı da bu olsa gerek. Seçim, aslında bir şölen havasında olmalı. Bir noktada seçim, geçmiş yönetimin ibrası, gelecek yönetimin belirlenmesidir.

Malum, gerçek seçim yalnızca demokrasilerde olur. Demokrasilerde, her ülkede olduğu gibi, mutlaka bir iktidar vardır. Ancak, demokrasileri demokrasi yapan esas unsur, muhalefetin olmasıdır.  Yani, muhalefeti olmayan bir demokrasi olamaz, yoktur. Hatta, güçlü ve başarılı bir iktidarın olmazsa olmazı, en az onun kadar güçlü ve başarılı bir muhalefetten geçmektedir.

Siyaset kurumu yıpratılmamalı…

Bu meyanda, iktidar ve muhalefet çok önemli devlet kurumlarıdır. Devlet yönetimi için alternatif oluştururlar, projeler ortaya koyarlar; ama, asla birbirlerini rencide etmezler. Devletin kurum ve kuruluşlarını yıpratmamaya özen gösterirler.  Hele hele, siyaset kurumunu kesinlikle yıpratmazlar.  Verecekleri mesajlarla,  her zaman memleketin ve milletin birliği ve beraberliğini pekiştirirler. Devletin bekasıve milletin birliği noktasında hassasiyet gösterirler/göstermelidirler.

Siyasiler doğru projeler ve doğru anlatımlarla vatandaşın karşısına çıkmalıdırlar. Önemli olan vatandaşın takdiridir, beğenmesidir.  Demokrasilerde, milletin teveccühünün üzerinde bir güç yoktur. Vatandaş, kimi tercih ederse; o,gelecek dönem için iktidar olurken, muhalefette kalan da muhalefet görevini yapar. Mesele, memleketin kalkınması, milletin refah düzeyinin yükseltilmesidir.

Siyasilerimizin Feraseti…

Olaya yalnızca merkezi iktidar olarak ta bakmamak gerekir.  Gerek merkezi ve gerekse yerelde iktidar olanlar; bir bütün olarak memleketin kalkınması ve milletin refah seviyesinin arttırılması için çalışmalıdır. Kaynakların en verimli bir şekilde kullanılarak, top yekün kalkınmanın sağlanması, işin esasıdır.

Türkiye,  öyle sıradan bir ülke değildir.  Mutlaka, üzerimizde oynanan oyunlar vardır ve olacaktır. Siyasilerimizin bu konuda ferasetleri çok çok önemlidir. Siyasi rekabet olacaktır; ancak, gerektiğinde dışarıya karşı bir ve bütün olmayı da başarabilmelidirler.

 

Bunları da sevebilirsiniz