Havza’da İlk Miting Heyecanı Yaşatıldı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Havza’ya gelişinin 105. Yıl dönümü ve  bu yıl 29.’cusu düzenlenen 25 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Termal Turizm Festivali etkinlikleri kapsamında, Milli Mücadele’nin ilk mitingi olan Havza Mitingi ilk gün ki heyecan ile yeniden canlandırıldı.

Yörgüç Paşazade Mustafa Bey Caminde Cuma Namazı sonrası düzenlenen programda, ilk mitinge yetişemeyen, ikinci mitingde yaptığı konuşmayla Havzalıların Milli Mücadele’ye katılmalarını sağlayan Sıtkı Hoca’yı temsilen cami imamı Fahrettin Gündüz tarafından din görevlilerinin milli mücadeleye katkıları anlatılarak İlk Miting metni okundu.

Gündüz Sıtkı Hoca’nın; “Yangın saçaklığı sardı. Yanıyoruz! Tek çaremiz, silaha sarılmaktır.  Derhal silahlarınızı temizleyiniz! Silahı olmayan baltasını, baltası olmayan sağlam bir odunu eline alsın, derhal saldıracağız!  Önce içimizdeki ekmek bilmez hainleri, sonrada yurdumuzu işgal eden düşmanları temizleyeceğiz!” sözlerini tekrarladı.

Miting canlandırılmasının ardından 105 yıl önce halkı Milli Mücadele’ye teşvik etmek ve İzmir işgalini protesto amacıyla dağıtıldığı gibi katılımcılara kuru üzüm dağıtıldı.

Daha sonra ise katılımcılardan oluşan kortej bayraklar ile Milli Mücadelenin ilk karargahı olan Havza Atatürk Evine kadar yürüdüler.

Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ve katılımcılar Atatürk Evini ziyaret ettiler.

Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatmış olduğu Havza’da 105. Yıldönümü etkinliklerinin devam ettiğini belirterek; “Ulu Önderin  18 gün boyunca kaldığı Havza’da Milli Mücadelemizin ilkler yaşandı. Bu gün ise bu ilklerden biri olan İlk Mitingimizi canlandırdık. Gazi Mustafa Atatürk Havzanın, Havzalıların Milli Mücadeledeki önemini kendi gözündeki yeri ve önemini Havzalılara hediye etmiş olduğu Cumhurbaşkanlığı Forsu ile göstermiştir. ” Dedi.

Belediye Başkanı Murat İkiz ise 25 Mayıs 1919 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Havza’da geçirmiş oldukları zaman ve yapmış oldukları çalışmaları yad etmek ve halka anlatmak adına bir dizi program tertip ettiklerini ifade ederek; “Bu gün 30 Mayıs 1919 günü Havza’da tertip edilen ve Kurtuluş Mücadelesinin İlk Mitingi olarak kayıtlara geçen miting metinin Havza Yörgüç Paşazade Mustafa Bey Camisi’nde okunmasını gerçekleştirdik. Şanlı tarihimizde Havzanın önemli bir yere sahip olduğunu anlatmak istiyoruz. O günün şartlarında okunan ilk miting bu metni işgal güçlerine karşı ilk başkaldırının simgesi olmuştur. Aynı ruhla, aynı şevkle biz bu geleneği devam ettiriyoruz. Buradan bu güne kadar toprağa düşmüş tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun.” Dedi.

Program Kaymakam Ayvat ve Başkan İkiz’in anı defterini imzalaması ile Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitler için okunan dua ile sona erdi.

Programa Kaymakam Ayvat ve Başkan İkiz’in yanı sıra Havza İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Özkan Parlak, İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Mustafa Balcı, Havza Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Kurkmazlı, MHP İlçe Başkanı İbrahim Yüksel, CHP İlçe Başkanı Şenel Geçit, Havza Muhtarları Derneği Başkanı Adem Şahin, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

 

Bunları da sevebilirsiniz