Samsun’a yeni bir üniversite…

Samsun’da şu an itibari ile iki adet devlet üniversitesi bulunuyor.  İlk göz ağrımız, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi  (OMÜ) ve göz bebeğimiz, Samsun Üniversitesi (SAMÜ) bulunuyor.  Samsun 19 Mayıs Üniversitemiz, rektörlük merkezi olarak şehrin batısında, Kurupelit beldemizde konuşlanmıştır.  Her ne kadar şehrin muhtelif bölgelerine dağılan birimleri olsa da ağırlık, Atakum İlçesi Kurupelit bölgesindedir.

Aynı şekilde; Samsun Üniversitemiz de, şehrin doğusunda, rektörlük merkezi olarak, Canik – İlçemiz Gürgenyatak beldemizde yer almaktadır.  Ancak, son dönemde eski tütün depolarının Samsun Üniversitemize tahsis edilmesi ile birlikte; Ballıca Kampüsü, merkez kampüsten daha fazla gelişmiş ve ağırlık kazanmıştır. Her ne kadar Şehrin doğusundaki Gürgenyatak kuruluş merkezi olsa da ağırlık 19 Mayıs ilçesi Ballıca bölgesine kaymıştır.

Yanlışa dur demeliyiz…

Üniversiteler bir şehrin gelişmişliğine, kalkınmasına önemli oranda pozitif yönde etki ederler. Üniversite ağırlığının zaten kalkınmışlığı daha fazla olan şehrin batısında yer alması; doğu bölgesinin alehte olan kalkınmışlığını, daha da olumsuz yönde etkileyecektir. Bu durum, doğu- batı arasındaki dengeyi bir hayli etkileyecek ve olumsuzluklara yol açacaktır.

Diğer taraftan, yalnızca şehrin doğusunu değil; aynı zamanda, şehrin merkezini de ziyadesiyle etkilemektedir.  Tamamen batı bölgede ağırlık kazanan üniversiteler, Samsun şehir merkezinin etki alanının da dışında konuşlanmıştır.  Zaman içerisinde şehrin gelişmesini olumsuz etkileyecek; zaten sahile doğru yayılan ve her yağmurda, selde su baskınlarına maruz kalan şehir daha da kötüye gidecektir.  Şehri acilen sırtlara doğru çekmek gerekmektedir. En azından yeni yerleşimler, yatırımlar buna göre yapılmalıdır.

Samsun Teknik ve Teknoloji Üniversitesi kurulmalıdır…

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü, bugün için gelişmiş ve ağırlık kazanmıştır. Özellikle, hava alanı ile havacılık, teknik donanımı ile teknolojik gelişmelere son derece açıktır.  Rektörlük merkezi, şehrin doğusunda Canik-Gürgenyatak’da olan bir Samsun Üniversitesinin;  bu denli gelişmiş, ağırlık kazanmış bir kampüsü olsa olsa yeni bir üniversite merkezi olmalıdır.

Bu yeni üniversite, yapılan çalışmalara uygun olarak; Samsun Teknik ve Teknoloji Üniversitesi (SATÜ) adıyla yoluna devam etmelidir.  Diğer yapılanmalar ise, Canik-Gürgenyatak merkezli olarak Samsun Üniversite adıyla ağırlıklı olarak şehrin merkezi ve doğusunu kapsayacak şekilde çalışmalarını devam ettirmelidir.  Hem kapsayıcılık ve verimlilik açısından ve hem de şehrin kalkınmasına, gelişmesine daha geniş anlamda fayda sağlanması açısından; bu yapılanmalar oldukça önemlidir.

Bunları da sevebilirsiniz