KORONA VİRÜSÜNÜN TÜRKİYE TURİZMİNE ETKİSİ NASIL OLUR?

Çin’de baş gösteren ve 2360 kişinin ölümüne sebeb olan Corona / Covid-19 (Korona) Virüsü ne yazık ki tüm dünya ülkelerini etkilemeye devam etmekte.

Uluslararası tehdit haline dönüşen Corona / Covid-19 (Korona) Virüsü çok hızlı bir şekilde ülkelerde baş göstermekte. Çin dışında başka ülkelerde de ölümlü vakalar yaşatan virüs; seyahat amacıyla giden insanlar aracılığıyla; öksürme, hapşırma ve ortaya saçılan damlacıklarla, hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma gibi durumlar ile yayılan ve kontrol altına alınmakta zorlanan Corona / Covid-19 (Korona) Virüsü henüz ülkemizde tam olarak gözükmese de elbette her ülkede sağlık ve ekonomi açısından yarattığı sıkıntılar bizde de etkiler yaratacaktır.

Öncelikle ülkemizde Corona / Covid-19 (Korona) Virüsü gözükmemesi ülkemiz adına sevindiricidir. Olası tehlikeli durumlara karşı bu bize önlem almak için de zaman kazandırır.

Ülkemize Corona / Covid-19 (Korona) Virüsü gelmediği ve virüsün çaresi bulunduğu takdirde ülkemiz adına turizmde pozitif bir etki yaratabilir.

Diğer ülkeler arasında virüs açısından daha güvenli gözükmemiz ülkemize gelecek turist ziyaretçi sayısını bu yıl artırabilir. Bu sadece her şey yolunda giderse ihtimallerden birisidir.

Diğer olası bir durum ise; Corona / Covid-19 (Korona) Virüsüne karşı dünya ülkelerinde önlem alınmakta zorlanılırsa bu ülkeler arası ziyaretlerin önünü kesebilir. Böyle bir durumda ise turistik amaçlı yapılan rezervasyonlar iptal edilebilir. Kaldı ki ülkemizde yapılan rezervasyonların çoğu yabancı turistlere ait olup eğer iptaller gerçekleşirse, yabancı turistin yerini doldurmak için yerli turistlere ihtiyaç duyulabilir.

Bu durumda ülkemizde virüs tehditi sezona kadar oluşmadığı takdirde, yerli turiste ihtiyaç olabileceği düşünülürse sezonda otel fiyatlarında düşüş yaşanabilir.  Avantajmış gibi gözüken bu durum ise turizm işletmecileri adına maddi sıkıntılar yaratabilir.

Bunların hepsi birer olasılık olup dilerim ki 2020 li yılları gördüğümüz ve teknoloji bilim çağında olduğumuz bir çağda, biran önce dünyayı tehdit eden Corona / Covid-19 (Korona) Virüse karşı bilim insanları çare bulur.

Dilerim ki tüm insanlık tüm dünya için, geçirilen zor günler geride kalır ve güzel günler yaşanır.

Yeşim Sarıtaş

Bunları da sevebilirsiniz