Mustafa Kaptan’a Vefa

Başkanlığını Mimar Remzi Kozal’ın yaptığı İstanbuldaki Samsunlu Üniversite Mezunları Grubu üyeleri, 19 Mayıs 1919’a Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatan Atatürk’ü kıyıya kayığı ile çıkaran Mustafa kaptanın mezarını yaptırarak bir vefa örneği gösterdi.

Osmanlı döneminde donanmada bahriye subayı olan Mustafa Karakaş, Beyoğlu’nda bir kavgaya karıştığı için subaylıktan atıldı. Denizciliği çok seven Mustafa Karakaş, Samsun’a yerleşme kararı aldı. Mustafa Karakaş, kentte o dönem liman olmadığı için Samsun açıklarına deniz yolu ile gelen meyve sebze veya malları kıyıya kayıkla çıkararak geçimini sağlıyordu.

Mustafa Kaptan, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkacak olan o dönem Osmanlı Ordu Müfettişi olan Mustafa Kemal’in kente geleceği haberini alır. Halk arasında Mustafa Kemal’in içerisinde bulunduğu Bandırma Vapuru’nun ‘İngilizlerin atacağı torpido ile batırılacağı’ dedikodusu dolaşmaktadır. 19 Mayıs 1919 günü Samsun açıklarına gelen Bandırma Vapuru’nu sadece Kaptan Mustafa karşılar ve Mustafa Kemal, silah arkadaşları ve gemi mürettabatını kayığı ile bugün Gazi Halk Kütüphanesi’nin bulunduğu Samsun kıyılarına çıkarır.

MEZARI ASRİ MEZARLIĞI’NDA

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan 12 yıl sonra 1931 yılında Samsun’u Cumhurbaşkanı olarak yeniden ziyaret eder. Samsun açıklarında Gazi’nin talebi üzerine yine Kaptan Mustafa tarafından karşılanarak kıyıya çıkarılır. Milli Mücadele kahramanları arasında yer alan Kaptan Mustafa Karakaş’ın mezarı, Asri Mezarlığı’nda bulunuyor.

Mimar Remzi Kozal

KOZAL, TEŞEKKÜR ETTİ 

Samsun’un önemli bir değeri olan Mustafa kaptanın mezarını yaptırmak için İstanbuldaki Samsunlu Üniversite Mezunları Grubu harekete geçti. Grubun başkanlığını yapan mimar aynı zamanda köşe yazarımız Remzi Kozal, projesini kendisi hazırladı. Eski mezar taşı, yine mezar yerine yerleştirildi. Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Samsun’u ziyaretinde kullandığı dönemin Cumhurbaşkanlığı forsuda mezar taşına işlendi. Ayrıca, merhum Mustafa kaptanın Atatürk’ü Samsun’a çıkardığını tasvir eden resimde mezarlığa işlendi. Mimar Remzi Kozal yaptığı açıklamada, “Mustafa kaptan Samsun’un değeri. Mustafa kaptan bizden sadece Fatiha istiyor. Bu iş bize nasip oldu. Mustafa kaptanın gençlere vereceği mesaj çok önemli. İstanbul’da yaşayan üniversiteli Samsunlulara sağladıkları destekleri nedeniyle teşekkür ediyorum “dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 19 Mayıs 1919’da Samsun’da kıyıya çıkaran Mustafa kaptanın mezarı Asri Mezarlığı’nda bulunuyor. Samsun’un önemli bir değeri olan Mustafa kaptanın mezarı, İstanbuldaki Samsunlu Üniversite Mezunları Grubu tarafından yaptırıldı.

Bunları da sevebilirsiniz