BAŞKAN MUSTAFA DEMİR’E ‘HAKİMİYET-İ MİLLİYE’ TEŞEKKÜRÜ!

FOX TV’de Çalar Saat programını sunan İsmail Küçükkaya, 23 Nisan 1920 tarihli Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nin hem orjinal Osmanlıca hem de Türkçe basımını gerçekleştirerek halka dağıtan Başkan Mustafa Demir’e teşekkür etti
FOX TV’de İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat programına, canlı yayın konuğu olarak katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 23 Nisan etkinlikleri ve dağıtımını gerçekleştirdikleri 23 Nisan 1920 tarihli Hakimiyet-i Milliye Gazetesi ile ilgili detaylı bilgi verdi. Program sunucusu Küçükkaya, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’e, tarihi gazetenin yeniden basımı için teşekkür etti.

Başkan Mustafa Demir, katıldığı FOX TV’deki canlı yayın programında, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nın önemini ve bu süreçte yapılacak işleri bütün yurda duyurmak amacıyla 10 Ocak 1920 tarihinde çıkarttığı Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nin 23 Nisan 1920 tarihli sayısını yeniden bastırarak Samsunlulara armağan ediliş sürecini anlattı.

OSMANLICA VE TÜRKÇE BASIM

Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nin yayın hayatına ilk olarak 10 Ocak 1920’de başladığını hatırlatan Mustafa Demir, “İlk başyazısını da Gazi Mustafa Kemal Atatürk yazıyor. 18 Temmuz 1920’den sonra haftada 3 gün çıkmaya başlıyor. 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açıldığı günkü Osmanlıca nüshasını Milli Kütüphane’den bulduk. Günümüz Türkçe’sine çevirdik ve yeniden bastırdık. Samsunlu hemşehrilerimize dağıttık. Ayrıca TBMM üyelerimize, belediye başkanlarımıza, valiliklere gönderdik” dedi.

‘HER VATANDAŞIMIZ OKUMALI’

Başkan Mustafa Demir ayrıca, “Özellikle 23 Nisan 1920 tarihine geri dönerek, o günün bizim için ne anlam ifade ettiğini çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere tüm halkımızın bilmesini arzu ediyoruz. 19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal’in silah arkadaşlarıyla birlikte Samsun’a çıkması ve bundan 11 ay sonra TBMM’nin açılmasına giden süreci en iyi anlatan Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nin 23 Nisan 1920 Cuma günü olan baskısıdır. Gelecek noktasında kendimizi bir kez daha yenilemek, geçmişe dönerek o günkü şartlardan bugünü yaşamak, vatanımızı, milletimizi, bağımsızlığımızı anlama noktasında tüm vatandaşlarımızın okumasını istiyoruz” diye konuştu.

23 NİSAN’DA BALKONLARDA COŞKU

Samsun’da 23 Nisan kutlamalarına da değinen Başkan Demir, “23 Nisan çok coşkulu ve güzel geçti. Üstü açık otobüsü süsleyerek Atakum ilçemizde, Cağaloğlu Bulvarı’ndan başlayarak güzel bir tur gerçekleştirdik, halkımızla beraber olduk. Balkonlar heyecan ve özlem doluydu. Pandemi bize bir kez daha bayram kutlamalarının önemini hatırlattı. Müthiş bir coşkuyla çok anlamlı bir kutlama oldu” dedi.

İSMAİL KÜÇÜKKAYA’DAN TEŞEKKÜR

Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nin önemine vurgu yaparak Başkan Mustafa Demir’e teşekkür eden deneyimli gazeteci İsmail Küçükkaya ise, “Samsun milli mücadele kenti. 23 Nisan 1920 Cuma günü, bundan 100 yıl önce basılan gazetenin tekrar basımını gerçekleştiren Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bunları da sevebilirsiniz