Nebiyan Kestanesinde Çeşit Analizi Devam Ediyor.

 

19 Mayıs ilçesi Nebiyan havzasında yetiştirilen kestane için bölgede çalışmalarına devam eden Ondokuzmayıs Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezinde 12 yıldır kestanede hastalık ve zararlara dayanıklı çeşitler geliştirmek için çalışmalar yapılıyor.

Nebiyan Bölgesinde bulunan Ondokuzmayıs Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezi ziyaret eden 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Prof. Dr. Ümit Serdar ile birlikte erkenci çeşit olarak tescil edilen ‘Betizac’ çeşidini hasat etti.

Gerçekleşen araştırmaların Nebiyan Kestanesinin geleceği açısından çok önem arz ettiğini belirten 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu; ‘’ Tarım zengini ilçemizin önemli bir tarım ürünü olan Nebiyan Kestanemizde artık hasat zamanı. Ondokuzmayıs Üniversitemiz ile birlikte bölgemizde ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Geçmiş dönemde ciddi hastalıklar sonucu verimi düşen ve zamanla kuruyan kestane ağaçları, yapılan çalışmalarla artık daha dayanıklı bir hal almaya başladı. Hastalıklardan arınmış fidanları üreticilerimizle de buluşturarak bölgemizde, Ondokuzmayıs Üniversitemiz ile birlikte Nebiyan Kestanesi üretimini çoğaltmak istiyoruz.’’dedi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar yaptığı açıklamada; ‘’2010 yılında başlayan bir altyapı projesi ile 19 Mayıs Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit kestane araştırma istasyonu kurulmuştur. Bu araştırma istasyonunda ülkemizin de gen merkezi olduğu Anadolu kestanesi çeşit ve genotipleriyle diğer kestane türleri, örnek olarak Çin kestanesi, Japon kestanesi ve farklı kestane türlerinin melezleri yani hibritleri denenmektedir. Kestane araştırma istasyonunun kurulma amacı hastalık ve zararlara dayanıklı verimli ve kaliteli kestane çeşitleri geliştirmek ve tescil ettirmektir. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda Nebiyan bölgemizde 4 kestane çeşidi tescil ettirilmiştir. ‘’dedi.

 

Bunları da sevebilirsiniz