İstanbul Samsunluları, gücünü güç katıyor…

Bahar havası ile birlikte, İstanbul Samsunluları’nda büyük bir canlılığı gözlemliyoruz. Ramazan ayında yardım kolileri dağıtımı ile başlayan çalışmalar, iftar programları ile daha bir canlanma aşamasına geçti. İstanbul genelinde ve İstanbul’a yakın iller; Kocaeli, Tekirdağ, Bursa vb. bölgelerde her gün yeni yapılanmalar, kuruluşlar devreye alınıyor. Ankara, İzmir, Sakarya gibi; Samsun nüfusunun yoğun olduğu her yerde bu hareketliliği gayet net bir şekilde görüyoruz.
Bir taraftan; Samkon-Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu’nun 12-15 Mayıs; 26.yıl “Büyük Samsun Buluşması” davetleri ve 16 Mayıs 1919, Kurtuluş Savaşı’na giden yolda “İlk Adım” canlandırılma etkinlikleri çalışmaları devam ediyor. Diğer taraftan; derneklerin, federasyonların iftar programları, ramazan yardımları, giderek artan bir tempoda yürütülüyor. Bu güzel çalışmalara herkesin destek olması, güç katması çok önemlidir.

Samsun insanı çok akıllı ve zekidir.

Bu kervana, bu çalışmalara, daha etkin bir şekilde, kurumsal olarak katılmak isteyen hemşerilerimiz; yeni yeni dernekler ve federasyonlar kurarak etkinliklerini artırıyor, tabana yayıyorlar. Samsunluların çalışmaları, yardımlaşmaları bulundukları bölgelerde örnek teşkil ederken, hizmet için de yeni kapılar açıyor. Hemşeriler birbirlerini tanıyor, dostluklar pekişiyor… Yerine göre; iş aş bulunuyor, yerine göre sahip çıkılıyor.
Evet, İstanbul başta olmak üzere çok sayıda derneklerimiz ve federasyonlarımız var. Yenileri de kuruluyor ve kurulacak; ancak, bu hiçbir zaman bir olumsuzluk olarak görülmemelidir. Doğru kurgulanıp, uygun bir şekilde konumlandırıldığın da; aksine, bizim gücümüzü ortaya koyar, etkinliğimizi arttırır. Samsun insanı çok akıllı ve zekidir; neyi, ne zaman, nasıl yapacağını gayet iyi bilir.

Etkili lobi çalışmaları yapılmalı…

1990’lı yıllarda ilk birlik çalışmalarına başladığımız zamanlarda; nerde hemşerilerimiz varsa bir bir ziyaret ederdik. Daha sonra bir platform ve merkez oluşturduk. Koordinasyonu sağlamak için bölge yapıları oluşturduk. Nihayet 2004 yılında, ilk federasyonumuzu kurduk. Bütün bu çalışmaları, adım adım sabırla gerçekleştirdik. Daha sonra; federasyon sayıları arttı ve bir konfederasyon kuruldu.
Gelinen nokta itibariyle; hemen hemen her bölgede derneklerimiz ve federasyonlarımız kuruldu. Artık derneğimizin, hele hele federasyonumuzun olduğu bir yerde, bölge başkanlıkları gibi yapılar gereksiz olmuştur. Aksi halde, ikilik çıkarır, bozgunculuk yapar ki; Samsunlulara yakışmaz, fırsatta vermezler. Önemli olan birlik ve beraberliktir. Güçleri bir araya toplayıp daha büyük güçleri oluşturmaktır. Etkili lobi yapabilmektir. Eğer sonuç alamıyorsak; bütün çalışmalar, emekler boşa gitmiş olur. Allah (cc), bizleri egosunu tatmin için, boşa kürek çektiren insanlardan korusun…

Bunları da sevebilirsiniz