İLKADIM BELEDİYESİ’NDEN OKULLARDA GERİ DÖNÜŞÜMDEN SORUMLU ÖĞRETMENLERE” SIFIR ATIK “ SEMİNERİ

 

“SIFIR ATIK, GELECEĞİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR UYGULAMA”

İlkadım Belediyesi, Sıfır Atık projesi kapsamında Sıfır Atık Belgesi alması gereken yada almış İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kurum ve okullarda “Sıfır Atık” sorumlu yöneticilere eğitim semineri düzenledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu Sıfır Atık Projesi ile ilçe genelinde sistemli bir şekilde geri dönüşüm çalışmaları yürüten İlkadım Belediyesi, bu kapsamda projenin uygulanmasına yönelik eğitim seminerleri vermeye devam ediyor. Yoğun katılımlın olduğu seminerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünde görevli Çevre Mühendisi Kadriye Yayla, Atık nedir, sıfır atık nedir ve sıfır atık yönetmeliği neleri kapsamaktadır gibi soru başlıkları üzerinde durularak, atıkların geri kazanılması, ekonomiye katkı sağlaması, kaynağında ayrıştırılması, atık miktarının azaltılması ve doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasının çevre için önemine değindi. Seminerde İlkadım Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü’nde görevli Süleyman Tanrıseven katılımcılara, Sıfır Atık Yönetmeliğinde belirtilen 8 renk skalasını renk ayrımına göre geri dönüşüm kutularının nasıl yerleştirileceği ve personelin çalıştığı ortamda kendi çöpünü nasıl ayrıştıracağı anlattı.                         Tanırıseven; Biriktirilen geri dönüşümleri ise 444 55 06 hat aracılığıyla lisanslı firmalar tarafında alındığını ve “Sıfır Atık” projesini okullarımızda “Getir Atığı Al Harçlığı” uygulamasını hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.

“Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre için çalışıyoruz”

“Sıfır Atık” bilgilendirme seminerine katılım sağlayan katılımcılara hoş geldiniz diyerek selamlama konuşması yapan İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Şerif Mırık,”İlkadım Belediyesi olarak, Çevre İl Müdürlüğümüze bizim belediye olarak göstermiş olduğumuz bu duyarlılığa karşı bizden daha fazla duyarlılık göstererek yaptığı katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Aynı yardımı bu gün burada bizlere eşlik eden değerli öğretmenlerimiz ve okul idarecilerimizden görmek istiyoruz. Çevreye dönük ciddi projelerimiz olacak. Her fırsatta “Gelecek nesillere daha yaşanılabilir ve temiz çevre bırakmak için çalışıyoruz. Sizden isteğimiz lütfen bu geri dönüşüm projelerimize çocuklarımızda katın. Biz öyle örnek alınacak bir kültürün insanlarıyız ki atalarımızdan gördüğümüz suyun bile tasarruflu kullanımını uygulayan bir medeniyetin sahibiyiz. Ülkemizde günlük kurların ne olacağını düşünmektense biz bu ülkeye ne kadar katkı sağlayabilirizin çabasında olmayız. Önce biz kendi iç dünyamızda kendi tasarrufumuzu kendi dönüşümümüzü sağlamalıyız. Bu sadece geri dönüşüm olarak değil zihinsel bir dönüşüm olarakta yapmalıyız” dedi.

“Taze fidanlara vereceğiniz her bilgi gelecek için çok önemli”

Öncelikle İlkadım Belediyemizin bizlere böyle bir imkanı verdiği için kurumum ve şahsım adına teşekkür ediyorum diyerek konuşmasına başlayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, ”Sıfır Atık” dediğimiz zaman daha önceleri insanlarımızın aklına çöp yada atıklar başka bir sektörün ham maddesi oluyor. Bu nedenle burada biz insanlar, ekonomi, zaman ve enerji tasarrufu tamamını içine alan  “Sıfır Atık” kavramında geçtiğimiz zaman çok önemli bir faktör ortaya çıkmakta.2017 yılında Cumhurbaşkanımızın eşinin riyaseti ile başlayan 2018 yılında mevzuata giren bu gün ise zorunlu hale gelen “Sıfır Atık” projesi 31 Aralık 2021 itibariyle nüfus yoğunluğu oranına göre bazı ilçe merkezlerinde hayata geçirilmesi gereken takvim sürecine dahil olmakta. Bu manada İlkadım ilçemizde nüfus potansiyeli açısından birinci dereceden öncelikli ilçemiz. İlkadım Belediyemizi ile birlikte proje üretmekte ve birlikte çalışmaktayız. Bu çalışmalarımızın değer bulması için siz değerli öğretmenlerimizin çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Çünkü siz toplumun fidanlarıyla ile berabersiniz. Bu taze fidanların zihinlerine atık ile vereceğiniz her bilgi bizim için çok önemli bir değer katmakta. Sıfır Atık politikası artık Türkiye de geri dönülmeyecek bir kavram haline geldi. Yabancı bazı ülkelerimize biz bu projemizi artık anlatıyoruz. Dünyada da Sıfır Atık, Birleşmiş Milletler de  dahi ön alan bir proje. Bakanlık bünyemizde İklim değişliği adı altında ”Sıfır Atık” politikası yürütmesi için birimlerimiz oluşturuldu. Hayatımızda yer alan Teknoloji, Fabrikalar, Sanayi Tesisleri, havamızla, suyumuzla, toprağımızla iletişim halinde. İşte tam burada “Sıfır Atık” dediğimiz şey atıkların her hangi bir alana atılmaması ve değerlendirilmesi gerektiğini ve bu gibi etkenlerin hayatımıza vereceği olumsuz etkileri bertaraf eden atık maddeleri ham madde olarak kullanmaktayız” dedi.

“İlkadım Belediyesi olarak katkı vermek istiyoruz”

Programda İlkadım ilçesinde bulunan çöp konteynerlerimizin yüzde 60’ı geri dönüşüm malzemesi ile doluyor diyen ve katılımcılara yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktaran İlkadım Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Yusuf Muslu,” Vatandaşlarımıza bu alışkanlığı en kısa zamanda kazandırmalıyız. Yoksa çevremiz ve geleceğimiz bu yaşananlardan olumsuz etkilenecek. Düzenli depola alanlarımıza her yıl bir yenisi eklemek zorunda olacağız. Özellikle eğitim yuvalarımızın önlerinde çok fazla kirlilik var. Çöpler ve atıklar aslında İlkadım’da ve Türkiye’de sıkıntılı bir iş. Çünkü bu işin evsel atıklar kısmı var bir de sanayiye döndürülebilecek kısımları var. Sanayiye döndürülecilecek kısımları muhakkak ayrıştırmamız gerekiyor. Milli servetimize de katkı sağlamamız gerekiyor. Bu katkıyı da bir İlkadım Belediyesi olarak mutlaka sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

“Seminere katılım yoğun oldu”

İlkadım Belediyesi çok amaçlı Toplantı Salonu’nda düzenlenen semire, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat,İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Şerif Mırık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden İş Güvenliği Büro Koordinatörü Leyla Bozkurt, İlkadım ilçe sınırların içerisinde bulunan okulların idarecileri katılım sağladı.

Bunları da sevebilirsiniz